Νορβηγία: «Ναι» σε 600 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στη Ρουάντα

Νορβηγία: «Ναι» σε 600 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στη Ρουάντα

Η επιλογή θα γίνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία εξετάζει τους φακέλους όσων έχουν αιτηθεί άσυλο

norway_ref
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα υποδεχθεί 600 ανθρώπους που είχαν μεταφερθεί σε καταυλισμό στη Ρουάντα από κέντρα κράτησης στη Λιβύη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποθαρρύνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Ρουάντα — χώρα όπου πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν όταν διαπράχθηκε η γενοκτονία του 1994 — υπέγραψε τον Σεπτέμβριο συμφωνία με τον ΟΗΕ που προβλέπει ότι θα βοηθά στη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων που συλλαμβάνονται και κρατούνται στη Λιβύη στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στους μετανάστες που απομακρύνθηκαν από λιβυκά κέντρα κράτησης και μεταφέρθηκαν στη Ρουάντα έχει παραχωρηθεί προσωρινά καθεστώς αιτούντων άσυλο, όσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξετάζει τον φάκελο του καθενός για να αποφανθεί αν έχουν δικαίωμα να λάβουν διεθνή προστασία.

«Η Νορβηγία συμφώνησε να υποδεχθεί σχεδόν 500 ανθρώπους και η Σουηδία υποδέχθηκε επτά τον περασμένο μήνα. Άλλοι περιμένουν ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας Βενσάν Μπιρουτά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κιγκάλι.

Σε γραπτή δήλωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Γέραν Καλμίρ διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποδεχθεί η χώρα του το 2020 στην πραγματικότητα θα ανέλθει σε περίπου 600, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που το Όσλο έχει ήδη δεσμευθεί πως θα μετεγκατασταθούν στο σκανδιναβικό κράτος το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο συμβιβασμού που επιτεύχθηκε πέρυσι ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού στη Νορβηγία, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου του Καλμίρ αποδέχθηκε η χώρα να υποδεχθεί συνολικά 3.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς του ΟΗΕ φέτος.

Κλείσιμο
«Είναι σημαντικό για μένα να δείξουμε ότι δεν υποστηρίζουμε τους κυνικούς διακινητές ανθρώπων αλλά αντ’ αυτού υποδεχόμαστε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία με οργανωμένο τρόπο. Ένας καταυλισμός υποδοχής και ταυτοποίησης όπως αυτός στη Ρουάντα θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια», έκρινε ο Καλμίρ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να κλείσουν τη θαλάσσια οδό από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Το 2019, πριν υπογραφτεί η συμφωνία με τη Ρουάντα, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν ότι 4.700 αιτούντες άσυλο κρατούνταν σε κέντρα στη Λιβύη, ορισμένα από τα οποία ελέγχουν παραστρατιωτικοί, ενώ άλλα τελούν υπό πολιορκία εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Διακινητές ανθρώπων εκμεταλλεύθηκαν το χάος που επικρατεί στη Λιβύη από το 2011 για να στείλουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη, συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα, να διαπλεύσουν την κεντρική Μεσόγειο. Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη πάντως έχει μειωθεί θεαματικά από το 2017, όταν άρχισαν κινήσεις με την υποστήριξη της ΕΕ για να εμποδίζονται οι αποπλεύσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης