Ας επιστρέψουμε στα σχολεία για ένα μόνο άρθρο
yiannis_antypas_blog

Γιάννης Γ. Αντύπας

Ας επιστρέψουμε στα σχολεία για ένα μόνο άρθρο

Λοιπόν, ας υποθέσουμε πως είστε μαθητές της 2ας Γυμνασίου. Σε μια τάξη των 28 έχετε Μαθηματικά 4 φορές την εβδομάδα

Ο καθηγητής θα σας εξετάσει μέσω προφορικών ερωτήσεων κατά την διάρκεια του μαθήματος κατά μέσο όρο τέσσερις φορές τον μήνα επί επτά μήνες. Θα σας βάλει δύο διαγωνίσματα και θα σας δώσει δύο ελέγχους προόδου με βαθμολογία στα μαθηματικά όπως και θα συναντήσει τους γονείς σας δύο τουλάχιστον φορές τον χρόνο.

Και πολύ καλά θα κάνει. Εξάλλου για αυτό πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό: για να διδάσκει και να πιστοποιεί/ελέγχει την πρόοδο των μαθητών του.

Μαθηματικά ίσον πράξεις.

Σύμφωνα με τους παραπάνω αριθμούς που δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα φέτος ο καθηγητής σας των Μαθηματικών, θα σας εξετάσει, θα σας βαρμολογήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ 37 φορές τον χρόνο και συνολικά και τους 28 μαθητές της τάξης σας, 1036 φορές.

Όλα αυτά δε, σε μία τάξη και σε ένα μάθημα. Φανταστείτε τώρα τους αντίστοιχους αριθμούς για όλους τους Καθηγητές σας και όλα σας τα μαθήματα!

Άσκηση Λογικής…

Οι λέξεις βαθμολογία, έλεγχος προόδου, τεστ/διαγώνισμα , βαθμός απολυτηρίου, ενημέρωση γονέων για πρόοδο μαθητή είναι συγγενείς με την έννοια της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ίσως δε και ταυτόσημη.

Και όμως!

Ο Καθηγητής σας, των Μαθηματικών και όλοι σχεδόν οι συνάδελφοί του είναι εναντίον της Αξιολόγησης προς τους ίδιους. Είναι υπέρ, μόνο να αξιολογούν οι ίδιοι τους μαθητές τους,

Ας αφήσουμε προς στιγμήν όλα όσα λέγονται εκατέρωθεν. Ας εστιάσουμε μόνο σε αυτή την αντίθεση:

Συγνώμη, αλλά με τέτοιο κραυγαλέο άσπρο-μαύρο και μάλιστα από αυτούς που είναι εντεταλμένοι να μεταδίδουν γνώση στις νέες γενιές είναι για να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Με φόρα, όλοι μαζί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ