Γερμανία: Το SPD ζητά σημαντική αύξηση των χαμηλών συντάξεων

spd12

Αντιδρούν οι Χριστιανοδημοκράτες

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέθεσαν πρόταση για την αύξηση των χαμηλών συντάξεων. Για «προεκλογικούς ελιγμούς» του SPD κάνουν λόγο οι Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο επί της αρχής φαίνεται να συμφωνούν. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης υπoυργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, στο υπουργικό συμβούλιο, από την καθιέρωση της βασικής σύνταξης θα επωφεληθούν γύρω στα 3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 35 χρόνια συνταξιοδοτικές εισφορές.

Αυτή η ομάδα συνταξιούχων μπορεί να αναμένει αύξηση των συντάξεών τους ως και 448 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, κάποιος που κέρδιζε κατά μέσο όρο 1500 ευρώ μεικτά το μήνα και έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, δικαιούται σήμερα σύνταξη ύψους 512 ευρώ. Με το μοντέλο των Σοσιαλδημοκρατών η σύνταξη του θα αυξηθεί στα 960 ευρώ.

Το ετήσιο κόστος των συνταξιοδοτικών αυξήσεων θα ανέλθει σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες το 2021 στα 3,8 δισ. και θα φτάσει το 2025 τα 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση του SPD, τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν με τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που κυμαίνεται σήμερα στο 7% και την εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντιδράσεις των Χριστιανοδημοκρατών

Οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών προκάλεσαν την αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών. Στελέχη τους κάνουν λόγο για «προεκλογικούς ελιγμούς», ενόψει των ευρωεκλογών και κατηγορούν τους Σοσιαλδημοκράτες ότι θέλουν να αυξήσουν τους φόρους. Γεγονός είναι πάντως ότι η καθιέρωση της βασικής σύνταξης είναι μέρος της συμφωνίας των χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU με το SPD, για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ζητούμενο μετά τις ευρωεκλογές δεν θα είναι τόσο αν θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη, αλλά ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τη δικαιούνται. Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν για παράδειγμα ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα περιουσιακά στοιχεία (ιδιοκτησία, έσοδα). Το SPD απορρίπτει μια εκτίμηση των ατομικών αναγκών.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1LK2LS

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Τζόνσον με την Κομισιόν - Πώς εξελίχθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία του Σαββάτου - Ογκώδης συγκέντρωση διαδηλωτών στους δρόμους του Λονδίνου

000_1LK0SN

Νέα φάση αβεβαιότητας για το Brexit, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία που υποχρεώνει τον Τζόνσον να καταθέσει ολόκληρη τη νομοθεσία για την αποχώρηση, προτού θέσει προς έγκριση τη συμφωνία που πέτυχε με την Ε.Ε.

7
sa

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε, υπό τις συνθήκες βίας που επικρατούν, το αίτημα του ηγέτη της Καταλονίας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι  - «Δεν θα δοθεί ανεξαρτησία στην Καταλονία, επειδή δεν είναι νόμιμη» συμπλήρωσε ο Σάντσεθ - «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας να πάμε», ανέφερε ο Καταλανός ηγέτης

8