Τραγωδία στη Γένοβα: Στους 39 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας

tragwdia_jenoa_arthro

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρία παιδιά, ένα αγόρι 8 ετών και δύο έφηβοι ηλικίας 12 και 13 ετών -  Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για την επικίνδυνη γέφυρα

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία της Γένοβας, όπου κατέρρευσε μερικώς η οδογέφυρα Μοράντι. Σύμφωνα με τον τελευταίο, προσωρινό απολογισμό, οι νεκροί είναι τριάντα εννέα. Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας, τόνισαν και πάλι ότι η εξεύρεση τυχόν επιζώντων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών, η εταιρία Atlantia, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, απαντά στην ιταλική κυβέρνηση ότι «δεν προκύπτει η γέφυρα αυτή να ήταν επικίνδυνη, και ούτε ότι θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί η διέλευση των αυτοκινήτων».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τζοβάνι Καστελούτσι, τονίζει ότι «η Atlantis συνεχίζει να κάνει τις πρέπουσες επενδύσεις», με αναφορά στην ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Η μετοχή της Αtlantia, όμως, χθες έχασε στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μέχρι και το 10% της συνολικής της αξίας.Η γέφυρα Morandi, είχε γίνει αντικείμενο υπερβολικών έργων συντήρησης και δημιουργούσε προβλήματα για δεκαετίες, όπως αποκαλύφθηκε.

Ειδικοί μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα ήταν πολύ πιο ασφαλές και αποτελεσματικό να γκρεμιστεί η γέφυρα, από το να συνεχίζεται η επισκευή της.

Η γέφυρα που χτίστηκε το 1967, ένωνε τους αυτοκινητόδρομους Α10 και Α7 και γι' αυτό είχε επιβαρυνθεί από την μεγάλη κίνηση τροχοφόρων για πάνω από 50 χρόνια.

Το πρωί της Τρίτης δεν ήταν διαφορετικό από τις υπόλοιπες ημέρες και δεκάδες αυτοκίνητα έπεσαν από μεγάλο ύψος ότι κομμάτι της κατασκευής κατέρρευσε.

Παρά την μεγαλοπρέπεια του σχεδιασμού της, η κατασκευή της Morandi με την χρήση δύο τύπων ενισχυμένου σκυροδέματος, δημιούργησε θέματα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν αναγκαία η - κοστοβόρα - συντήρησή της.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 τα καλώδια κατά μήκος της γέφυρας έπρεπε να αντικατασταθούν, ενώ περαιτέρω εργασίες γι' αυτό έγιναν το 2016.

Ήταν η χρονιά που ο Αντόνιο Μπρένσιτς, βοηθός καθηγητής πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας προειδοποίησε ότι το κόστος συντήρησης της Morandi είναι τόσο μεγάλο, που θα ήταν φθηνότερο να χτιστεί μία καινούρια γέφυρα!

Σύμφωνα με τον Μπρένσιτς, το γεγονός ότι η γέφυρα ήταν στραβή και ημιοριζόντια δημιουργούσε θέματα στην κατασκευή από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Τον Δεκέμβριο του 2016 τοπική εφημερίδα σχολίασε ότι η συντήρηση των γεφυρών στην περιοχή στερούνταν χρηματοδότησης, καθώς οι Αρχές προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για νέα έργα.

Η «Il Secolo XIX» κατηγόρησε τους αξιωματούχους ότι προχωρούσαν σε σημαντικές αποκαταστάσεις μόνο όταν τα προβλήματα με τις γέφυρες γίνονταν εξόφθαλμα.

Ο Ίαν Φιρθ, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών, είπε ότι το ασυνήθιστο σχέδιο της γέφυρας Morandi δημιουργεί μία άκαμπτη διάταξη μεταξύ των στηρίξεων που δεν είναι κοινή στις γέφυρες με καλώδια στήριξης. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι προκάλεσε την τραγωδία, όμως καθώς αυτή η γέφυρα από ενισχυμένο σκυρόδεμα βρίσκεται εδώ πάνω από 50 χρόνια, είναι πιθανό ότι η οξείδωση των στηριγμάτων μπορεί να ήταν ένας βασικός παράγοντας. Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή με την κατάρρευση ήταν σε εξέλιξη καταιγίδα μπορεί να έχει, μπορεί και να μην έχει σχέση», τόνισε.

Ο υπεύθυνος του αυτοκινητόδρομου υποστήριξε ότι εργασίες για την στήριξη των θεμελίων της γέφυρας εκτελούνταν κατά την κατάρρευση, τονίζοντας ότι κάμερες παρακολουθούσαν διαρκώς τη γέφυρα.
italia_accident_mesa10
italia_accident_mesa11
DkkLo0UXcAARABK
gefyra_diaswsi
italia_gefyra_kat
genova_bridge
gefyra_morandi
genova_bridge_1
19909812
genova_gefyra_a10
italy_collapse

ΣΧΟΛΙΑ (14)

5 Stelle 8-4-2013

"Favoletta" (παραμυθάκι) οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι. Η ανακοίνωση αυτή με την οποία το M5S εξέφραζε την έντονη αντίθεσή του στο "Gronda di Genova", ένα πρόγραμμα βελτίωσης των αυτοκινητοδρόμων και της γέφυρας στην περιοχή της Γένοβας...

ευθυνες

'Ένα υπόγειο τουνελάκι θα γίνει τώρα στη θέση της γέφυρας. Όμως αν διάβασα καλά , εκτελούνταν εργασίες συντήρησης στη θεμελίωση, σε μια τόσο παλιά ταλαιπωρημένη και κακότεχνη κατασκευή ??? Άν είχαν σκάψει θεμέλια για να τα ενισχύσουν και έβρεχε ...καληνύχτα....... Επίσης, σε όλες τις γέφυρες πρέπει να υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης . Εδώ ??? ...Επίσης ,τις περισσότερες φορές οι αρμόδιοι γράφουν στα π......α τους τις προειδοποιήσεις των ειδικών....Δεν λογαριάζουν το πραγματικό κόστος , το κόστος το κόστος των ανθρώπινων ζωών.

ΚΩΣΤΑΣ72

Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΑΊΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ( 2 ΜΗΝΩΝ) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΛΛΩΣΤΕ !!!!

Δυο μηνες...

Δυο μηνες εχεις καταλαβει πως κυβερνα ο Αλεξης? προφανως με τη μασα που εχει πεσει, ο καρος περναει πολυ γρηγορα!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ....

2 μήνες λέει ο μετακλητός Κωστάκης από το γραφείο του πρωθυπουργού! Άσε μας ρε φίλε μέρα που είναι, πάνε καμιά βόλτα και άσε τις εξυπνάδες...

συρίζια

οσο και να προσπαθείτε δεν το σώνετε...

Άλλοι τα σάπια

Δε μου το βγάζετε από το μυαλό ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Γλ.

Φυσικά και φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ...Γιατί όταν βγήκε έδωσε σήμα σε όλες τις χώρες ότι ο κομμουνισμός μπορεί να διαβρώσει τα πάντα στην Ευρώπη. Ενώ αν είχαμε στην Ελλάδα κυβέρνηση της ΝΔ με τους αρίστους του Κούλη τότε τίποτα στην Ευρώπη δεν θα κατέρρεε... Πόσο μάλλον αν είχαμε εθνική κυβέρνηση και όλοι οι μετανάστες έφευγαν και δεν θα μας έπαιρναν τις δουλειές και δεν θα σαμποτάριζαν τις γέφυρες. Γιατί και στο Γοργοπόταμο τα κομμούνια δεν κάνανε το σαμποτάζ;

Θα συγκροτηθούν επιτροπές και θα δοθούν συνεντεύξεις

Θα δώσουν συνέντευξη τύπου οι Ιταλοί υπουργοί κσι τεχνικοί και οι δήμαρχοι της περιοχής , θα πουν ότι διερευνώντσι οι αιτίες , θα πουν ότι έγινε ότι ήταν δυνατό να γίνει ..θα δημιουργηθεί επιτροπή διερεύνησης ( θα μπούνε και ακαδημαικοί)..και θα βγεί κά-ποτε ένα πόρισμα σε χαρτιά δεμένα με σπιράλ . Τελικά όλα γίνονται για να χωρέσουν σε χαρτιά ή σε τσίπ ηλεκτρονικά τελευταία. Στο μεταξύ ο αριθμός των θυμάτων θα αποτελεί στατιστικό μέγεθος. Είδες η πολιτισμένη πλούσια βιομηχανική με αιώνες πολιτισμό Ιταλία !!!

Αντικειμενικός

Ναι είδα πως συμπεριφέρεται «η πολιτισμένη Ιταλία»! Εκεί όταν έχουν πένθος και μετρούν νεκρούς δεν κάνουν μικροπολιτική!!!! Αυτό θα πει πολιτισμένη κοινωνία!

Chris13

Έτσι ακριβώς.

Platonas

Δηλαδή εσύ παρακολουθείς όλα τα μέσα της Γένοβας και ξέρεις τι λέει ο κόσμος.

Ενώ τι θα έπρεπε

Να γίνει; Φυσικά και θα διερευνηθούν τα αίτύν και θα βγει αποτέλεσμα. Το ότι δεν θα καταλάβω εγώ τίποτα αν το διαβάσω λέει απλά ότι δεν εχω τις γνώσεις. Αλλά εφόσον δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τους συνανθρώπους μας πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες και να μελετήσουμε τι πηγε στραβά να μην ξαναπάει.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που .... πέφτουν

Πέφτουν.. γέφυρες στην Ιταλία.... Έχουν ξαναπέσει κι έχει σκοτωθεί κόσμος.... πάντα ο απλός κόσμος την πληρώνει... Όλα είναι ένα ψέμα ζούμε μια ουτοπία τελικά... παντού επικρατεί η ίδια κατάσταση και φιλοσοφία.... Αλλάζει μονάχα το σκηνικό.... Οι σκηνοθέτες είναι οι ίδιοι κεντρικοί κι έχουν και τα ανδρείκελα τους υποτακτικους τους για να τους κάνουν τα θελήματα...που ζούμε ρε γαμωτο σε τί κόσμο?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DxCJH--XcAA3y26

Οι κενυατικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως ότι ο Τζέισον Σπίντλερ είναι μεταξύ των 14 θυμάτων της τρομοκρατικής  επίθεσης - Όμως δύο στενοί συγγενείς του, είπαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζέισον είναι νεκρός

20100591

Η δήμαρχος της Ρώμης θέλει να υποχρεώσει τους άστεγους να κοιμούνται σε κλειστούς χώρους όταν κάνει πολύ κρύο – Τους τελευταίους μήνες δέκα άστεγοι έχασαν τη ζωή τους κυρίως λόγω ψήφους

cairo12

Πεζοί έσπευσαν να κρυφτούν σε κτίρια για να καλυφθούν, ενώ πολλοί χρησιμοποίησαν χειρουργικές μάσκες για να προστατευτούν από την άμμο