ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διέκοψαν συνεδρίαση στο Κογκρέσο λόγω μεταναστευτικού

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διέκοψαν συνεδρίαση στο Κογκρέσο λόγω μεταναστευτικού

Σάλος στις ΗΠΑ από τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ – Όχι στα «στρατόπεδα εγκλεισμού» από τους Δημοκρατικούς που διέκοψαν συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων

vouli_antiproswpwn1
Θύελλα έχει προκαλέσει η μεταναστευτική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει οδηγήσει στην κράτηση των παιδιών μεταναστών που χωρίζονται από τους γονείς τους, όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό.

Κάνοντας λόγο για «στρατόπεδα εγκλεισμού», μια ομάδα αποτελούμενοι από βουλευτές των Δημοκρατικών και υποστηρικτές τους, διέκοψαν μια συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου.

Έχοντας ως υπόκρουση το κλάμα ενός μικρού παιδιού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ έσπασε το πρωτόκολλο και άρχισε να διαβάζει μια ανακοίνωση λέγοντας «τα παιδιά αυτά δεν είναι ζώα».

Είσαι «εκτός θέματος», ήταν η απάντηση Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, που προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Μάλιστα, η επιτροπή εκείνη την ώρα εξήταζε τους χειρισμούς του FBI στην έρευνά του για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Οι οικογένειες πρέπει να μείνουν ενωμένες»

Ωστόσο η διαμαρτυρία δεν σταμάτησε εκεί. Μετά τον Νάντλερ, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν: «Οι οικογένειες πρέπει να μείνουν ενωμένες».

Η διαμαρτυρία σταμάτησε με την παρέμβαση των αστυνομικών του Καπιτωλίου, που τις οδήγησαν εκτός αιθούσης.

Κατακραυγή στις ΗΠΑ και καταδίκη στο εξωτερικό

Κλείσιμο
Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με ανήλικα παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους και νήπια να κρατούνται σε κλουβιά προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη από το εξωτερικό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίζεται την πολιτική του και επιρρίπτει ευθύνες στους Δημοκρατικούς, αν και το κόμμα του ελέγχει τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα. Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς κατήγγειλε σήμερα την πολιτική να οδηγούνται τα παιδιά σε «στρατόπεδα εγκλεισμού» και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν.

«Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κρατούσε παιδιά σε στρατόπεδα εγκλεισμού επ' αόριστον, κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Τι χώρα είναι αυτή; Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!»" είπε ο Κάμινγκς, εμφανώς ταραγμένος, προσθέτοντας: «Απευθύνομαι ευθέως στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου. Πρέπει να αντισταθείτε στον πρόεδρο Τραμπ. Σας χρειαζόμαστε, να ενωθείτε μαζί μας και να του πείτε ότι απορρίπτουμε αυτήν την ελεεινή πολιτική».

Στοπ στην πολιτική Τραμπ ζητούν οι Γενικοί Εισαγγελείς 21 Πολιτειών

Την ίδια ώρα, οι γενικοί εισαγγελείς 21 Πολιτειών ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά χωρίζοντάς τα από τις οικογένειές τους.

Η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στους παράτυπους μετανάστες.

«Ο σκόπιμος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους που αναζητούν άσυλο στην Αμερική είναι λάθος. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες και πρέπει να σταματήσει»", είπε ο Έκτορ Μπαλντέρας, γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από Ρεπουμπλικάνους με τον Τεντ Κρουζ να προαναγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης