Πάμε καλά
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Πάμε καλά

Ξέρω ότι το άρθρο μου θα βρει πολλούς υποστηρικτές , αλλά και πολλούς πολέμιους.

Μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζούμε, θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω , να παραθέσω και να υποστηρίξω την άποψη μου, ότι σαν Χώρα πάμε καλά, και ότι στα πολύ μεγάλα θέματα πολύ θετικές ειδήσεις αναδεικνύονται καθημερινά. Ενδεικτικά ο εμβολιασμός προχωράει πολύ καλά. Πρόσφατα ξεπεράσαμε τον αριθμό των 1.000.000 δόσεων. Ήδη 500.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τους δύο εμβολιασμούς , ενώ 500.000 συμπολίτες έχουν εμβολιασθεί μία φορά. Θέλω να καταθέσω την προσωπική εμπειρία μου, αλλά και τις ευχαριστίες μου προς το ιατρικό προσωπικό του Σωτηρία όπου εμβολιάσθηκε δις η μητέρα μου, και το ΚΥ Αθήνας Ακαδημίας 58 , όπου και εγώ ο ίδιος εμβολιάσθηκα πρόσφατα -μιάς και έχω κλείσει τα 60 έτη. Όλα κύλησαν άριστα. Φυσικά ο κορωνοιός καλπάζει και πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή άλλους δυο με τρείς μήνες, για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας. Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το 70% με 80% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας. Ταυτόχρονα επισημαίνω με μεγάλη ικανοποίηση την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα "Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό" (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021, που προαναγγέλλει με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen. Διαβάζω ότι η κα Von Der Leyen, ξεκινά την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού με " στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Εξαιρετική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τον Τουρισμό μας, που όλοι ελπίζουμε να φτάσει τουλάχιστον στο 50% της εξαιρετικής χρονιάς του 2019.Παράλληλα με τα θέματα της Υγείας ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία της ύφεσης για το 2020 πού ανήλθαν στο 8,2%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 10,5% και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πρόσφατες χειμερινές της προβλέψεις για 10%. Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει ένα καλύτερο ξεκίνημα για την ανάκαμψη το 2021. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία στοιχεία της ανεργίας που τον Νοέμβριο 2020 (τελευταία στοιχεία) ανήλθε στο 16.5%.Ενδεικτικά το 2019 ανήλθε στο 17.1%.Εψαξα πολύ τα στοιχεία και διαπίστωσα ότι η ανεργία -αν και σε πολύ υψηλά επίπεδα -την τελευταία φορά που ήταν σε καλύτερα επίπεδα ήταν τον Νοέμβριο 2010 πού ανήλθε στο 14.2%.

Μεγάλη βελτίωση έχει παρατηρηθεί και στην λειτουργία του κράτους όπου η δύναμη της μετατροπής μιας κρίσης σε επιταχυντή προόδου σε διαφορετικά επίπεδα έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα. Μεγάλη βελτίωση υπάρχει στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της εθνικής επιστημονικής έρευνας. Στην γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η εφαρμογή για την ψηφιακή αίτηση και παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει ήδη καταρτιστεί μια στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024 με επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα , με εμπροσθοβαρή αποτελέσματα ήδη από το 2021, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «έτος-ορόσημο», προκειμένου να διευκολυνθούν και να εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου στις καθημερινές συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Χαίρομαι για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Επίσης η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Το έργο αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Σοβαρή δουλειά γίνεται και στον τομέα του brain gain.Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks» δήλωνε ενδεικτικά: «Αν κάποιος πέρασε χρόνια στο εξωτερικό και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν θα έχει μόνο υψηλό επίπεδο εργασίας, αλλά και επίπεδο ποιότητας ζωής. Είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, είναι σημείο καμπής αυτό, και ενθαρρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να είναι μέρος αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας. Τους χρειαζόμαστε, θέλουμε τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Έχουμε τεράστια δεξαμενή ταλέντων. Μας παρέχουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή τους με φορολογικά κίνητρα. Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλές αμοιβές, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελκυστικό καθεστώς για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Εάν το εισόδημά του είναι μικρότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλη χώρα, θα το ξανασκεφτεί κάποιος να επιστρέψει». Εχοντας προσωπικά ζήσει στο εξωτερικό περίπου 10 χρόνια συντάσσομαι πλήρως με την πρωτοβουλία αυτή. To project αυτό είναι εμβληματικό και ξεπερνάει τα όποια κομματικά πλαίσια. Άλλωστε η επιστροφή στην Πατρίδα, η νοσταλγία-ελληνική λέξη που υπάρχει σε όλες τις γλώσσες-δεν αφορούν ένα κόμμα, μία παράταξη. Αφορούν όλους.

Στα μεγάλα λοιπόν η Χώρα πάει πολύ καλά. Διάφορα θέματα πού αναδεικνύονται -και πολλές φορές μεγεθύνονται δυσανάλογα- δεν πρέπει να μένουν χωρίς να αντιμετωπίζονται. Αποτελούν μία κατακριτέα συμπεριφορά μερικών ανθρώπων, που σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να αντιμετωπίζονται θεσμικά και όχι μέσα από τις τηλεοράσεις. Βλέπω μία Κυβέρνηση που προσπαθεί για το καλύτερο. Αστοχίες θα υπάρχουν πάντα. Λάθη θα γίνονται. Φτάνει να μην επαναλαμβάνονται.

Όπως πάντα εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου. Η μεγάλη εικόνα είναι σίγουρα καλή λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες. Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Ζούμε σε μία χώρα μαγική. Ας βοηθήσουμε όλοι να γίνει καλύτερη, και ας θυσιάσουμε ( για τελευταία φορά) τον εορτασμό του Πάσχα , έτσι όπως όλοι ξέραμε και θέλουμε. Και είμαι σίγουρος -έτσι λένε και οι επιστήμονες- ότι το καλοκαίρι μας θα είναι πολύ πιο καλό.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ