Bloomberg για Brexit: Τα δύο δραματικά τηλεφωνήματα που έκαναν την απίθανη συμφωνία... πιθανή!

Bloomberg για Brexit: Τα δύο δραματικά τηλεφωνήματα που έκαναν την απίθανη συμφωνία... πιθανή!

Ένα τηλεφώνημα που εξελίχθηκε σε blame game και άλλο ένα που οδήγησε σε μια μοναχική βόλτα δυο ηγετών σε ένα πάρκο, έκαναν την απίθανη συμφωνία για το Βrexit, πιθανή

boris12
Ήταν 8 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, όταν οι αξιωματούχοι στη Downing Street βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλωματική καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε κλονιστεί από την εκτίμηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για το πόσο δύσκολο θα ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit και ο απότομος τηλεφωνικός διάλογος που ακολούθησε, προκάλεσε αληθινό σοκ στους συμβούλους και των δυο ηγετών.

Θυελλώδεις διάλογοι 

Είτε ήταν η ενέδρα της Μέρκελ, όπως την περιέγραψαν οι Βρετανοί, είτε απλώς η στιγμή που ο Τζόνσον είδε κατάματα την πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί, το ανάλγητο «blame game» των δυο, φαινόταν ότι ήταν αυτό που θα οδηγούσε στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Μόλις εννέα ημέρες μετά την επισήμανση εκ μέρους του βρετανικού επιτελείου ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστικά αδύνατη», τα ίδια άτομα συζητούσαν με τον Μπόρις Τζόνσον πάνω από ένα «βασιλικό» πρωινό με λουκάνικα και μπέικον, μέσα στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες. Ο Τζόνσον πήγαινε να επικυρώσει μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ήταν αυτή η τραυματική ανταλλαγή επιχειρημάτων με τη Γερμανίδα καγκελάριο που ξεκλείδωσε τη συμφωνία. Και οι παραχωρήσεις που προκάλεσε θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στη ματαίωση της συμφωνίας.

Το δεύτερο τηλεφώνημα

Καθώς το επιτελείο της Μέρκελ επικέντρωνε στην αγριότητα των βρετανικών επιθέσεων και οι μαχητές υπέρ του brexit αναρτούσαν στο twitter μια προσβλητική εικόνα της Μέρκελ, ο Τζόνσον επικοινώνησε με έναν άλλο ηγέτη, η θέση του οποίου επίσης κινδύνευε εξίσου, ανάλογα με τν πορεία των συνομιλιών για το Brexit: τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαραντκάρ.

Κλείσιμο
Συνομιλώντας τηλεφωνικά, μόλις λίγες ώρες μετά την θυελλώδη συνομιλία του Τζόνσον με τη Μέρκελ, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να συναντηθούν κάπου σε ουδέτερο έδαφος σε μια προσπάθεια να σπάσουν το αδιέξοδο.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια, η ΕΕ υπήρξε αμετακίνητη στην απόφαση ότι κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί άμεσα με οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη. Όλες οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Αλλά οι Τζόνσον και Βαραντκάρ αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να παραβιάσουν τους κανόνες. Και αυτή η απόφαση, ήρε το αδιέξοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης