Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Οικολογική «βόμβα» - Στοιχεία που σοκάρουν

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Οικολογική «βόμβα» - Στοιχεία που σοκάρουν

Οικεία περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου αποτελεί ο Αμαζόνιος ενώ σε αυτόν διαμένουν και ένα εκατομμύριο γηγενείς 

skynews-amazon-wildfires_4752608
Παγκόσμια ανησυχία πυροδοτούν τα τελευταία στοιχεία για τις καστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, του «πνεύμονα» του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο εκφράζουν ανοιχτά τη θλίψη και την ανησυχία τους για την οικολογική «βόμβα», μέσα από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί, την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα τις εξελίξεις που εκπέμπουν SOS για το μέλλον του πλανήτη. 

Το μέγεθος των φετινών πυρκαγιών στη Βραζιλία είναι κάτι το ασύλληπτο, κάτι που έχει να καταγραφεί εδώ και μια δεκαετία: πάνω από 75.000 έχουν σημειωθεί στη χώρα.
Κλείσιμο


Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Βραζιλία, μαζί με τον Αμαζόνιο έχουν επηρεαστεί περισσότερο και το Όρος Ροράιμα, η πολιτεία Άκρε και η Ροντόνια. Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι φωτιές αυξήθηκαν από το 2018 στο 2019, εντός ενός μόνο έτους, κατά 85%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 75.000 δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν στη Βραζιλία τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 καταγράφηκαν 40.000.

Ο κίνδυνος αποψίλωσης δασών

Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι πυρκαγιές την περίοδο της ξηρασίας στον Αμαζόνιο, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο δηλαδή. Mπορεί να προκληθούν τόσο από φυσικά φαινόμενα όσο και από δραστηριότητες αγροτών και δασοφυλάκων.

Όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές, η ρητορική του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ενισχύει δραστηριότητες που αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι το αραίωμα δέντρων.

Ο Μπολσονάρου, από την πλευρά του, διατείνεται ότι οι ΜΚΟ ευθύνονται για τη θλιβερή εικόνα των πυρκαγιών καθώς στοχεύουν να πλήξουν την κυβέρνησή του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Αμαζόνιος, με τα σύννεφο καπνού που σχηματίστηκε να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Ακόμη και στο Σάο Πάολο ο ουρανός σκοτείνιασε.

Φόβος επικρατεί και για τα επιπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται και αγγίζουν τους 228 μεγατόνους.



Εξαιτίας των πυρκαγιών εκπέμπεται και μονοξείδιο του άνθρακα, αέριο που απελευθερώνεται όταν καίγεται το ξύλο.

Οικεία περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου αποτελεί ο Αμαζόνιος ενώ σε αυτόν διαμένουν και ένα εκατομμύριο γηγενείς.

Κάθε φορά που κόβονται ή καίγονται δέντρα, άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα καθώς μειώνεται η ικανότητα του τροπικού δάσους να απορροφήσει τις εκπομπές άνθρακα.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που τετραπλασιάστηκε τον Ιούλιο, σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη διάσταση που λαμβάνουν οι φωτιές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης