Έξοδος και μεταξωτές κορδέλες
iraklis_roupas

Ηρακλής Ρούπας

Έξοδος και μεταξωτές κορδέλες

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την "έξοδο" της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο και λίγες , έχουμε τις Εκθέσεις της Κομισιόν που είναι αρκετές για να μας αποδείξουν έμπρακτα ότι τελικά είμαστε ακόμη σε "Μνημόνιο" και ότι η νέα κυβέρνηση που θα έρθει κινδυνεύει με το να το υπογράψει και επίσημα


Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο αν κάποιος διαβάσει τις 200 και πλέον σελίδες των εκθέσεων που γράφτηκαν στο πλαίσιο των πολλαπλών πυλώνων της "μετα-προγραμματικής", όπως μας την ονόμασαν πλέον, ενισχυμένης "εποπτείας".

Κάπου εκεί αποκαλύπτεται ουσιαστικά και η πραγματική κατάσταση. Με τον πλέον σαφή τρόπο αποτυπώνεται στις σελίδες τους ότι αφενός η οικονομία παραμένει σε διαρκή και αυστηρό έλεγχο, αφετέρου ο έλεγχος αυτός αποκαλύπτει την απουσία ουσιαστικής προόδου.

Οι πληγές της οικονομίας μένουν ανοικτές βαδίζοντας προς τις εκλογές, "κόκκινα δάνεια", επενδυτική απουσία, ασφυκτική φορολογική και ασφαλιστική πολιτική, κρατικοδίαιτη επιδοματική στήριξη της απασχόλησης, απουσία κάθε εγγενούς δυναμικής από μία οικονομία που στα λόγια βγήκε από τα Μνημόνια ενώ στην πράξη παραμένει αγκιστρωμένη στις "παροχές" της Ε.Ε., όπως η εκταμίευση των "κερδών" των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε τόσο καιρό μέσω διαφόρων δήθεν "διαρροών" και κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η διπλή αυτή "κίτρινη κάρτα" της Kομισιόν δεν θα είχε επίπτωση ούτε στις αγορές ούτε στην οικονομία. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση κατάφερε να "ξεκλειδώσει" τη δόση των 970 εκατομμυρίων ευρώ –με "ανταλλάγματα" και ύστερα από ένα ακόμη "θρίλερ" στο παρά... ένα μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που λαμβάνουν χώρα–, το "στίγμα" έχει μείνει αναγκαζόμενη λίγες μέρες πριν να πάρει πίσω όλα τα μέτρα ελάφρυνσης των Ελλήνων φορολογουμενων

Κλείσιμο
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, ένα χρόνο μετά των Μνημονίων, κανένα από προαπαιτούμενα ουσιαστικά .

Μάλιστα, αν διαβάσουμε καλά τα τηλεγράφημα τα της Επιτροπής μας αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά και ότι έγιναν πολλά βήματα όπισθεν.

Το Δημόσιο "γιγαντώθηκε" εκ νέου. Οι προσλήψεις "προσωρινού προσωπικού" ξέφυγαν το 2018 αλλά και όλο το 2019 και ειδικά προεκλογικά.

Η παραγωγικότητα διολισθαίνει και οι κρατικές επενδύσεις περικόπτονται, κάθε χρόνο και περισσότερο, ώστε να συντηρήσουν τα πλεονάσματα με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει, έχοντας την βόμβα της οικονομίας που κοντεύει να εκραγεί στα χέρια της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ