O Tράμπ «τίναξε στον άερα» τη σύνοδο των G-7

trump_summit

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί τους συμμάχους του με νέους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα – Απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του στο τελικό ανακοινωθέν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό το σαββατοκύριακο στροφή 180 μοιρών εναντίον των συμμάχων του στην Ευρώπη και τον Καναδά, τους οποίους απείλησε με βαρείς τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής της G7 που κατέληξε σε φιάσκο.

Πρόκειται για εντάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την «ενότητα» η οποία επιδείχθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Κίνα μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Χθες Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ, ανατολικός Καναδάς), παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα.

Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Πώς δικαιολόγησε τη στάση του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε αυτό το «χαστούκι» του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ επικαλούμενος δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό, του οικοδεσπότη της συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που αυτός ο τελευταίος έδωσε στο τέλος της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρας που πλήττεται όπως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος από νέους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, επανέλαβε στη συνέντευξη πως οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικοί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.

«Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά σε μια σειρά ζητημάτων. Επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν διευθετούσε την τρέχουσα διένεξη, όμως είχε χαιρετισθεί απ' όλους ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.

Μερικές ώρες αργότερα, ενοχλημένος απ' αυτή τη δήλωση, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο Twitter από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.

Επίθεση στον Τριντό

Χαρακτήρισε επίσης τον Τζάστιν Τριντό «ανέντιμο και αδύναμο», ενώ την παραμονή είχε πει πως η διμερής σχέση δεν ήταν ποτέ στην ιστορία των δύο χωρών τόσο καλή όσο τώρα.

Το πρακτορείο Ρόιτερ σημειώνει πως, πέρα από την κλιμάκωση του κινδύνου για έναν εμπορικό πόλεμο, η προσωπική επίθεση του Τραμπ στον Τριντό δημιουργεί εσωτερικούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους για τον καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επιμείνει σε μια συμφιλιωτική στάση μπροστά στις αμερικανικές απειλές σχετικά με τη NAFTA και άλλα διμερή εμπορικά θέματα.

Το γραφείο του Τριντό, αιφνιδιασμένο από την ξαφνική μεταστροφή του Τραμπ μερικές ώρες αφότου οι δύο άνδρες είχαν αστειευτεί μεταξύ τους χαμογελώντας, δήλωσε μόνο ότι στη συνέντευξη Τύπου ο Τριντό δεν είπε τίποτα που δεν είχε πει προηγουμένως.


Απειλή για δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ

Κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ' ό,τι τα δύο μέταλλα που πλήττονταν μέχρι τώρα από τους δασμούς.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τις ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα: τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (VDA).

Οι τελωνειακοί δασμοί που ισχύουν σήμερα είναι πράγματι διαφορετικοί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη φορολογεί τις εισαγωγές οχημάτων από χώρες εκτός της ΕΕ, συνεπώς και των αμερικανικών, με 10%.

Στις ΗΠΑ, τα Audi, Volkswagen και άλλα ξένα οχήματα φορολογούνται με 2,5%.

«Δεν προξενεί εντύπωση το ότι η Γερμανία μας πουλάει τρεις φορές περισσότερα αυτοκίνητα απ' όσα εξάγουμε εμείς σ' αυτήν», έγραψε ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικά θέαμτα Πίτερ Ναβάρο σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά διαμαρτυρηθεί, σε ιδιωτικές συνομιλίες του, πως βλέπει υπερβολικά πολλές Mercedes στη Νέα Υόρκη, αλλά όχι αρκετά αμερικανικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Για να αξιολογήσει κατά πόσον είναι δίκαιες οι εμπορικές ανταλλαγές με τους εταίρους του, ο δισεκατομμυριούχος επικεντρώνει σε μία μόνο ερώτηση: η τάδε χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα ή έλλειμμα με τις ΗΠΑ;

Στην περίπτωση της Γερμανίας, πρόκειται για πλεόνασμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε αυτόν τον τρόπο σκέψης του δισεκατομμυριούχου. Ο γάλλος πρόεδρος του απάντησε, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λα Μαλμπέ, πως η Γαλλία εφαρμόζει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με τη Γερμανία, όμως έχει εντούτοις εμπορικό έλλειμμα μαζί της.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ερωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη και, παρά την G7, να αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο. «Αν είναι συνεπής στις διμερείς δηλώσεις του και σ' αυτό που υπέγραψε, δεν θα υπάρξει πλέον αρνητικό μονομερές μέτρο», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα που βγάζω».

Διαφωνία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στους G-7

Οι ηγέτες της G7 είχαν αναχωρήσει από τη Λα Μαλμπέ όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να σκίσει την τελική συμφωνία της συνόδου κορυφής. Σε πρώτο χρόνο δεν σχολίασε κανείς. Το γραφείο του Τριντό αρκέσθηκε να υπενθυμίσει πως ο πρωθυπουργός το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει στη συνέντευξη Τύπου δηλώσεις που είχε ήδη κάνει προηγουμένως.

Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες, η G7 απέρριψε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην ομάδα η Ρωσία, η οποία αποκλείσθηκε το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, και κάλεσε τη Μόσχα να πάψει «να υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη σήμερα γύρω στις 20:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) για άλλη μια σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για την οποία δήλωσε πως είναι «αληθινά σίγουρος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (74)

Jerry

Trump 3 - Europe 0

Β52

Η λογική του Τράμπ είναι παρανοϊκή. Η Γερμανία εξάγει στις ΗΠΑ τρείς φορές περισσότερα αυτοκίνητα από όσα εισάγει και αυτό δεν είναι δίκαιο. Ναι αλλά οι ΗΠΑ εξάγουν εκατό φορές περισσότερο software από όσο εισάγουν από την ΕΕ, είναι αυτό δίκαιο; Μάλλον όχι. Οπότε πάμε κι εμείς για δασμούς, φόρο στο Google, το Amazon, Twitter, Facebook και πάει λέγοντας. Θέλει δικαιοσύνη ο περούκας; Θα την έχει.

B2

Καλά βαλε δες εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ έναντι ΕΕ και θα καταλάβεις ότι αν αρχίσει θεμα με δασμούς Ευρώπη έχασε. Ας ρίξουμε τους δασμούς στις ΗΠΑ να τελειώνουμε. Αν παίξεις με λογισμικό, για να καλύψεις διαφορά με Microsoft, android κλπ θα περάσουν πολλαααα χρόνια οπότε μάλλον θα πληρώνουμε οι Ευρωπαίοι πιο ακριβά κινητά και υπολογιστές. Άσε που αυτός επι τόπου θα βάλει δασμούς στα αυτοκίνητα (και εκεί εχει εμπορικό έλλειμμα) οπότε πάλι χάσαμε/ χάσανε Γερμανοί ιταλοί γάλλοι. Φιλαράκι οι ΗΠΑ αν βηξουν ετοιμάσου στην Ευρώπη για πνευμονία.

Β52

το μεγάλο αίσθημα κατωτερότητας που έχεις σε σπρώχνει στην αγκαλιά του βασανιστή σου, (γερμανια = ΕΕ). Πριν μερικές δεκαετίες , με εξαίρεση μερικούς προδότες , οι Έλληνες σκελετωμένοι πέθαιναν από ασιτεία. Σήμερα σας πήραν και τα παντελόνια από αεροδρόμια μέχρι δημόσια περιουσία, μη αποδίδοντας σας ούτε τον ΦΠΑ στην Ελληνική κυβέρνηση, και έσπρωξαν στην πείνα ξανα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που θα γινεί ακόμα πιο μεγάλο τα προσεχή χρονια. Η Αμερική δεν είναι Ελλάδα. Οι …..φιλοι μας της ΕΕ, (γερμανια) μας ρίχνουν, και είναι και απατεώνες. Για τα αυτοκίνητα που ανέφερες, δεν φθάνει που τα εισάγουμε με 2,5% δασμούς μόνο, αλλά τα έστελναν με πειραγμένα software να μολύνουν το περιβάλλον πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Η Siemens έκανε βρομοδουλειές και σε αντίθεση με την Ελλάδα , (που κανει ακομα business μαζί τους), εφαγε μερικά δισ πρόστιμο από τον προηγούμενο πρόεδρο. Η Αμερική εισάγει πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγει από ΕΕ. Αν τολμούν ας ανοίξουν οικονομικο πόλεμο και θα φανε καλα. Είδη λόγω Νοτου η ΕΕ είναι εξασθενημένη, θα πάει για φούντο μια ωρα αρχύτερα και ίσως να είναι για καλο μήπως και αρχίσετε να έχετε δημοκρατία ξανα διότι μέχρι στιγμής μόνο διαταγές σας δίνει αυτό το απάνθρωπο οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ.

Θυμάμαι

Ήμασταν ανεξάρτητη χώρα πριν να μπούμε στην ΕΕ; Εγώ άλλα θυμάμαι. Μήπως μας κυβερνούσε με τον πιο κυνικό και προκλητικό τρόπο η Αμερικάνικη πρεσβεία; Μήπως ήμασταν αμερικάνικη αποικία; Λέω μήπως...

Κοινή λογική

Αν οι ΗΠΑ πάψουν να τυπώνουν δολάρια θα χρεοκοπήσουν σε μιά μέρα. Δεν είναι υπερβολή, είναι αλήθεια. Γι αυτό προσπαθούν διαρκώς να δημιουργήσουν χάος, διότι η μόνη τους δύναμη είναι η στρατιωτική .

Έλληνας

Μετά από το κακό που έκανε η Αμερική στον ελληνισμό, στην Κύπρο το 1974, θα πρέπει κάποιος να είναι εντελώς προδότης και ηλίθιος για να είναι αμερικανόδουλος. Μετά από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τη δολοφονία του παιδιού που δούλευε στη Vodaphone μόνο ένας προδότης είναι Αμερικανόφιλος. Όπως βλέπω από τα σχόλια έχουμε πολλούς από δαύτους γύρω μας. Βέβαια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο,από τον Εφιάλτη ως τον Πήλιο Γούση η Ελλάδα ανέκαθεν έβγαζε αυτό το φρούτο.

Νενέκος

Επιλεκτική αμνησία έχεις γερμανοτσολιά, μέτρησε πρώτα τούς νεκρούς από την Γερμανία σού πού τέτοια μέρα έσφαξαν τό Δίστομο, καί μετά νά γράφεις αριστερές κολοτουμπες...

Δεν υπάρχει Ε.Ε.

Γερμανική δικτατορία υπάρχει. Τα πλακώνει όλα η σκλαβιά και τα σκιάζει η φοβέρα. Εξαγόρασαν ή εκβίασαν τους πολιτικούς κσι τα ΜΜΕ. Δέσμευσαν για 100 χρόνια την κρατική περιουσία. Ελπίδα μας η Αμερική του Τραμπ.

Υπερβολική φαντασία

Δείτε έναν γιατρό... Η υπερβολική αντιευρωπαϊκή φαντασία, τα σύνδρομα καταδίωξης και η ασυγκράτητη συνωμοσιολογία ίσως κρύβουν κάτι βαθύτερο.

Ωραία Ελπίδα

Η Ευρώπη δέσμευσε την κρατική περιουσία για 100 χρόνια ενώ η Αμερική θα την δέσμευε για 1000 χρόνια

ΕΤΣΙ

Πολυ καλα κανει ο ΤΡΑΜΠ και υπερασπιζεται τους εργαζομενους της ΗΠΑ και τα συμφεροντα της..Για αυτο ψηφιστηκε αλλωστε και θα ξαναψηφιστει αν ξανακατεβει..Και αν κανει και το τειχος που λεει για τους λαθρομεταναστες..100 τις 100 θα ξαναβγει..

Αλλαγή ανέμου

Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αμερικανική επιθετικότητα τόσο στην οικονομία όσο και στη Συρία, την Ουκρανία κλπ. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να αντικατασταθούν από στοχευμένες κυρώσεις κατά των ΗΠΑ.

Ανδρέας

Το αεπ της Ρωσίας είναι ξέρω γω το 1/15 σε σχέση με αυτό της ΕΕ και πέρα από αέριο και 2ας διαλογής όπλα δεν εξάγει τίποτα. Η κίνα απ'την άλλη είναι πιο φίδι και απ τις ΗΠΑ μιας και πρακτικά μιλάμε για κομμουνιστική δικτατορία που δε σέβεται ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνής και εμπορικές συμφωνίες, το περιβάλλον και τίποτα γενικά. Κινέζους τουρίστες να δεις και το καταλαβαίνεις, και σκέψου αυτή είναι η αφρόκρεμα...

@

Που ειδες την επιθτικοτητα; το λεει καθαρα φορολογουμε αμερικανικα και γιαπωνεζικα με 10% για να πουλα περισσοτερο ο Γερμανος μεσα και εξω απο την ευρωπη. Γιατι ναμη βαλουν 10% φορο και αυτοι στα γερμανικα αμαξια αν δεν καταργουμε το φορο σταξενα;;

Ελληνικό συμφέρον

Η λύση είναι να μην αγοράζουμε κανένα αμερικάνικο προϊόν. Η φορολογία στο χάλυβα και ειδικά στο αλουμίνιο επηρεάζει και τις ελληνικές εξαγωγές.

Λογικός

Ο Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο, δεν μπορεί να είσαι η παγκόσμια στρατιωτική και τεχνολογική υπερδύναμη και να έχεις εμπορικό έλλειμμα έναντι όλων των εταίρων σου. Αν είσαι όμως η φτωχή Ελλαδίτσα, δεν τρέχει τίποτα, μπαίνεις στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και δεν τρέχει τίποτα. Για τη χώρα του Τραμπ λοιπόν, η θα αποκατασταθεί η ισορροπία, ή υπάρχουν και άλλοι τρόποι (θα τους βρει).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

alv0000

Στην ύπαιθρο διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι σε Τίρανα και Δυρράχιο - Αισθητός σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ που ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων δεκαετιών - Ανησυχία σε Ήπειρο - Ιόνιο που έγινε ασθητός - Δείτε βίντεο

000_1KH85O

Ο σεισμός  έγινε αισθητός σε Ήπειρο, Κέρκυρα: Εκατόν πέντε άνθρωποι  τραυματίστηκαν από τις δύο  σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  - Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές 7 κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές 

108
paris_main

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε τράπεζες, φλεγόμενα αυτοσχέδια οδοφράγματα - Περίπου 1.000 «ριζοσπάστες» των Black Blocs παρεισέφρησαν  στην πορεία για το κλίμα και την μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης - Π ροσήχθησαν 164 άτομα και τέθηκαν υπό κράτηση οι 111