«Ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση» ζητά ο Τουσκ για την απόφαση του Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν

donald-tusk

Από την πλευρά της η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε λυπημένη από την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ

Τη λύπη της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δήλωση του Προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά για μονομερή αποχώρηση της από πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, προειδοποιώντας για μια ενωμένη Ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι στην ανακοίνωση της αναφέρει πως η πυρηνική συμφωνία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Έχει μάλιστα “ιδιαίτερη αξία” δεδομένων των συνεχών προσπαθειών για αποπυρηνικοποίηση άλλων μερών όπως η Κορεάτικη χερσόνησος.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος συμπλήρωσε στη συνέχεια πως όσο το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των πυρηνικών, όπως κάνει μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται για τη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης πως “έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο έργο, την ικανότητα και την αυτονομία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει 10 εκθέσεις που πιστοποιούν ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις του”.

Δεν κρύβει την ανησυχία της έπειτα, λέγοντας πως θα συμβουλευτεί όλους τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επόμενες ώρες και ημέρες για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ και συμπλήρωσε με νόημα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα ασφαλείας της και να προστατεύσει τις οικονομικές της επενδύσεις.

Με ένα μάλλον ασυνήθιστα συναισθηματικό τρόπο έκλεισε την ανακοίνωση της η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας απευθύνοντας έκκληση στους Ιρανούς ηγέτες και πολίτες να μην επιτρέψουν σε κανέναν να διαλύσει αυτή τη συμφωνία, λέγοντας πως “είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που έχει ποτέ επιτύχει η διπλωματία και το χτίσαμε μαζί. Είναι η απόδειξη ότι είναι δυνατές λύσεις “win-win” μέσω διαλόγου, εμπλοκής και επιμονής”.

Ντόναλντ Τούσκ: Ενωμένη Ευρωπαϊκή απάντηση 

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, με ανάρτηση του στο twitter αναφέρει πως οι πολιτικές του Προέδρου Τράμπ τόσο για το Ιράν όσο και για το εμπόριο (υπενθυμίζουμε τις κυρώσεις που προτίθετο να λάβει ενάντια των εξαγωγών ατσαλιού και χάλυβα) θα συναντήσουν μια ενωμένη Ευρωπαϊκή προσέγγιση την οποία θα συζητήσουν στη Σύνοδο στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.Τέλος, Η ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανεύθυνη” την ανακοίνωση του Προέδρου Τράμπ πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maik_pen708

«Θα παραμείνουμε στην περιοχή και θα συνεχίσουμε τον αγώνα» είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μια ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε εναντίον του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ