DW: Το Προσφυγικό οδηγεί σε αδιέξοδο τη γερμανική κυβέρνηση

meze15

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)

Η διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ επιβεβαιώθηκε σήμερα και σε κυβερνητικό επίπεδο. Στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι η διαφορά της καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών εξακολουθεί να υφίσταται και ότι αφορά ένα «ουσιαστικό» ζήτημα. Ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι η Άγκελα Μέρκελ πρεσβεύει στο προσφυγικό τη θέση ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να παίρνονται με μονομερείς ενέργειες μεμονομένων κρατών, χωρίς συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και σε βάρος άλλων χωρών.

Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει σε μια «ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. Όπως ενδεικτικά δήλωσε «δεν θα πρέπει με τη συμβολή μας να αποδυναμώνουμε την ΕΕ και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε καθαρά εθνικοί χειρισμοί να δίνουν ξανά τον τόνο στην Ευρώπη.» Έμμεσα μεν αλλά σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η καγκελάριος δεν σκοπεύει να ενδώσει στις πιέσεις του υπουργού Εσωτερικών και του αδελφού κόμματος (CSU).

Εθνική ή ευρωπαϊκή λύση – αυτή είναι η ουσία της διένεξης. Επειδή μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική ασύλου ο κ. Ζεεχόφερ σκοπεύει να εφαρμόσει μονομερώς μέτρα που θα ισχύουν μόνο για τη Γερμανία. Μεταξύ αυτών και την απαγόρευση εισόδου σε αιτούντες άσυλο, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, για παράδειγμα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα.

Το μετρό αυτό βρίσκεται όμως σε αντίθεση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ η Γερμανία όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ υποχρεούται να υποδεχθεί τον καθένα που αιτείται άσυλο στα σύνορά της. Σε περίπτωση που τα προσωπικά του στοιχεία πράγματι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος η Γερμανία έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την επαναπροώθησή του. Αυτή πραγματοποιείται εφόσον το κράτος εισόδου στην ΕΕ αποδεχτεί το γερμανικό αίτημα. Διαφορετικά ο αιτών παραμένει στη Γερμανια.

Ο κ. Ζεεχόφερ απειλεί πάντως να δώσει εντολή στη συνοριακή αστυνομία να εφαρμόσει το μέτρο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η καγκελάριος θα πρέπει να τον απολύσει, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια την αποχώρηση του CSU από την κυβέρνηση και πιθανώς την προκήρυξη εκλογών. Η κατάσταση θεωρείται σοβαρή. Σε σημερινή της επιστολή προς τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η ΓΓ του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζητεί την υποστήριξη των μελών για την καγκελάριο.

Την θέση της καγκελαρίου για αναζήτηση μιας λύσης στο προσφυγικό μαζί με όλους τους ευρωπαίους εταίρους στηρίζει και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες. Ένας μονομερής χειρισμός «δεν είναι ούτε νοητός και ούτε σκόπιμος», δήλωσε την Παρασκευή η κ. Νάλες. Με την κρίση που έχει ξεσπάσει στα χριστιανικά κόμματα θα ασχοληθούν σε έκτατη κοινή συνεδρίαση οι ηγεσίες του κόμματος και της Κ.Ο. του SPD το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sinema

Στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, η 42χρονη Σίνεμα επικράτησε οριακά της ρεπουμπλικανής αντιπάλου της Μάρθα ΜακΣκάλι χαρίζοντας στους Δημοκρατικούς νίκη στην Αριζόνα και διαδέχτηκε τον γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ

kwasi

“Η απόκτηση νέου αρχηγού δεν πρόκειται να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά όυτε και θα αλλάξει την κοινοβουλευτική αριθμητική, επομένως είναι ένας μάταιος περισπασμός”, είπε ο Κουάσι Κουαρτένγκ

magritte

Ο πίνακας «Le Principe du plaisir/Portrait of Edward James» του 1937 εκθρόνισε την Ευαίσθητη χορδή που πωλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 στο Λονδίνο αντί 14,4 εκατομμυρίων στερλινών, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων, δηλαδή 17,9 εκατ. δολαρίων

181118katewillmiserable

«Ανησυχώ γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τις ευθύνες που συνεπάγεται η σημαντική εξουσία τους» πρόσθεσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, διευκρινίζοντας ότι μίλησε περισσότερο με ελπίδα παρά με θυμό