Άλλαξε ο κόσμος μας σε ένα μήνα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Άλλαξε ο κόσμος μας σε ένα μήνα

Οι αγορές προεξοφλούν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία με τους περισσότερους ειδικούς να συγκλίνουν στην άποψη ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία. Η κατάπαυση πυρός είναι η άμεση προτεραιότητα, αλλά το ερώτημα είναι τι μας περιμένει μόλις σιγήσουν τα όπλα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τις σταθερές που ρύθμιζαν τις διεθνείς ισορροπίες τα τελευταία χρόνια

Ο κίνδυνος τώρα είναι να οδηγηθεί ο κόσμος σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συρθούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία και ταυτόχρονα μας προετοίμασε δηλώνοντας πως “αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί ούτε σε λίγες μέρες ούτε σε λίγους μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για τον μακρύ αγώνα που έχουμε μπροστά μας». Η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς τους αμάχους στην Ουκρανία και ταυτόχρονα εκτοξεύει απειλές για πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ απάντησαν με ένα πλέγμα ισχυρών κυρώσεων και σκληρές δηλώσεις Μπάιντεν που αποκάλεσε τον Πούτιν “χασάπη”, λέγοντας επίσης ότι δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία.

Πως θα συγκλίνουν ΗΠΑ και Ρωσία για την επόμενη ημέρα, όταν η όξυνση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις; Πως θα αντιδράσει η Κίνα σε αυτήν την κρίση; Πόσο μακριά θα φτάσει για να στηρίξει τη Ρωσία; Η ακόμη πως θα συμπεριφερθούν άλλες ισχυρές χώρες που θίγονται τα ενεργειακά τους συμφέροντα; Η Ρωσία προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ιαπωνία, η Κίνα προσπαθεί να ανοίξει διαύλους με την Ινδία , η Γερμανία οργανώνει στρατό ενώ η Ευρώπη αλλάζει την ενεργειακή της πολιτική. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τον ο Μπάιντεν να δηλώνει «θα υπάρξουν έξοδα. Αλλά είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε». Ο κόσμος μας άλλαξε μέσα σε ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος προκαλεί σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους κι επιδεινώνοντας περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος WFP, του (εξαφανισμένου) ΟΗΕ απηύθυνε προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες καλώντας τους να δαπανήσουν τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της πείνας , ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του WFP, το σημείο καμπής αναμένεται το Φθινόπωρο όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος.

Στις πιο αδύναμες χώρες τα προβλήματα είναι ήδη δυσβάστακτα. Η Αίγυπτος είχε ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Είχε αρχίσει να ξεπερνά τα προβλήματα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία την οδήγησε ξανά στην αγκαλιά του Ταμείου. Ο λόγος είναι τα σιτηρά και το ηλιέλαιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών (αλλά και ρωσικών) εξαγωγών των δύο προϊόντων κατευθύνονταν στη χώρα των Φαραώ. Οι επιπτώσεις στην Αίγυπτο ήταν άμεσες, οι ελλείψεις οδήγησαν σε έκρηξη τιμών και πληθωρισμού και η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ