Ικαρία: Μυστικά μακροζωίας από έναν Αρχιεπίσκοπo 400 χρόνια πριν

Ικαρία: Μυστικά μακροζωίας από έναν Αρχιεπίσκοπo 400 χρόνια πριν

Ο Ιωσήφ Γεωργιρήνης, Αρχιεπίσκοπος Σάμου, στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1678 στο Λονδίνο, περιέγραψε την κατάσταση σε Σάμο, Ικαρία, Πάτμο και Αγιο Ορος

Οι παρατηρήσεις ενός Αρχιεπισκόπου για περισσότερα αλλά και καλά χρόνια ζωής, που καταγράφηκαν πριν από 400 χρόνια, είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ: Υγιεινή και λιτή διατροφή, καθημερινή άσκηση, λιγότερο άγχος, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, εξωστρέφεια, αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης είναι μερικές από τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Αν μάλιστα μπορούμε να τις συνδυάσουμε με ένα φυσικό περιβάλλον, όπως αυτό της Ικαρίας, τότε η μακροζωία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τις περιοχές του πλανήτη που κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά μακρόβιου πληθυσμού. Η Ικαρία (ή Νικαριά), το μικρό νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μία από τις 5 περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και προσθέτει: «Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε την σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου 8 χρόνια. Ενθουσιασμός, που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί με κύριο σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας. Πράγματι, η μελέτη ‘ΙΚΑΡΙΑ’, που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαντολλογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων συναφών με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας».

Η δρ. Παναγιώτα Πιέτρη, Καρδιολόγος, Διευθύντρια Μονάδα Υπέρτασης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τονίζει πως «το πιο εντυπωσιακό εύρημα για το νησί της μακροζωίας είναι ότι όλα όσα παρατηρήσαμε για τους κατοίκους μέσα από τη μελέτη "ΙΚΑΡΙΑ", τα είχε ήδη επισημάνει, σχεδόν 400 χρόνια πριν, ένας… Αρχιεπίσκοπος! Ο Ιωσήφ Γεωργιρήνης, Αρχιεπίσκοπος Σάμου, στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1678 στο Λονδίνο, επιστρέφοντας από τη Σάμο, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά Σάμος, Νικαριά, Πάτμος καθως και στο Όρος Άθω. Ειδικότερα για την Νικαριά έγραφε.. "Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους. Είναι επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ’όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν... Προ της ορισμένης ώρας του φαγητού, είναι αδύνατον να βρεθεί άρτος, σε όλην την νήσον. Ολίγον μόνον προ αυτής, λαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα σίτου, την αλέθουν εις τον χειρόμυλον, ψήνουν την ζύμην εις μίαν πλακωτήν πέτραν, και αφού ψηθεί, ο αρχηγός της οικογένειας μοιράζει την ψημένην αυτήν ζύμην κατά ίσα μέρη εις τα μέλη της οικογενείας. Αν, δε, παρευρίσκεται κανείς ξένος, του προσφέρεται μερίδιον, που αφαιρείται από τους άλλους κατ’αναλογίαν... Νερώνουν τον οίνον κατά το εν τρίτον.... Η δίαιτα τους είναι πτωχή, όμως τα σώματα τους είναι εύρωστα και σκληραγωγημένα και οι άνθρωποι γενικώς είναι μακρόβιοι. Και ζουν ως να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επομένης ημέρας.  Ευχαριστημένοι που κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της ημέρας"...και καταλήγει γράφοντας:"Αυτή είναι η εικόνα της μικράς νήσου, της πτωχότερης και όμως της ευτυχέστερης από όλες τις άλλες του Αιγαίου Πελάγους"».

Σημειώνεται ότι το σημαντικό αυτό εύρημα για την μακροζωία στο νησί της Ικαρίας πριν από 400 περίπου χρόνια, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature (Pietri P, Papaioannou T, Stefanadis C. Environment: An old clue to the secret of longevity. Nature 2017;544(7651):416).

Τα αποτελέσματα της μελέτης ‘ΙΚΑΡΙΑ’ αλλά και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες και νέες γνώσεις για την μακροζωία θα παρουσιαστούν στο ερχόμενο διεθνές συνέδριο για την μακροζωία με τίτλο ‘Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος’ που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 8-9 Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο Hilton.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.longevity.gr.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Συνταγή μακροζωίας.

Θέλεις να ζήσεις πολλά χρόνια χωρίς άγχος, χωρίς τρέξιμο στην δουλειά, χωρίς ανεργία, δίχως τον φόβο της απόλυσης, τρώγοντας ντόπια κρέατα, ψάρι, ωραία λαχανικά, με καλό αέρα, ύδωρ και καθαρή θάλασσα; Γίνε αρχιεπίσκοπος ή παπάς σε κάποιο από τα νησιά. Και άσε τους άλλους να ζουν με δίαιτα πτωχή, με σκληραγωγημένα νηστικά σώματα και ευτυχισμένους που κατορθώνουν να αντιμετωπίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, σαν να μην πρόκειται να επιζήσουν μέχρι της επόμενης μέρας.

ρε @12:07

οι επισκοποι ειναι ιερομοναχοι- και οι μοναχοι δεν τρωνε κρεας, ασχετε.

Μην

Μην λες άσχετα πράγματα! Ξέρεις τι περνάει ένας ιερέας σε νησί; βάλε όλα τα μυστήρια, γάμους, βαφτίσεις κλπ κηδείες, βάλε αγιασμούς, ευχέλαια σε σπίτια που ζητουν οι πιστοί κλπ. Βάλε ότι μπορεί να μην έχει κάθε χωριό τον ιερέα του που σημαίνει ότι μπορεί να πηγαίνει μια εδώ μια εκεί! Μην λες πράγματα που δεν ξέρεις! Πήγαινε στην Εκκλησία και δες λίγο τι σημαίνει Εκκλησία, πόσα πράγματα κάνει ένας ιερέας και μετά μίλα. Δεν είμαι ιερέας. Αλλά με τέτόιο σκεπτικό δεν πας μπροστά και μετά ψήφισες ό,τι ψήφισες και να τι περνάμε.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ , ΣΚΙΑΘΟΣ.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ! ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ!

Παρεμπιπτόντως...

Η φωτογραφία του ρεπορτάζ είναι από το λιμάνι του νησιού των Φούρνων και όχι από την Ικαρία.Οι Φούρνοι είναι ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία.Ακόμα πιο ήσυχη ζωή,καθαρό περιβάλλον,πολύ ψάρι και ντόπια κτηνοτροφικά προϊόντα.Παρολ' αυτά,οι δείκτες μακροζωίας δεν έχουν σχέση με την Ικαρία...Χμμμ....

TT

Πως κερδίζουμε παραπάνω χρόνια ζωής?Τρώμε σωστά,γυμναζόμαστε και είμαστε κοινωνικοί. Πως δεν κερδίζουμε παραπάνω χρόνια ζωής?Μεταναστεύοντας κοντά στον αηρ και στο ύδωρ της Ικαρίας.

ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΓΟΜΑΡΙ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΖΕΙΣ

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ 45 Ω! ΠΟΥΔΡΑ.

@Σαλονικιος01/08/201713:05

ρε καρντασι ηρεμα με τη κομματαρα σου και την κουλαρα , δεν θιξαμε το πραμα του Δημαρχου η το πραμα της Δημαρχεσας , ουτε το πραμα του κουτσουμπα , αμα τραβηξουν κανα κρασο στο νησι κατά τα γνωστα γλεντια το ΚΚΕ , οπως και το καθε ΚΚΕ το εχουν γραμμενο εκει που δεν πιανει μελανι , αμα δε σε βγαλει η τυχη της ζωης και δουλεψεις σε Ικαριωτη κονομημενο και Κουκουε θα βλαστημισεις την ωρα που γεννήθηκες !! και φυσικα θα βλαστημάς με κεφι και χαρη και του Ικαριωτη την Ριζα !Οι ικαριωτες είναι αριστεροι του καβαλου , κοινως τα εχουν γραμμενα όλα στα παπακια τους διοτι κανεις ικαριωτης δεν είναι σωστος κουκουες , Ο σωστος κουκουες , ο ορθοδοξος δηλαδης κουκουες η οριτζιναλ κουμουνης είναι παντα κονομημενος , διεφθαρμενος μεχρι κοκκαλο , αρνείτε τον διαλογο , δεν παραιτειτε ποτε των δικαιων αξιωσεων του , δεν εχει μπεσα ο κουκουες και την μανα του πουλαει όχι για 30 αργυρια αλλα για 3 , ο σωστος κουκουες πιστευει Πατρις Οικογενεια Κουκουε, Είναι το αντιστιχο πατρις θρησκεια οικογενεια , είναι ρατζιστης μεχρι θανατο , κανενας κουκουες δεν θα εκανε γαμπρο έναν πακιστανο , διοτι γνωριζει οι κουκουεδες είναι ακριβεις στην ωρα τους στις μαζωξεις τους , παντα είναι στην τσιτα και ανχωμενοι δια το κινημα , είναι παντα γαλαντομοι με τις κυριες και φεμινιστες αλλα και τακτικοι θαμωνες των μπουρδελων ( για να κανουν στις συντοφησες μαθημα εκ των εσω εναντια στον καπιταλισμο ) κτλ τωρα στην ικαρια επειδη εχω δει τι ειδους κουκουεδες είναι . Αστα να πανε αμα περιμενε το κουκουε να ψωνιζε από ικαρια θα επαιρνε σβερκο !!!!! μην ποτε τιποτις άλλο !!!!

Δημητρης

Θυμαμαι θειο μου στο χωριο στην Ικαρια , και όταν τα σκεφτομαι με πιανει η κοιλια μου από τα γελια τα ειχε όλα γειωμενα , ανχος μηδεν , στα παπακια και τα λεφτα και οι πολυτελειες Χορευταρας , ποτης , ολο τυρια ολοπαχα, κατσικακια , αρνακια στα καρβουνα παντα , και στα 60 του ειχε καταφερει κάθε καλοκαιρι σερι και ερχοταν μια γκομενιτσα που ειχε βρει να της μαθει τα μυστικα της μακροζωιας , την εχει τρελανει στο καβαλημα , στα τραπεζωματα , κρασακια , πανυγηρια , μπανακια με την βαρκα του , και η γκομενα ηταν 35 χρονων , θεικο κορμι , προσωπο μοντελου , από φραγκατη οικογενεια , σικατη δικηγορινα , χωρισμενη μια φορα , με σπιτια να την κυνηγουν ολοι λογω εμφανισης , εξυπνη και ηθελε να μαθει και το μυστικο της μακροζωίας το ζώων , ο άλλος καβαληκευε μοντελο που ουτε στο playboy δεν ειχε δει , οτι ωρα γουστρηζε εριχνε και μια εξωλεμβιο και άλλη εκει την μακροζωια να βρει , να ζησει 100 χρονια το δευτερο χρονο το καταλαβε αφου φαινεται κουραστηκε από τα εντατικα μαθηματα του μπαρμπα .. και παντρευτηκε , εκανε και 2 παιδια , αλλα και ο μπαρμπας δεν το εβαλε κατω εψαχνε να βρει ντοπια να της κανει φροντηστηριο για του νομους!!!

βιολογος

το βασικο ειναι τα γονιδια,αν δεν εχεις τα γονιδια,ολα τα αλλα προσφερουν λιγο.

vagelis

Δεκαετία 80... Σε ένα καφενείο στο Χριστό Ραχων.... Κάθεται μια θειά μου, Ικαριωτίνα που ζει όμως Αθήνα...και περιμένει να παραγγείλει.... Περιμένει....περιμένει και περιμένει.... Αγανακτισμένη σηκώνεται και ψάχνει τον ιδιοκτήτη.... Τον βλέπει να παίζει το ταβλάκι του αμεριμνος... Και σε ερώτηση ποτε θα έρθει να παραγγείλει...αυτός της απαντάει.... Μόλις τελειώσω την παρτίδα....'' Τόσο απλα....

Ισιδωρος

Με συγκινησαν ουλοι αυτοι οι ειδήμονες περι μακροζωίας , μολις τελειωναν χωροι και γλεντια στο χωριο και φυσικα πολύ κρασο , μα πολυ κρασο , ενθυμούμαι μετα συγκινησεως ότι ο Πάππους εριχνε στην Γιαγιά μου ένα μανικι παντα πριν κοιμηθουν , δε γινοταν ποτε λιωμα στο μεθυσι , της εριχνε έναν κεφατο λουτσο , και εισαν μελι γαλα , ξυπναγαν δε μετα τα πανυγηρια ότι ωρα ηθελε ο καθενας , αλλα και έναν πρωινο της τον εριχνε για να παει καλα η μερα ,δεν του εκανε ποτε την δυσκολη , πρωι πρωι με την δροσια εριχνε ένα λουτσο , να πανε όλα καλα , μετα δουλεια με το δροσια της πρωινη στα χωράφια , σιεστα για να παρει δυναμεις και το βραδυ μεζεκλικια , κρασάκια και μερικα μανικα αργα τις πρωινες ωρες , μου ελεγε και μια φιλη ψυχολόγος που την περναμε μαζι μας διακοπες , ο Παππου σου πολύ ζωηρος και κεφατος και γλετζες και καλαμπουρτζής πολύ τον παω , δεν αντεξε μια ξαδερφη , της λεει προσεχε μην χωρισεις το ζευγαρι είναι μαζι 60 χρονια , λεει η ψυχοτετοια μα τι λες , της λεει και η ξαδερφη αμα σε βαλει κατω θα φωνάξεις τον δεσποτη Παναγιωτη .......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

organic-food

Σύμφωνα με γαλλική επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 34% όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και κατά 76% για κάθε είδους λέμφωμα

Microplastics

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν σε όλα τα δείγματα ανθρώπινων κοπράνων από πολλές χώρες, σύμφωνα με την πρώτη διεθνή έρευνα του είδους της
Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.

1