Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ριάντ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Υεμένη – Μετά από 3 χρόνια εμφυλίου πολέμου, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής 

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός στην Υεμένη
Ταχεία παύση των εχθροπραξιών στην Υεμένη ζήτησε η Ουάσινγκτον από τη Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας να τελειώσουν μια εμφύλια διαμάχη που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις είπε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κάλεσε το συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να βάλει τέλος στις αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές.

Τα αμερικανικά αιτήματα σχετίζονται με τις πιέσεις που δέχεται η Ουάσινγκτον να σταματήσει την υποστήριξή της στο συνασπισμό, ενώ η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι έχει προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα στους δεσμούς ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου μιλούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο μερικός αποκλεισμός της χώρας οδήγησε 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της πείνας.

Χιλιάδες νεκροί από τις μάχες και τις κακουχίες

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν οι Χούτι κατέλαβαν τον έλεγχο πολλών περιοχών στα δυτικά της χώρας και ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλα επτά αραβικά κράτη παρενέβησαν σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση, ενώ η παρέμβασή τους έγινε με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Τουλάχιστον 6.600 άμαχοι σκοτώθηκαν και 10.560 τραυματίστηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ακόμη περισσότεροι έχουν πεθάνει από αίτια όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η κακή υγεία.


«Θέλουμε να επικεντρώσουμε στην ειρηνευτική προσπάθεια»

Ο Τζορτζ Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την σύγκρουση για αρκετό καιρό και σημείωσε ότι θέλουν να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους στην ειρηνευτική προσπάθεια. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε και στο μέλλον. Χρειάζεται να το κάνουμε τις επόμενες 30 ημέρες», ήταν το τελεσίγραφό του.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν κληθεί να συναντήσουν το Νοέμβριο στη Σουηδία τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς και «να έρθουν σε μια λύση».

Σε διαφορετική δήλωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Χούτι να σταματήσουν τις επιθέσεις με drone και πυραύλους και τη Σαουδική Αραβία αλλά και τις χώρες του συνασπισμού να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης.

«Είναι ώρα να σταματήσουμε τη σύγκρουση και να την αντικαταστήσουμε με συμβιβασμό και να επιστρέψουμε στο λαό της Υεμένης να γιατρευτεί με ειρήνη και ανασυγκρότηση», πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, η διακυβέρνηση Τραμπ έχει στηρίξει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Γκρίφιθ και έχει ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύση, καλώντας τους Χούτι να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που κατέλαβαν και να παραδώσουν το βαρύ οπλισμό, ένα αίτημα που απέρριψαν οι Χούτι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης