LIVE

Κορωνοϊός

tziovaras_grigoris

Οι δημοσκοπήσεις και τα πέντε στάδια του πένθους

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Παρότι η κυβέρνηση έδειξε διάθεση να… κοιμηθεί στις δάφνες που αποκόμισε από την έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στις αρχές της περασμένης άνοιξης, οι πολίτες φαίνεται να της δίνουν ακόμη μεγάλη ανοχή.

Σε δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνεται ότι οι επιδόσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης παραμένουν συγκριτικά πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματός του.

Ο ήπιος πολιτικός λόγος τον οποίο χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του φαίνεται να του αποφέρει κέρδη, τα οποία υπερκαλύπτουν τις ζημιές από το γεγονός ότι στους έξι και πλέον μήνες που παρήλθαν από την εμφάνιση του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να προετοιμαστούν η χώρα και η κοινωνία για το δεύτερο κύμα που τώρα ενσκήπτει εντονότερο.  

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον δεν αποκομίζει οφέλη από τον οξύτατο λόγο στον οποίο καταφεύγει για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση –με αποκορύφωμα την επιμονή του να επιβάλει στο κόμμα του τον όρο «πολιτικός απατεώνας» που προσδίδει στον νυν πρωθυπουργό-, αλλά μάλλον καταγράφει απώλειες με τη στρατηγική της μετωπικής αντιπαράθεσης που έχει χαράξει, αμφισβητώντας προθέσεις και επιτεύγματα των αντιπάλων του που οι πολίτες τους τα πιστώνουν.

Τόσο στην προ δεκαπενθημέρου δίδυμη παρέμβαση του από την Θεσσαλονίκη όσο και στο τελευταίο μήνυμα του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει τις θέσεις και τις απόψεις τους, αποφεύγοντας επιμελώς να ανταποδώσει τα πυρά που εξακοντίζουν εναντίον του οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δεν έκανε σχεδόν καμία προσωπική αναφορά στον προκάτοχό του. Καλώς ή καλώς επέλεξε σε όλα τα θέματα –πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά, κ.ά.- να περιγράψει το δικό του αφήγημα.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο τετράωρο που διήρκησε η δική του συνέντευξη απάντησε με ονομαστικές αναφορές στον διάδοχό του και με σταθερά επικριτική διάθεση. Δεν περιορίστηκε να ασκήσει κριτική εκεί που όντως η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά, αλλά της επιτέθηκε ακόμη και εκεί που ήταν σαφές ότι τα περιθώρια κριτικής μέσα στα οποία μπορούσε να κινηθεί ήταν πολύ στενά. Μοιραία, λοιπόν, δεν κατάφερε να αποφύγει τις αντιφάσεις από τις οποίες χαρακτηρίζεται τον τελευταίο χρόνο η πολιτική του, γεγονός που αντανακλάται και στις διαρκείς εσωκομματικές αναταραχές.        

Ο ισχυρισμός, για παράδειγμα, ότι η επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη φάση της πανδημίας οφείλεται αποκλειστικά στην υπευθυνότητα των πολιτών, αλλά όχι στην ενεργοποίηση της κυβέρνησης, είναι τουλάχιστον αντιφατικός όταν συνοδεύεται με έντονη κριτική προς την κυβέρνηση που επικαλείται την ατομική ευθύνη για να αυτοπροστατευθούν οι πολίτες από την εξάπλωση της πανδημίας. Είναι, άλλωστε, ζήτημα κοινής λογικής να αναγνωρίσει κανείς ότι χωρίς την ατομική ευθύνη του καθενός μας, καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος δεν μπορεί να φρενάρει τη διάδοση της πανδημίας.

Από την άλλη, μια παράταξη που διεκδικεί την εξουσία, από την οποία αποχώρησε μόλις πριν από δεκατέσσερις μήνες, δεν μπορεί να ενστερνίζεται πρωτοβουλίες για καταλήψεις σχολείων που βρίσκουν σύμφωνες μόνον κοινωνικές μειοψηφίες που αρέσκονται στην ακραία ρητορική. Οι μετριοπαθείς πολίτες που εκλέγουν τις κυβερνήσεις και στην παρούσα φάση ανησυχούν σφόδρα για τις βαριές συνέπειες που έχει στις ζωές τους η πανδημία είναι βέβαιο ότι δεν συγκινούνται από τις καταλήψεις. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να έτειναν ευήκοον ους σε μια στοιχειοθετημένη κριτική για τα πραγματικά προβλήματα και τις αδυναμίες που διαπιστωμένα υπάρχουν στην εκπαίδευση, όπως και σε άλλους τομείς ης δημόσιας ζωής.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων επιβραβεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του επειδή προφανώς τους συγκρίνει με την πολιτική ομάδα που αποδοκιμάστηκε για τον διχαστικό τρόπο με τον οποίο διακυβέρνησε τη χώρα την προηγούμενη πενταετία και, πάρα ταύτα, επιμένει πεισματικά στο ίδιο ακριβώς μοτίβο της μισαλλόδοξης δαιμονοποίησης όποιου δεν συμφωνεί και δεν συντάσσεται μαζί τους.

Είναι προφανές ότι, με ψυχαναλυτικούς όρους, η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα πολύ πρώιμα στάδια του πένθους που αισθάνονται από την απώλεια της εξουσίας. Οι πιο πολλοί, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Παύλο Πολάκη και τη Θεοδώρα Τζάκρη, κινούνται ακόμη ανάμεσα στην άρνηση και στον θυμό.

Κάποιοι λίγοι, όπως ίσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν περάσει στο τρίτο στάδιο που είναι η διαπραγμάτευση. Όλοι τους, όμως, δείχνουν να θέλουν πολύ χρόνο για να φτάσουν στο τέταρτο στάδιο που είναι η κατάθλιψη. Πόσω μάλλον στο πέμπτο στάδιο που είναι η αποδοχή της πραγματικότητας.

Όσο γρηγορότερα, πάντως, το κάνουν τόσο το καλύτερο για τους ίδιους, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και την ποιότητα της διακυβέρνησης στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Οτι να"ναι

Υποτίθεται ότι προηγούνται 20 μονάδες, αλλά έχουν βάλει εναν του 0.60 να σχολιαζει πανικοβλητος & να απανταει στους άλλους σχολιαστες, απο το νωρίς πρωι!

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα…

Κατά το χρονικό διάστημα από 10-09-2020 έως και 24-09-2020 ανακοινώθηκαν οκτώ, (8), δημοσκοπήσεις. Παραθέτω για κάθε μία δημοσκόπηση, (κατά χρονολογική σειρά), τα στοιχεία: ημερομηνία ανακοίνωσης, εταιρία, ποσοστό Νέας Δημοκρατίας, ποσοστό Σύριζα και διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα. 10-09-2020, Opinion Poll, 51,07 %, 24,71 %, 26,36 %. 12-09-2020, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 49 %, 25 %, 24 %. 13-09-2020, Marc, 49,88 %, 24,63 %, 25,25 %. 17-09-2020, ALCO, 44,38 %, 25,19 %, 19,19 %. 19-09-2020, GPO, 46,58 %, 26,82 %, 19,76 %. 23-09-2020, Interview, 45,40 %, 22,98 %, 22,42 %. 24-09-2020, Pulse, 45,40 %, 26,43 %, 18,97 %. 24-0-2020, MRB, 47,97 %, 25,83 %, 22,14 %. Δηλαδή, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κινείται από το 44,38 % έως το 51,07 %, το ποσοστό του Σύριζα κινείται από το 22,98 % έως το 26,82 %. Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα κινείται από το 18,97 % έως το 26,36 %. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα...

ΦΟΥΛ ΛΟΓΟΚΡΙΣΊΑ

Διαπιστώνω ότι αν δεν είσαι εμμισθο νδτρολ δύσκολα σχολιαζεις εδω μεσα... Και μην περάσετε αυτό εδω για ξεκαρφωμα ε? Λογοκρισία στο φουλ λέμε!!

Συριζόπουλα, το γαρ πολύ της θλίψεως...

Για την απώλεια της εξουσίας, γεννά παραφροσύνην. Εθισθείτε, διότι την εξουσία δεν θα την ξαναδείτε στον αιώνα τον άπαντα!!!

Νίκος.

Μαλλον εσύ έχεις πάθει κατάθλιψη από τον δικό σου ανθελληνικό Τσίπρα που έκανε κρουαζιέρα πολυτελείας όταν καίγονταν τόσοι αθώοι στο Μάτι. Αλλά μυαλό δεν θα βάλετε ποτέ. Πηγαινε να φτιάξεις καμια μολότοφ να σου περάσει

Vic

Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά στο εισβολικό και θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Ψηφίζουμε οι Έλληνες, όχι οι πάκηδες.

Πέμπτη πανελλαδική έρευνα της Prorata

Στις 17 Σεπτεμβρίου δημοσιευτικε η πέμπτη πανελλαδική έρευνα της Prorata. Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας :Ενώ προς τα τέλη Μαΐου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (71%) αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η εικόνα σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, με το 52% να την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά. Παράλληλα ανιχνεύεται ραγδαία μεταβολή και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%. Επίσης το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός και το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ. το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ οι πολίτες με οριακά πλειοψηφικό τρόπο (53%) αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.Το 64% των πολιτών διατηρούν την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαΐου. Τέλος, η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο η θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%. παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για την διασπορά του ιού. Οσοι ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τη τηλεόραση, καθώς το 69% απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.

Συριζαϊικες μπαρούφες!!!

Τώρα μάλιστα, "δημοσκόπηση" της εταιρίας Pro Rata. Δηλαδή, συριζαίϊκες μπαρούφες!!!

Makiss

Το ερώτημα για το πως επηρεάζονται οι πολίτες απο την τηλεόραση vs αλλα μέσα ενημέρωσης με δικαιώνει γι" αυτό που φωνάζω καιρο. ΚΛΕΊΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ!! Το 64% οσων ενημερωνωνται από τη τηλεόραση αξιολογουν θετικά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το οποίο πέφτει στο 21% οσων δεν βλεπουν ειδήσεις!! Ομοιως και για την ευθύνη διασποράς του ιού. Το 74% όσων βλέπουν ειδήσεις στη τηλεοραση πιστεύει οτι φταίνε οι πολίτες. Ενω οσων ενημερώνονται απο αλλού το 69% πιστεύει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση. Πλέον τηλεοραση μόνο για ταινίες, σειρές!!

Ιδού η “αξιοπιστία” της εταιρίας δημοσκοπήσεων Pro Rata…

"Επειτα από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων κατά την περίοδο των Μνημονίων, στις οποίες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είδαν την αξιοπιστία τους να πέφτει κάθετα, ως συνέπεια αλλεπάλληλων αστοχιών, τα αποτελέσματα των εκλογών του τελευταίου διμήνου (περιφερειακές, ευρωεκλογές, εθνικές) αποκατέστησαν μέρος της χαμένης αίγλης τους και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη κοινού και πολιτικών. Ωστόσο, καταγράφηκαν και μεγάλες αποκλίσεις, που οδήγησαν στην εξαγωγή λανθασμένων πολιτικών συμπερασμάτων. Κι ενώ όλες οι εταιρείες προέβλεψαν την αναμενόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οι μεγαλύτερες αστοχίες εντοπίστηκαν στην αδυναμία καταγραφής του τελικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Μεγάλες χαμένες σε αυτή την προεκλογική μάχη σκιαγράφησης του εκλογικού αποτελέσματος ήταν κυρίως η Public Issue του Γιάννη Μαυρή και η Pro Rata. (Πηγή: άρθρο του Κώστα Ζαφειρόπουλου, της 09-07-2019, στην "Εφημερίδα των Συντακτών", με τίτλο: "Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των δημοσκοπικών εταιριών""). Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει...

Μιχάλης

Ακόμη και αυτή η δημοσκόπηση όπως την παρουσιάζεις δείχνει ότι ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ. Και μιλάμε τώρα που είμαστε σε μία δύσκολη φάση που εκτός από τον κωρονοιο έχουμε την Τουρκία, την Μοριά κλπ. Γιατί ο κόσμος βλέπει μία κυβέρνηση που ειλικρινά προσπαθεί και φέρνει αποτελέσματα συγκρίνοντας με την προηγούμενη που σε αντίστοιχες καταστάσεις είχε αποτυχίες. Δεν ανάφερεις όμως ότι συγκρίνοντας την παρούσα με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλώσει. Άρα όσο και να προσπαθούν στον Σύριζα να παρηγορηθούν από αυτό που ενορχηστρωμένα προβάλλετε, το συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος σε κάθε νέα δημοσκόπηση χειροτερεύει την άποψη του για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχετική φθορά

Δημήτρης Βέλιος

Με λίγα λόγια: Όταν ο Σύριζα συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και τι πρέπει να λέει και να κάνει, Ο Μητσοτάκης θα πηγαίνει για δευτερη τετραετία.

SPARTA.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν ο κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστεράς. τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Παράλληλα επιτίθεται στον Τσακαλώτο και η αδερφή του Τσίπρα, δείγμα αλαζονείας και οικογενειοκρατίας. Μόνο αριστερό κόμμα του λαού δεν μοιάζει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού σαν ιδιοκτήτες του εμφανίζεται ολόκληρη η οικογένεια Τσίπρα. Η Ζανέτ Τσίπρα που πρόσφατα επιτέθηκε στον πρώην Υπουργό όταν ήταν μικρή έπαιζε στα γόνατα του δικτάτορα και φίλου της οιγένειας Τσίπρα, του Στυλιανού Πατακού στην βίλα τους στην Εκάλη. Με τέτοιο μπάχαλο που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα γκάλοπ θα είναι για καιρό σταθερά υπέρ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι και να μηχανευτούν στην Κουμουνδούρου, με ξεσηκωμό λαθρομεταναστών, μαθητών και αγανακτισμένων στις πλατείες.

Απλα

Πιστεύω ότι ο Κυριάκος θα βγάλει την τετραετία ( δυσκολα θα γίνουν πρόωρες εκλογές) , κι αυτό επειδή τον στηρίζουν τα ΜΜΕ. που και αυτή η στήριξη βοηθάει έως ένα σημείο. Ηδη αρχιζει να μην αποδίδει τόσο, και βρισκόμαστε μόλις 15 μήνες μετά τις εκλογές. Σε 1-2 χρόνια μονο τα γερόντια που είναι όλη μέρα μπροστά από την tv θα πιστεύουν για Μωυσήδες, σωτήρες κ.α.Για δεύτερη τετραετία το βλέπω δύσκολο, αν και είναι νωρίς για προβλέψεις

Το να δώσουμε ψήφο στον Σύριζα, αποκλείεται εντελώς!!!

Το γιατί το εξηγεί με ενάργεια το ακόλουθο σχόλιο: "Η χείριστη Νέα Δημοκρατία είναι απείρως καλύτερη του άριστου Σύριζα. 25/09/2020, 08:36 Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει".

Να δεις την πραγματικότητα.

Το ερώτημα δεν είναι εάν η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει άλλη μία, (1), τετραετία, αλλά το εάν θα κερδίσει άλλες πέντε, (5), τετραετίες. Τουλάχιστον...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία