Συμφωνία για το Brexit: O ξαφνικός... έρωτας των Ευρωπαίων ηγετών για τον Τζόνσον

Συμφωνία για το Brexit: O ξαφνικός... έρωτας των Ευρωπαίων ηγετών για τον Τζόνσον

To άλλοτε «κακό παιδί» των Βρυξελλών έγινε, ξαφνικά, ο αγαπημένος των Ευρωπαίων

merkel_johnson
Αγκαλιές και φιλιά ήταν χθες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το άλλοτε «κακό παιδί» των Βρυξελλών έγινε ξαφνικά ιδιαίτερα αγαπητό στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον διαπραγματευτή της Ε.Ε για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

«Επί εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απολάμβαναν να τον κοροϊδεύουν, να τον υποτιμούν και να τον παρουσιάζουν ως έναν παράλογο Αγγλοσάξονα που κυνηγάει το ακατόρθωτο», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» και προσθέτει: «Τώρα, όμως, μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας του Brexit, η ευρωπαϊκή ελίτ επικροτεί τον Μπόρις Τζόνσον. Οι ίδιοι άνθρωποι που επέμεναν πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία για το Brexit, τώρα τον συγχαίρουν και τον χτυπούν φιλικά στην πλάτη».

«Όλοι μας είμαστε ανακουφισμένοι», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος πριν από ένα μήνα τα είχε ψάλλει στον Τζόνσον επειδή δεν είχε παραστεί στην προγραμματισμένη κοινή τις συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

«Ο Τζόνσον είναι νικητής, ακόμη κι αν η συμφωνία του δεν περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» επισημαίνοντας ότι κατάφερε να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Για την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο Τζόνσον έκανε σημαντικές υποχωρήσεις, αφού, όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο Τζόνσον είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών λόγω του σχεδίου για το Brexit που υπέβαλε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. Δήλωνε σφόδρα αντίθετος σε μία λύση που θα αντιμετώπιζε τη Βόρεια Ιρλανδία με διαφορετικό τρόπο απ' ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο συνέδριο του βορειοϊρλανδικού (προτεσταντικού κόμματος) DUP το 2018 είχε εκφωνήσει μία πύρινη ομιλία, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης