«Οδύσσεια» για 40 πρόσφυγες που έμειναν 20 μέρες στη θάλασσα πριν αποβιβαστούν στην Τυνησία

«Οδύσσεια» για 40 πρόσφυγες που έμειναν 20 μέρες στη θάλασσα πριν αποβιβαστούν στην Τυνησία

Το πλοιάριο αναχώρησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη – Όμως έμειναν στη θάλασσα για 20 μέρες επειδή Μάλτα, Ιταλία και Γαλλία είπαν «όχι» στον ελλιμενισμό του

libya_migrants
Μια απίστευτη οδύσσεια έζησαν στα μέσα Ιουλίου 40 πρόσφυγες, που είχαν επιβιβαστεί σε πλοιάριο στη Λιβύη με προορισμό της Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, οι πρόσφυγες παρέμειναν στη θάλασα για 20 ημέρες, καθώς η Μάλτα, η Ιταλία και η Γαλλία αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του του πλοιαρίου.

Τελικά, μετά από 20 μέρες στη Μεσόγειο, οι 40 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χθες στο λιμάνι Ζαρζίς της Τυνησίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στη χώρα Μόνγκι Σλιμ.

Τρεις από τους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και δύο έγκυες, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Σλιμ, οι πρόσφυγες που προέρχονταν από χώρες της Αφρικής «πίστευαν ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που είναι έτοιμες να τους δεχθούν. Όμως χρειάστηκε να τους ξεκαθαρίσουμε ότι οι πύλες της Ευρώπης είναι κλειστές και ότι η μόνη τους επιλογή είναι η Τυνησία».

Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που πλοιάριο προσφύγων μένει στη θάλασσα

Οι πρόσφυγες αναχώρησαν στις 13 Ιουλίου από τις ακτές της Λιβύης και τους περισυνέλεξε το τυνησιακό φορτηγό πλοίο Sarost 5. Τις τελευταίες ημέρες το πλοίο βρισκόταν λίγα μίλια από το λιμάνι Ζαρζίς. Όμως, μέχρι το Σαββατοκύριακο δεν του είχε επιτραπεί να ελλιμενιστεί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα που ένα πλοίο το οποίο μεταφέρει πρόσφυγες έχει μείνει στη θάλασσα, χωρίς κανένα λιμάνι να το δέχεται.

Κλείσιμο
Μάλτα, Ιταλία και Γαλλία αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να δέσει σε λιμάνι τους, ενώ ακόμη και η Τυνησία επεσήμανε ότι η διάσωση έγινε στον θαλάσσιο χώρο της Μάλτας. Ωστόσο η Βαλέτα απάντησε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβαστούν στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, το οποίο ήταν στην Τυνησία.

(πηγή: Die Welt)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης