Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραδέχεται την ήττα του ο Ραχόι

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραδέχεται την ήττα του ο Ραχόι

Σε λίγη ώρα η ψηφοφορία στη Βουλή - «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης» είπε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος

rajoy_arthrooo1
Την ήττα του και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές σε βάρος του αποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Μαριάνο Ραχόι σε σύντομη ομιλία του λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επίμαχη διαδικασία.

Ο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, είπε χαρακτηριστικά: 
«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άνα Παστόρ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11:01 τοπική ώρα (12:01 ώρα Ελλάδας).

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε ο κ. Ραχόι.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ραχόi γίνεται ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που χάνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από το 1975 και τη μετάβαση της Ισπανίας σε δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Κλείσιμο
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση του κόμματος των Βάσκων ότι θα υπερψήφιζαν την πρόταση μομφής. Ο Σάντσεθ χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων και με τη στήριξη των Βάσκων φαίνεται να εξασφαλίζει 180 καθώς μέχρι τότε είχε 175 (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων).

Τι σημαίνει η παραίτηση Ραχόι λίγο πριν την ψηφοφορία

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αυτόμάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν αντίθετα ο Ραχόι είχε παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία τότε θα υπήρχαν άλλες εξελίξεις καθώς η κυβέρνησή του θα παρέμενε υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε θα έπρεπε να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης