Γιατί σήκωσαν τα χέρια ψηλά με το μεταναστευτικό;
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Γιατί σήκωσαν τα χέρια ψηλά με το μεταναστευτικό;




Γεγονός: Από τον Ιούλιο του 2019 οι ροές των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην ελληνική επικράτεια αυξήθηκαν κατά 120%.


Η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη, άλλωστε τις καθυστερήσεις σχεδόν παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος να περίμενε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτό το θέμα οριστική απάντηση μέσα σε τρεις μήνες»...

Σύμφωνοι. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν λύνεται σε τρεις μήνες. Μπορούν όμως να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα σε έξι μήνες, για παράδειγμα.

Διότι είναι άλλο πράγμα να λέει ο πρωθυπουργός ότι το μεταναστευτικό «είναι ένα θέμα μεγαλύτερο από την Ελλάδα» και είναι άλλο να σηκώνει τα χέρια ψηλά ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πώς να αντιδράσει ο μέσος Έλληνας ακούγοντας τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να λέει ότι η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη; Σε τι έχει να προσδοκά ο μέσος πολίτης όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση δηλώνει πως δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα;

Μήπως η λύση είναι αυτή που εισηγούνται οι ακροδεξιοί της ΝΔ που κραυγάζουν «ρίξτε τους στο Αιγαίο», «βουλιάξτε τις βάρκες τους», «αφήστε τους να αλληλοσκοτωθούν», «να σφαχτούν μεταξύ τους», ή μήπως είναι διέξοδος να κάνουμε όλη την Ελλάδα ένα απέραντο ψητοπωλείο-οβελιστήριο-μπάρμπεκιου με χοιρινά και καπηλειό για να τους τρομάξουμε και να τους κάνουμε να φύγουν από το… χοιροβασίλειο της Ελλάδας;

Οι δράσεις θα πρέπει να είναι παράλληλες και να συνιστούν μία δέσμη ενεργειών με στόχο να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα οι κυνηγημένοι που έχουν ανάγκη, να προστατευθούν τα ανήλικα παιδιά και οι οικογένειες με μωρά παιδιά, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε όσους το δικαιούνται και στη συνέχεια να ενεργοποιούνται αυτομάτως οι διαδικασίες ένταξής τους στην κοινωνία και στην παραγωγική διαδικασία χωρίς να καλλιεργείται η προσδοκία ότι η Ελλάδα είναι η γη της επαγγελίας όπου όλοι οι νεοεισερχόμενοι μπορούν να ζουν εισπράττοντας επιδόματα χωρίς να δουλεύουν.

Κλείσιμο
Παραλλήλως η ελληνική πολιτεία, δηλαδή η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές αρχές, είτε πρόκειται για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είτε για τους δήμους και τις περιφέρειες θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι κι ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου είναι θετική και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα.

Σωστή είναι επίσης η πύκνωση των περιπολιών για τον έλεγχο της ελληνικής επικράτειας από τις ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό ώστε να παρέχεται αρωγή στους πρόσφυγες και ταυτοχρόνως να αποστέλλεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μια αφύλακτη χώρα.

Και η κατανομή των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα;

Εδώ, να με συμπαθάτε, αλλά νομίζω ότι η απόφαση της διασποράς προσφύγων και μεταναστών σε όλη την χώρα είναι λαθεμένη. Με την ποσόστωση του 1% ανά περιφέρεια, ανεξάρτητα αν πρόκειται να φιλοξενηθούν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ξενοδοχεία ή διαμερίσματα, ούτε σοβαρή κατανομή των ανθρώπων μπορεί να γίνει, ούτε και έλεγχος της καθημερινής συμπεριφοράς τους. Επαρκούν νομίζετε οι αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη των ανθρώπων που διασκορπίζονται ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα; Ποιος θα τους αποτρέπει από μικρή εγκληματικότητα και παραβατικές πράξεις; Φτάνουν οι αστυνομικοί;

Η λύση είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Με αστυνομική φύλαξη, υποδομές για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, την αξιοπρεπή υγειονομική τους περίθαλψη και τη φροντίδα των αδυνάτων. Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Όταν εξεταστεί η αίτησή τους, όσοι δικαιούνται ασύλου να μπαίνουν σε διαδικασίες ένταξης, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και υποχρεωτικής εργασίας, εφ’ όσον μπορούν ν δουλέψουν. Σε ξεχωριστούς χώρους τα ανήλικα παιδιά για να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και trafficking. Ξενοδοχεία ή διαμερίσματα μόνο για τις οικογένειες των προσφύγων με μικρά παιδιά. Η ΕΕ, όσο κι αν αδιαφορεί, δίνει κάποια χρήματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες κι αυτά τα κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά κι όχι να καταλήγουν σε μαύρες τρύπες, τηγάνια μαγειρέματος, κουμπάρους ή άλλες… ημέτερες δυνάμεις. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια το ευρωπαϊκό χρήμα κατασπαταλήθηκε, η έρευνα πρέπει να προχωρήσει μέχρι να αποκαλυφθεί αν κάποιοι ωφελήθηκαν εισπράττοντας χρήμα που προοριζόταν για την ανακούφιση των προσφύγων.

Το μεταναστευτικό έχει μεγάλη πολυπλοκότητα. Οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Οι κραυγές και οι διχαστικές λογικές δεν ωφελούν. Χρειάζεται συνεργασία, σκέψη, αποφάσεις και λύσεις. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τους υπουργούς του Μητσοτάκη να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικοί κι ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένα έργο εντός προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ