Brexit: Έτοιμη η Βρετανία για το «Brexmas»

Στις 12 Δεκεμβρίου «κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών - Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται σήμερα να εγκρίνει το νομοσχέδιο περί πρόωρων εκλογών

bretania_vouli
Σε προεκλογική τροχιά κινείται η Βρετανία με το Brexmas -από την σύντμηση των λέξεων «Christmas και Brexit»- να «κλειδώνει» στις 12 Δεκεμβρίου και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να υπόσχεται στους Βρετανούς ένα νέο κοινοβούλιο για τα Χριστούγεννα.

Για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι εκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς οι ψηφοφόροι να αποφανθούν για το αν θέλουν Brexit με το Νέο Έτος.

Σήμερα η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο περί πρόωρων εκλογών που πέρασε χθες από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει έτοιμος για πολύ σκληρές εκλογές, αν και έχει όλες τις δημοσκοπήσεις με το μέρος του. «Μία ανανεωμένη βουλή θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε με το Νέο Έτος», προσθέτει.

Ωστόσο, το αν θα καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία στη βουλή θα εξαρτηθεί από τις έδρες στη Βόρεια Αγγλία όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερης ηλικίας, λευκοί, χωρίς πτυχίο και με αγάπη στο ράγκμπι.

Εάν καταφέρει να αλιεύσει αυτές τις ψήφους, τότε θα μπορεί με άνεση να περνάει νομοσχέδια στη βουλή, όπως υποστηρίζει ένα think tank που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Mαil».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σηκώνει τα μανίκια δίνοντας μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην αρχηγία των Εργατικών.

Για τον ηγέτη των Εργατικών, οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία στη νέα γενιά να μεταμορφώσει τη χώρα, σε μία σοσιαλιστική Βρετανία. Το κόμμα του, όπως εξηγεί, θα πραγματοποιήσει μία «φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή».

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες «Lib Dems» και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας «SNP», οι εκλογές είναι μία ευκαιρία για να ερωτηθούν οι ψηφοφόροι αν θέλουν Brexit ή όχι.

Για την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νικόλα Στέρτζεον οι εκλογές είναι μία ευκαιρία για ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ χαιρέτησε την απόφαση για πρόωρες εκλογές προσθέτοντας ότι «το Brexit έχει τώρα την ευκαιρία να πετύχει».

Οι Βρετανοί θα προσέλθουν για τρίτη φορά στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια και για πρώτη φορά από το 1923, η χώρα θα πάει σε εκλογές την χριστουγεννιάτικη περίοδο.

To κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου για μια προεκλογική εκστρατεία διάρκειας εβδομάδων. Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου οι Βρετανοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τους δημοσκόπους να δείχνουν σταθερό και άνετο προβάδισμα του κόμματος του Τζόνσον, των Συντηρητικών.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί το τρέχον έτος, σύμφωνα με τους Financial Times, δίνει πρώτους τους Συντηρητικούς με 36%, δεύτερους τους Εργατικούς με 25%, τρίτους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 18% και το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ στο 11%.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Observer» έδινε διευρυμένο προβάδισμα στους Τόρις, με 40% στην πρόθεση ψήφου έναντι 24% για τους Εργατικούς.

Την ίδια ώρα, ο Τζον Μπέρκοου, ο γνωστός ως «ντελάλης» της Βουλής των Κοινοτήτων, εξετάζει τα αιτήματα που έχει δεχθεί από Βρετανούς βουλευτές να παραμείνει στο αξίωμά του για λίγες ημέρες ακόμη.

Ο πρόεδρος της βρετανικής βουλής είχε δεσμευτεί ότι, ύστερα από δεκαετή θητεία στο εν λόγω αξίωμα, θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου, αρχική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης