new-bloger

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν είναι πανάκεια

Κωνσταντίνος Λεντάκης

Το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισεκατομμυρίων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενθουσίασε εκείνους που επί χρόνια διαμαρτύρονταν δικαίως, ότι η εθνική άμυνα στα χρόνια των μνημονίων δε λάμβανε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη

Οι επιθετικές κινήσεις των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο συνιστούν έναν εκβιασμό του Erdoğan προς την Ελληνική κυβέρνηση, που σε απλή μετάφραση αποδίδεται με το «ή θα συμφωνήσετε να μοιραστούμε τη δική σας ΑΟΖ, ή πάμε σε πόλεμο και σας την παίρνουμε ολόκληρη δια της βίας».

Όμως, ο λόγος που εντελώς ξαφνικά ανακοινώθηκε μια τόσο γενναιόδωρη ενίσχυση της άμυνας, είναι, ότι η κυβέρνηση δείχνει άγνοια ως προς το πως αντιμετωπίζονται απειλές όπως οι πιο πρόσφατες Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Το πρόβλημα με την προσέγγιση που επέλεξε η κυβέρνηση για την επίλυση αυτής της κρίσης ασφάλειας είναι, πως ελπίζει, ότι με την ξαφνική αγορά καινούργιων οπλικών συστημάτων θα καταφέρει να εξαναγκάσει τον Erdoğan σε απεμπόληση των διεκδικήσεων του.

Τέτοιου είδους κρίσεις ασφάλειας απαιτούν στρατηγική προσέγγιση για την αποκλιμάκωση τους και όχι βεβιασμένες αγορές οπλικών συστημάτων με τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις θα χρειαστούν χρόνια να εξοικειωθούν. Επί κυβερνήσεως Kennedy, οι κρίσεις του Βερολίνου και των πυραύλων της Κούβας δεν επιλύθηκαν με εξαγγελίες εκτάκτων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση και στρατιωτική αποφασιστικότητα απέναντι στη Σοβιετική επιθετικότητα, ώστε να αντιληφθεί η κυβέρνηση του Χρουτσώφ, ότι οι απειλές της όχι μόνο δεν έπιαναν τόπο, αλλά αν τις πραγματοποιούσε θα οδηγούνταν σε βέβαιη στρατιωτική ήττα.

Πέραν της κριτικής για την αιφνίδια εξαγγελία αγοράς φρεγατών Belh@rra και μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η αγορά όπλων για τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα των ΕΔ, όπως των πυραύλων Scalp για τα Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας και σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού, είναι πολύ θετικά νέα. Τέτοιου είδους αγορές είναι απολύτως ωφέλιμες, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τις ΕΔ στην περίπτωση που η Τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να κλιμακώσει την αναμέτρηση σε σύρραξη.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να έχει κληρονομήσει τη συνήθεια των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων που ταύτιζαν τη στρατηγική με το shopping therapy. Η αγορά καινούργιων οπλικών συστημάτων πρέπει να γίνει βάσει του στρατηγικού οράματος για την εθνική άμυνα σε βάθος χρόνου και όχι επειδή ο Erdoğan επέλεξε αυτή την περίοδο για να απειλήσει την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Επιστρέφοντας στο θέμα του έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος, αν η Ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, οφείλει να προσεγγίσει αυτό το ζήτημα με βάση το ερώτημα ποιες ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται η Ελλάδα τουλάχιστον στα επόμενα δέκα χρόνια και όχι σύμφωνα με το τι πιστεύει ότι θα εκφόβιζε τον Erdoğan και την Τουρκική στρατιωτική ηγεσία στην τωρινή κρίση.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν εξηγείται πουθενά με ποια αμυντικά κριτήρια επέλεξε η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα Mirage με το Rafale. Ήδη, η ΠΑ έχει το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ποτέ δεν ήταν ισάξια με την Ελληνική και πλέον έχει ευνουχιστεί από τον Erdoğan. Στις εκκαθαρίσεις του μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 φυλάκισε πάνω από 300 πιλότους F-16 και η απόφαση του να αποκτήσει τα Ρωσικά S-400 οδήγησε το Κονγκρέσο στο να μπλοκάρει όλες τις πωλήσεις Αμερικανικών όπλων άνω των 25 εκατομυρίων δολαρίων προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα η Τουρκική Αεροπορία να οδηγείται σε κανιβαλισμό των F-16 της για τη διασφάλιση ανταλλακτικών.

Εκεί που πράγματι υστερεί η ΠΑ σε σχέση με την Τουρκική, είναι η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών της. Η Τουρκική Αεροπορία σε καθημερινή βάση διαπράττει πολλαπλές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, χρησιμοποιώντας τα ίδια μαχητικά, τα οποία ανεφοδιάζει στον αέρα. Εν αντιθέσει, η ΠΑ απογειώνει διαφορετικά μαχητικά για κάθε της αναχαίτιση, επιβαρύνοντας μεγάλο αριθμό μαχητικών με ανάγκες συντήρησης και επίγειου ανεφοδιασμού καυσίμων. Αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ο κύριος υπεύθυνος της απότομης γήρανσης του Ελληνικού στόλου μαχητικών, θα λυνόταν άμεσα με την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, όπως και έπρεπε να έχει γίνει από το 2012 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε τις συνομιλίες για χάραξη ΑΟΖ με γειτονικές χώρες και η Τουρκία απάντησε εκτινάζοντας τον καθημερινό αριθμό εναέριων παραβιάσεων.

Το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι χαρμόσυνη είδηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που αναγκάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια να διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα παρά την ισχνή οικονομική τους υποστήριξη. Η τωρινή κυβέρνηση θα ήταν χρήσιμο να εστιάσει στην αύξηση του στελεχιακού δυναμικού, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει, και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων των ΕΔ. Η εγκατάσταση του δικτύου Link 16, όπου είναι αυτό εφικτό, θα βελτίωνε σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες δυνατότητες των ΕΔ, ούτως ώστε να διαμοιράζονται μεταξύ τους τις πληροφορίες που αποσπά το κάθε οπλικό σύστημα από το πεδίο δράσης του για να κατέχουν υπεροχή στη συλλογή πληροφοριών στο σύνολο τους σε σχέση με τις αντίπαλες δυνάμεις.

Ένα ακόμη ζήτημα που δημιουργείται με την εξαγγελία του εξοπλιστικού προγράμματος είναι η πλήρης έλλειψη του Αμερικανικού παράγοντα από τον Ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό. Η Γαλλία σήμερα τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, πρωτίστως γιατί η Τουρκία απειλεί τα Γαλλικά συμφέροντα στη Μεσόγειο και την Αφρική, και όχι τόσο επειδή η Ελλάδα αποφάσισε να προτιμήσει τη Γαλλική αμυντική βιομηχανία ή λόγω της επιβολής αλλαγών στη Γαλλική εξωτερική πολιτική εξαιτίας του Macron. Το εμπάργκο του Κονγκρέσου στις πωλήσεις Αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία δημιουργεί μία ευκαιρία για να διεκδικήσει η Ελλάδα τη θέση της, ως η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με την κάλυψη του κενού των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία.

Η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων δε γίνεται να αποφασίζεται ξαφνικά εν μέσω μιας κρίσης ασφάλειας χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το βάθος χρόνου ως παράγοντας. Είναι κατανοητό ότι η Γαλλία επιθυμεί να ενισχύσει την πολεμική της βιομηχανία εν μέσω της αντιπαράθεσης της με την Τουρκία, αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ξοδεύουν τις πενιχρές τους οικονομίες σε λιγότερο ανταγωνιστικά αμυντικά προγράμματα. Τα σφάλματα που έχουν διαπράξει οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα για την εθνική άμυνα, θα ήταν λιγότερο πιθανό να είχαν συμβεί, αν υπήρχε καθοδήγηση από ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σε αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς, η απουσία του Συμβουλίου ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να ταυτίζει την αμυντική στρατηγική με τους εξοπλισμούς, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι της, κάτι το οποίο η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται ως αδυναμία λήψης σωστών αποφάσεων εν μέσω άσκησης πιέσεων.

Παρόλα αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις πετυχαίνουν πολύ εντυπωσιακές νίκες στις επικοινωνιακές μάχες που επιδιώκει να κερδίσει ο Erdoğan εις βάρος της Ελλάδας ήδη από τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση βλέποντας τις επιτυχίες των ΕΔ πρέπει να ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί την αποτελεσματικότητα τους και να βασίζεται περισσότερο στη στρατηγική οργάνωση τους για την ανάσχεση της Τουρκικής επιθετικότητας, αντί να προσπαθεί επί ματαίω να υπογράψει συμβάσεις με τον Erdogan, τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος - ούτως ή άλλως - δεν τηρεί. Επιπρόσθετα, η Ελληνική εξωτερική πολιτική έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στο Αιγαίο λαμβάνοντας την ηθική υποστήριξη όλων των κρατών με τα οποία μοιράζεται ΑΟΖ, αλλά θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση να προχωρούσε και στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη στρατηγική κουλτούρα σε κυβερνητικό επίπεδο, που το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα απέδειξε ότι λείπει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Χ

Με ποιά αγορά διαφωνείς?Με τις φρεγάτες?Οι φρεγάτες που έχουμε στην παρούσα κρίση είναι οι ίδιες ακριβώς που είχαμε στην κρίση των Ιμίων το 1996 ενώ η Λήμνος που συμμετείχε στο επεισόδιο ήταν παρούσα και στην κρίση του 1987 με το Σισμικ.Μιλάμε για 40 χρόνων φρεγάτες.Διαφωνείς με τα Rafale?Τα παίρνουμε κοψοχρονιά τάχιστα και με διαθέσιμα όλα τα όπλα.Η κρίση με την Τουρκία τώρα ξεκίνησε και στους επόμενους μήνες θα έχουμε πολλά επεισόδια.Επειδή οι αλήτες γείτονες δεν καταλαβαίνουν από λόγια το να έχεις μια μοίρα Rafale ετοιμοπόλεμη με τα όπλα και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν και δεν αντιμετωπίζονται να είσαι σίγουρος ότι θα είναι το μόνο που θα υπολογίσουν.Επίσης δεν λαμβάνεις υπόψη και μια πολλή σοβαρή παράμετρο.Η συμφωνία για τα Rafale μας δίνει σαν αντάλλαγμα και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που σημαίνει ότι θα είναι παρών το Σαρλ ντε γκολ, αεροσκάφη ανεφοδιασμού των Γάλλων συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και όλα τα συστήματα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων που διαθέτει μια υπερδύναμη σαν τη Γαλλία.

Πρέπει να σε δει ψυχίατρος επειγόντως...

Που στην εγκατάσταση των Αμερικανικών, μέσης απόστασης βαλλιστικών πυραύλων στην Τουρκία και Ιταλία τις αρχές του 1960, που στόχευαν την ΕΣΣΔ, εσύ είδες Σοβιετική επιθετικότητα με την ανάλογη απάντησή τους το 1962 στην Κούβα. Εκτός από ανιστόρητα αγράμματος, γίνεσαι και γελοίος που θα παρουσιάσεις τις ΗΠΑ των 132 πολέμων από το 1888 κι εντεύθεν, ως δέκτες επιθετικότητας. Φυσικά είμαι σίγουρος πως ούτε καν έχεις ακούσει τι προηγήθηκε της Κουβανικής πυραυλικής κρίσης εκείνη την εποχή! Οι αναλύσεις τώρα επί των εξοπλιστικών, παιδική χαρά του μεσάζοντα της όποιας Lockheed Martin και γενικά της Αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Ούτε τα προσχήματα... Άσε να φάνε και κάποιοι άλλοι εκτός από τους Αμερικανούς, ούτως ή άλλως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είμαστε με τους Τούρκους και τους Γάλλους... Ή μήπως όχι, οπότε τόσα χρόνια πληρώνουμε τους Αμερικανικούς εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟΪΚΕΣ ανάγκες τσάμπα; Φτάνει χρυσέ μου... σε κάθε σας promotion κι ολίγη από Σοβιέτ! Παροξυσμό έχετε πάθει με το "fight for (billionaires') democracy" που όλως τυχαίως συνοδεύεται από δισεκατομμύρια δολάρια σε μπίζνες καταστροφής και κατοπινής ανοικοδόμησης αυτής!

μακιςςς

αν και γενικά έχετε δίκιο, νομίζω ότι παραβλέπετε ένα βασικό παράγοντα που κάνει την κίνηση της κυβέρνησης την απαραίτητη ενδεδειγμένη. Είχε εγκαθιδρυθεί η πεποίθηση (από αρκετά πριν) και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας υπολείπονται. Συνεπώς το να πείς ότι στο μέλλον θα πάψουν να υπολείπονται, παρότι και σήμερα έχουμε μεγάλη ισχύ, είναι το σωστό μήνυμα. Ακόμα και αν η Τουρκία βιαστεί να ανταπαντήσει ότι θα αγοράσει και αυτή όπλα, το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίχνει τη λίρα στον τάφο της πριν την ώρα της. Οπότε νομίζω ότι η κίνηση ήταν σωστή. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στον φόρεξ και θα καταλάβετε.

Μηχανικός

Σε μια χώρα που έχει καταληστευτεί από τις μίζες των εξοπλισμών, και των αντισταθμιστικών που κατέληγαν σε τσέπες επιτήδειων, δεν μπορείς να κάνεις νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα χωρίς την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου, για τον έλεγχο της αύξησης της περιουσίας όλων των πολιτών.

Η χώρα ληστεύτηκε βασικά από τις συντάξεις

Οι εξοπλισμοί μιας δεκαετίας είναι οι συντάξεις 2 μηνών. Αν υποθέσουμε ότι οι μίζες είναι 2-3% των εξοπλισμών, μιλάμε για τις συντάξεις της ΔΕΗ ενός μήνα σε μίζες, το πολύ. Διαβάστε τον προϋπολογισμό του κράτους (πάντως συμφωνώ στο πόθεν έσχες).

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΓΟΝΟΙ

Η Κάστα έδιωξε 1.000.000 Έλληνες έξω. Αρκετά δεν έκανε; Δεν είναι καιρός να αναλάβουν και κάποιοι άλλοι;

18 αεροσκάφη, τα 12 μεταχειρισμένα...

Έλεος, δεν είναι ''εξοπλιστικό πρόγραμμα'' μία σκάρτη μοίρα, τόσα δίνουμε για τις συντάξεις τριών εβδομάδων. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και αποκομμουνιστικοποίηση.

Όχι άλλοι γόνοι!

Όχι άλλη Μεταπολίτευση.

Τέτοια ώρα

Τέτοια λόγια αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ερντογάν θα κάνει ότι κάνει μέχρι τον Απρίλιο που παίρνουμε ραφαλ έξυπνος είναι τώρα που νιώθει ότι μπορεί θα το κάνει

Υπάρχει ανάγκη προμήθειας αεροσκαφών εναέριου εφοδιασμού...

Σε αυτό το σημείο έχετε απόλυτα δίκιο!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία