Ντόινα Κόρνεα: Πέθανε στα 88 της η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα κατά του Τσαουσέσκου

Ντόινα Κόρνεα: Πέθανε στα 88 της η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα κατά του Τσαουσέσκου

Το 2009, 20 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία

doina-cornea
Η Ντόινα Κόρνεα, εμβληματική προσωπικότητα της αντίστασης ενάντια στον Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι της στο Κλουζ, ανακοίνωσε ο γιος της.

Συγγραφέας και καθηγήτρια γαλλικών, η Κόρνεα έγινε γνωστή για τις επιστολές που έστειλε μεταξύ του 1982 και του 1989 στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Europe, στις οποίες κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου.

Η δράση της αυτή οδήγησε στην αποπομπή της από το πανεπιστήμιο της Κλουζ, ενώ υποβλήθηκε σε ανακρίσεις από τη διαβόητη αστυνομία του Κομμουνιστικού Κόμματος, την Σεκουριτάτε.

«Αναγκάζομαι να ζω σαν να μην υπήρχε ο φόβος, ακόμη κι αν τον αισθάνομαι. Πρέπει να παραμείνουμε ελεύθεροι, να μην γίνουμε σκλάβοι του φόβου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Παρά τις απειλές και τη βία που υπέστη, τον Νοέμβριο του 1987 τύπωσε φυλλάδια για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους εργάτες του Μπρασόβ που είχαν εξεγερθεί. Συνελήφθη μαζί με τον γιο της και πέρασε πολλές εβδομάδες στη φυλακή, προτού τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τον Δεκέμβριο του 1989 συμμετείχε στην εξέγερση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση του Τσαουσέσκου. Στην Κλουζ, όπως και στο Βουκουρέστι, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της, τιμώντας το θάρρος που είχε επιδείξει.

Κλείσιμο
Τη δεκαετία του 1990 αντιτάχθηκε στο «νέο-κομμουνιστικό» καθεστώς του νέου ισχυρού άνδρα της Ρουμανίας, του Ίον Ιλιέσκου, πρώην υπουργού στην κυβέρνηση Τσαουσέσκου.

Στη συνέχεια αποσύρθηκε σταδιακά από τα κοινά.

Το 2009, 20 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης