Κορωνοϊός

Δημογραφική κατάρρευση στην Ιταλία - Οι μετανάστες συγκρατούν την κάμψη του πληθυσμού

italia_kosmos

Η πτώση στον αριθμό του ιταλικού πληθυσμού θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχψαν οι μετανάστες και οι αλλοδαποί - Ιστορικό χαμηλό στις γεννήσεις Ιταλών

Πτωτικές τάσεις ακολουθεί ο αριθμός του πληθυσμού της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια και αν δεν υπήρχαν και οι μετανάστες, ο αριθμός αυτός θα ήταν αρκετά μικρότερος.

Η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (Istat), υποστηρίζει πως η δημογραφική κάμψη στη χώρα επιβραδύνεται χάρη στην αύξηση των πολιτών που προέρχονται από το εξωτερικό. Από το 2015, ο πληθυσμός των κατοίκων συρρικνώνεται διαρκώς και αυτό αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στους γηγενείς Ιταλούς, οι οποίοι έπεσαν στους 55,104 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και ήταν 235 χιλιάδες λιγότερη από την περσινή χρονιά (-0,4%). Αν αυτό το νούμερο, μάλιστα, συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2014, τότε διαπιστώνεται πως η απώλεια των Ιταλών είναι ίση με τον πληθυσμό μιας πόλης, όπως το Παλέρμο (677 χιλιάδες κάτοικοι).

Πάνω από 638 χιλιάδες πολίτες απέκτησαν ιθαγένεια

Επιπλέον, τα στοιχεία που παραθέτει η Istat φανερώνουν πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 638 χιλιάδες νέοι πολίτες απέκτησαν την ιταλική ιθαγένεια. Χωρίς τη συνεισφορά τους, η κάμψη στον αριθμό των Ιταλών κατοίκων θα άγγιζε τους 1,3 εκατομμύρια. Στην ίδια περίοδο, η αντίστοιχη αύξηση των αλλοδαπών, που ξεπέρασε τις 241 χιλιάδες, ήταν εκείνη που περιόρισε, κάπως, τις συνολικές απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, υπήρχαν 5.255.503 αλλοδαποί κάτοικοι που καταγράφηκαν στα μητρώα, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το 2017 και έφτασαν στο 8,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Πολυεθνική χώρα η Ιταλία - Κυριαρχούν οι Ρουμάνοι

Τα στοιχεία της Istat δείχνουν επίσης πως η Ιταλία είναι, πλέον, μια ισχυρά πολυεθνική χώρα, καθώς στο τέλος του περσινού Δεκέμβρη οι διαφορετικές εθνικότητες που είχαν παρουσία στη χώρα, έφτασαν στις 196. Οι πέντε εθνικότητες με την μεγαλύτερη παρουσία είναι αυτές των Ρουμάνων (1,207 εκ.), των Αλβανών (441 χιλιάδες), των Μαροκινών (423 χιλιάδες), των Κινέζων (300 χιλιάδες) και των Ουκρανών (239 χιλιάδες). Μονάχα αυτές οι εθνικότητες αντιπροσωπεύουν το 50% των αλλοδαπών πολιτών του ιταλικού πληθυσμού.

Ιστορικό χαμηλό στις γεννήσεις Ιταλών

Ένα ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία του ιταλικού πληθυσμού, είναι η μείωση στις γεννήσεις, η οποία ξεπέρασε τις 18.000 το 2018 σε σύγκριση με το 2017, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάμψη 4 ποσοστιαίων μονάδων. Συνολικά, 439.747 παιδιά καταγράφηκαν στο μητρώο γεννήσεων την περσινή χρονιά, συνιστώντας ιστορικό χαμηλό από την Ενοποίηση της Ιταλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης