Φορολογικές ελαφρύνσεις αντί για αυξήσεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Φορολογικές ελαφρύνσεις αντί για αυξήσεις

Την επόμενη Δευτέρα  στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης πρόκειται να εισηγηθεί σχετικά με την αναπροσαρμογή ή μη του κατώτατου μισθού.

Γύρω από το θέμα συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπολίτευση προβάλουν ήδη και προφανώς θα εντείνουν τη ρητορική υπέρ της αύξησης, αίτημα που βρίσκει καθολικά αντίθετες όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Εργασίας επιφυλάσσεται ως προς την εισήγηση του και περιορίζεται στις τυπικές δηλώσεις ότι δηλαδή θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Το βασικό μέγεθος που θα μετρήσει για την απόφαση είναι ασφαλώς η ύφεση της οικονομίας το 2020 όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%.

Με την αβεβαιότητα που δημιουργεί το τέταρτο κύμα του κορονοιού η αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή του εργασιακού κόστους, θα επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες και θα αποβεί σε βάρος όχι των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά κυρίως των μικρομεσαίων, που είναι η πιο ευάλωτη και σκληρά δοκιμασμένη από την κρίση παραγωγική δύναμη.

Οι φωνές του λαικισμού φυσικά θα υπερθεματίζουν υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, επειδή αυτό ηχεί ευχάριστα πολιτικά, ασχέτως των επιπτώσεων που θα έχει στην απασχόληση και στις ΜΜΕ. Δυστυχώς κάθε σκέψη για αύξηση στην παρούσα συγκυρία είναι άκαιρη και θα εξακολουθήσει να είναι μέχρι η οικονομία να ανακάμψει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να περιχαρακωθεί πίσω από τις ιδιαίτερες συνθήκες τη συγκυρίας αλλά και το γεγονός ότι κατά της αύξησης έχουν ταχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ. Αντί αυξήσεων μπορούν να υιοθετηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ