Η Ρωσία, το Ιράν και τρεις ακόμη χώρες υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας

caspian

Η διαμάχη για την Κασπία ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το νομικό καθεστώς της Κασπίας έγινε εξαιρετικά σημαντικό καθώς η περιοχή πλέον μοιραζόταν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά κράτη, αντί για δύο

Oι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν κατέληξαν σήμερα σε κατ΄αρχήν συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας--μια ιστορική συμφωνία, η οποία βρισκόταν στα σκαριά επί 22 χρόνια.

Τη συμφωνία υπέγραψαν στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ, του Ιράν Χασάν Ροχανί, του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκουλάι Μπερντιμουχαμέντοφ.

Με το έγγραφο ρυθμίζεται η πρόσβαση στην θαλάσσια επιφάνεια αλλά και στον πυθμένα της Κασπίας καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αλιεία, η κατασκευή πετρελαιαγωγών και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μια από τις σημαντικές παραγράφους της συμφωνίας είναι εκείνη η οποία απαγορεύει την παρουσία στρατιωτικών βάσεων και πλοίων μη παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Ένας αριθμός ξεχωριστών διακυβερνητικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Ακτάου καθορίζουν το πλαίσιο της συνεργασίας στο εμπόριο, τις μεταφορές και την πρόληψη επεισοδίων.


Η διαμάχη για την Κασπία ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το νομικό καθεστώς της Κασπίας έγινε εξαιρετικά σημαντικό καθώς η περιοχή πλέον μοιραζόταν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά κράτη, αντί για δύο.

Στις διαπραγματεύσεις με τις μετα-σοβιετικές χώρες, η Τεχεράνη επέμεινε είτε στον διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής σε πέντε ίσα τμήματα ή στην από κοινού ανάπτυξη όλων των φυσικών πόρων της Κασπίας.

Καμία από τις γειτονικές χώρες δεν συμφώνησε με αυτές τις προτάσεις και τρεις από αυτές--η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν--ουσιαστικά μοίρασαν τη βόρεια Κασπία ανάμεσά τους χρησιμοποιώντας διαχωριστικές γραμμές.

Και οι πέντε ηγέτες χαρακτήρισαν τη σημερινή συμφωνία ιστορική, αλλά έδωσαν λιγοστές πληροφορίες σχετικά με τον διαχωρισμό του πετρελαιοφόρου πυθμένα της Κασπίας.

Ωστόσο, καθιστώντας σαφές ότι το σημερινό έγγραφο που υπέγραψαν δεν είναι η τελική συμφωνία, ο ιρανός ηγέτης Ροχανί δήλωσε ότι η οροθεσία των συνόρων απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις και ξεχωριστές συμφωνίες ανάμεσα στα παράκτια κράτη παρότι η σημερινή θα λειτουργήσει ως βάση γι αυτό.

Η Κασπία θάλασσα είναι η μεγαλύτερη περίκλειστη θάλασσα του κόσμου, ενώ από πολλούς θεωρείται λίμνη. Είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.


AΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Δεν θα μείνει ούτε τενεκές νερό αλλά Λίμνη Αράλη

Όλοι αυτοί υπό σοβιετική προβιά στεγνώσανε την λίμνη Αράλη. Δεν θα μείνει ούτε τενεκές νερό σε λίγα -όχι μακρυά-χρόνια. Θυμάται κανένας τα Ζτανωφικά οράματα για τους στόχους στην αύξηση της παραγωγής εξόρυξης , ή της άντλησης των υδάτων για την αποστράγγιση κσι την δημιουργία της Βιομηχανικής υπεροχής της Σοβιετορωσίας, και την παραγωγή μετρικών τόννων στσαλιού , που δεν αφήσανε ούτε μπουκάλι νερό σε λίμνες και ποτάμια ( έτσι φάγανε την λίμνη Αράλη ) και δεν δημιουργήσανε ούτε μισό στρέμμα καλλιέργιας σίτου ή καλαμποκιού ή και βρώμης ακόμη ή κριθάρι. Ούτε αγριοχόρταρα δεν φυτρωνανε πλέον στην Σοβιετορούσικη επικράτεια σπ την ψευτοβιομηχανική Σοβιετική εκμετάλευση που δηλητήριασε όλη την Σοβιετορουσία μέχρι την Σιβηρία. Και μετά αποκαμωμένοι απ την ασιτία και ζαλισμένοι οι εργάτες και οι επιστήμονες απ την πείνα ζαλιζόνταν και τους ξέφυγε το σπαρχαιομένο και τύπου σιδεριά του κακού κσιρού κατασκουριασμένο Τσερνομπίλ , χειρότερο από παλιό τσίγκινο Ελληνικό παρατημένο σταύλο. Κάθε λογής σάπιο κατασκουριασμένο κουφάρι λιμναίου πλοίου βρίσκεται ή βρισκόνταν παρατημένο στην περιοχή της Λίμνης Αράλη και παλιοσίδερα σκόρπια σκουριασμένα και φαγωμένα απ την σκουριά. Τώρα τα ίδια θα κάμουν όλοι για την Κασπία θάλασσα γιατί και καμένας δεν θα έχει την ευθύνη ως άλλοθι αποξήρανσης και ψευτοεκμετάλευσης. Μια και όλρς οι χώρες -πλήν του Ιράν- απομεινάρια και απόγονοι και μαθητρς της κουλτούρας του Ζτάνωφ και της παραγωγικής σταλινοστοχοθεσίας είναι.Θα βρεί την ευκαρία και το Ιράν.

Χαχαχαα

Αυτά τα κολλητηλήκια με όλες τις άπλυτες χώρες της Ασίας, η Ρωσία θα έρθει η ώρα που θα τα πληρώσει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eu_terrorism

Βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει συστάσεις για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των δεδομένων και την υποστήριξη των θυμάτων

theresa_may_omilia_arthro

Δεν «πέρασε» η πρόταση μομφής εις βάρος της Βρετανίδας πρωθυπουργού - 200 βουλευτές των Συντηρητικών ψήφισαν υπέρ της Μέι, 117 κατά - Είπε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αλλά και ότι δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες

4
india_main

Η υποψήφια και αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016 βρέθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στον γάμο της κόρης του Ινδού δισεκατομμυριούχου, Μουκές Αμπάνι

may_main1

Στις 23:00 η ανακοίνωση του αποτελέσματος για την πρόταση μομφής - Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αλλά και ότι δεν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές

2