Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια

Ο «αναλφαβητισμός» πάει σύννεφο

Το ίδιο και η άγνοια. Επικών διαστάσεων. Ο χαβαλές το ίδιο. Η Σωρρακώσταινα ένα απέραντο «καφενείο». Όλα τα «οπωροφόρα» μονίμως ανθισμένα.

Αυτές οι σκέψεις μου. Οι οποίες προέκυψαν, διαβάζοντας πλήθος σχολίων αναφορικά, και φυσικά γραμμένα σε ύφος χλευαστικό, με την συνέντευξη που μου παραχώρησε ο σπουδαίος Πυρηνικός στο πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ Λευτέρης Τσουκαλάς.

Μια συνέντευξη με αφορμή το Οσκαρικό αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer». Δηλαδή ο Αμερικανο-εβραίος μυθικός Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο λεγόμενος «πατέρας» της πρώτης ατομικής βόμβας.

Το πρόβλημα προέκυψε από μια ιστορική διαπίστωση του Λευτέρη Τσουκαλά για τα πολιτικά και ιδεολογικά φρονήματα πλήθους επιστημόνων, όλων αυτών που συμμετείχαν στην ομάδα του Οπενχάιμερ. Οι περισσότεροι αριστεροί και μάλιστα κομμουνιστές. Είτε στο παρελθόν ως μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, είτε ως συμπαθούντες, είτε ως ακλόνητοι ιδεολόγοι.

Ενας εξ αυτών ο Οπενχάιμερ, ως συμπαθών. Η σύζυγός του πρώην μέλος του κόμματος. Ο αδερφός του ο Φρανκ αταλάντευτος και σταθερός. Το ίδιο και η ερωμένη του. Αλλωστε αυτή η αιτία ενός άτυπου «δικαστηρίου» από μέλη της Γερουσίας όπου μετά από πολύωρες ανακρίσεις, αφαίρεσαν από τον Οπενχάιμερ την άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ. Και άλλωστε, με το επιχείρημα ότι η ΕΣΣΔ και ο Στάλιν ήταν σύμμαχοι στον πόλεμο εξολόθρευσης του Ναζισμού, μια παρέα εξ αυτών των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Φυσικό Κλάους Φουξ, διέρρεε τις ανακαλύψεις προς το Κρεμλίνο.

Οσοι χλευάζουν και παριστάνουν τους κατέχοντες την αλήθεια, διαπράττουν το μέγιστο, επιστημονικό «κακούργημα» να μεταφέρουν τα σημερινά δεδομένα και τη σημερινή παγκόσμια εικόνα, σε μια εποχή τόσο ταραγμένη και τόσο αντιφατική, όπως εκείνες στις δεκαετίες του τριάντα και του σαράντα.

Είτε περιφρονούν, είτε αγνοούν, είτε τα έχουν όλα γραμμένα στις σόλες τους. Τρεις οι σπουδαίοι παράγοντες που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στις συνειδήσεις των πολιτών, κυρίως διανοουμένων, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Φανταστείτε ότι ακόμα και η Μπέτι Ντέιβις, η super star της εποχής φλέρταρε με τον Μαρξισμό.

Ο πρώτος παράγοντας, το οικονομικό κραχ των ΗΠΑ όπου εκατομμύρια φτωχών και κυρίως εργατών, βρέθηκαν στους δρόμους χωρίς ένα πιάτο φασουλάδα που λέει ο λόγος. Ο δεύτερος η ταυτόχρονη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της ΕΣΣΔ του Στάλιν που κάλπαζε με απίστευτους ρυθμούς. Και ο τρίτος παράγοντας το επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός του σοβιετικού θριάμβου επί των κανίβαλων του Χίτλερ σε τέτοιο σημείο που πρώτος ο Κόκκινος στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο και ανυψώνει τη κόκκινη σημαία της νίκης με το σφυροδρέπανο στο εμβληματικό Ράιχσταγκ.

Όλα αυτά αφού προηγουμένως, με το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, ο Στάλιν τα είχε κάνει πλακάκια με τον Χίτλερ και αφού μαζί με τον αρχικανίβαλο διαμοίρασαν τα ιμάτια της Πολωνίας και άλλων «ορφανών» χωρών όπως της Βαλτικής.

Κλείσιμο
Και για ολοκληρώνω με όλον αυτόν τον ανεκδιήγητο χαβαλέ. Τέσσερα τα γράμματα που σηματοδοτούν τον χαρακτήρα και το επίπεδο αυτών των τύπων: ΚΔΟΑ. Τουτέστιν Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Αγνοια. Όπως και το γνωστό άσμα «πιο χαμηλά, ακόμα πιο χαμηλά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα