Σημαδεμένη τράπουλα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Σημαδεμένη τράπουλα

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ριζικής επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης. 

Πρόκειται για τάση που εξελίσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς οι τράπεζες πρέπει ως το 2021 να μειώσουν τα αποθέματα των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα.

Η αναδιάρθρωση και η συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας σε ισχυρότερα χέρια είναι ήδη προφανής σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως πχ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα σούπερ μάρκετ, στην εμπορία ΙΧ κά Καθώς η Ελλάδα είναι μικρή αγορά, ο μετασχηματισμός της οικονομίας νομοτελειακά οδηγεί στην επιχειρηματική κυριαρχία τριών -τεσσάρων μεγάλων εταιριών σε κρίσιμους κλάδους. Οι δυνατότητες της ελληνικής αγοράς έχουν οδηγήσει για παράδειγμα σε μια αεροπορική εταιρία, σε 2,5 ακτοπλοϊκές εταιρίες, σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες, σε τρείς τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, σε 3-4 βασικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κόκ

Η αναδιοργάνωση του κράτους και η αποτελεσματικότητα ελεγκτικών μηχανισμών και ανεξάρτητων αρχών είναι αναγκαία για να προστατέψει -στο βαθμό τουλάχιστον που αυτό είναι δυνατό- τους καταναλωτές. Αν εκ των πραγμάτων στην οικονομία δημιουργούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες πρέπει να υπάρχει επαρκές αντιστάθμισμα από ένα ορθά διαρθρωμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, το οποίο χωρίς να καταστρατηγεί τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς θα διασφαλίζει πραγματικές και υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Για παράδειγμα, οι τρείς εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παλαιότερα επιδοτούσαν την ανανέωση των συμβολαίων. Τώρα αφήνουν τα συμβόλαια να λήξουν και απλώς στέλνουν στον πελάτη έναν φουσκωμένο λογαριασμό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο πληροφορούν τον πελάτη τους ότι η υπερβάλλουσα χρέωση αντιλογίζεται, εφόσον φυσικά ανανεωθεί το συμβόλαιο. Πιθανόν δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στις χρεώσεις για χρήση δεδομένων. Εξάλλου, πρόσφατα Vodafone και Wind συμφώνησαν και ενδιαφέρθηκαν από κοινού να αγοράσουν τη Forthnet. Η συμφωνία δεν ευοδώθηκε, αλλά αν δύο ανταγωνιστές συμπράττουν για μια επιχειρηματική κίνηση (που συμπτωματικά δεν ενδιέφερε τον τρίτο παίκτη της αγοράς) λογικά δεν συζητούν και άλλα θέματα της αγοράς, όπως πχ την τιμολογιακή πολιτική;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ