Δέσμια του πολέμου στην Ουκρανία η οικονομία
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Δέσμια του πολέμου στην Ουκρανία η οικονομία

Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο φέτος για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα

Η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση των δαπανών τους, ενώ το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ο διοικητής επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει υστέρηση στα έσοδα από τον τουρισμό, κυρίως λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας καταγράφουν τις προκλήσεις και τις λεπτές ισορροπίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικονομία που έχει πλέον καταστεί δέσμια της διάρκειας (κι ας ελπίσουμε όχι της έκβασης) που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ΤτΕ βάσει των νέων δεδομένων αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και από 4,8% ανάπτυξη φέτος κατεβάζει τον πήχη στο 3,8%, με μέσο πληθωρισμό 5,2%, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αν ο πόλεμος διαρκέσει η ανάπτυξη να υποχωρήσει στο 2,8% και ο πληθωρισμός να φτάσει το 7%.

O πόλεμος εγκλώβισε την Ευρώπη στη δίνη εξαιρετικά σοβαρών επιπτώσεων και η αστάθεια που δημιουργεί η άνοδος στις τιμές ενέργειας και τροφίμων αναπόφευκτα παρασύρει και την ελληνική οικονομία. Η Moody’s σε έκθεση της αναφέρει ότι οι άμεσες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα μετριάζονταν από την πρόσφατη λήξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης στα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το ενεργειακό δελτίο και η επακόλουθη μείωση ή παύση της ενεργοβόρας βιομηχανικής παραγωγής δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις πιο εκτεθειμένες χώρες. Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, παρά την υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι σε καλύτερη θέση λόγω της πρόσβασης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παγιώνει τους κινδύνους του πληθωρισμού σε μια συγκυρία που η οικονομία συνερχόταν από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ενώ η χώρα καλείται ταυτόχρονα να τηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα για την οικονομία αυξάνονται δραματικά καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ