Bild: Ο Ερντογάν ακύρωσε την τελευταία στιγμή συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ

Bild: Ο Ερντογάν ακύρωσε την τελευταία στιγμή συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ

Πυκνώνουν ξανά τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω των απαγορεύσεων στις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε γερμανικό έδαφος

059f9211
Νέα ένταση στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία πυροδοτεί η επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριλάβει στην προεκλογική του εκστρατεία και κάποια εμφάνιση σε ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Bild», ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να επισκεφθεί τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καθ' οδόν προς το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τον Μάιο, αλλά την τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στο Βερολίνο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί κάπου στην Ευρώπη, «σε κάποιον κλειστό χώρο» χωρητικότητας 10.000-11.000 ατόμων. «Γίνονται όλες οι προετοιμασίες αλλά δεν θα πω ακόμη για ποια χώρα πρόκειται», δήλωσε. Στη Γερμανία ωστόσο απαγορεύονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις ξένων υποψηφίων για περίοδο τριών μηνών πριν από τις εκλογές, ενώ την ίδια ώρα οι ηγεσίες της Αυστρίας και της Ολλανδίας έχουν σπεύσει να μιλήσουν για «ανεπιθύμητες» καταστάσεις και οι σχέσεις της 'Αγκυρας με το Παρίσι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο. Η «Bild», επικαλούμενη τουρκικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στο Βέλγιο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Ζόλινγκεν στις 29 Μαΐου, στην 25η επέτειο από την εμπρηστική επίθεση ακροδεξιών εναντίον οικογένειας τουρκικής καταγωγής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο κοριτσιών και τριών γυναικών και τον τραυματισμό δεκατεσσάρων ακόμη μελών της οικογένειας. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε προχθές ότι η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου εξαιρείται από την απαγόρευση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Πράσινους και από την Αριστερά, αλλά και από τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος, με δηλώσεις του στην «Rheinische Post» προειδοποίησε τον κ. Τσαβούσογλου «να μην καταχραστεί την εμφάνισή του» στις εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες «δεν επιτρέπεται να μετατραπούν σε προεκλογικό αγώνα». Προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων δεν επιτρέπονται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τόνισε ο κ. Λάσετ.

Στο μεταξύ τη θέση του Προέδρου της γερμανο-τουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Bundestag αναλαμβάνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, κουρδοτουρκικής καταγωγής η ίδια και εκ των αυστηρότερων επικριτών του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «νονό της τρομοκρατίας». Από την άλλη πλευρά, υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου την κατηγορούν ως υποστηρίκτρια του κουρδικού ΡΚΚ.

Η κυρία Νταγκντελέν εδώ και χρόνια δεν επισκέπτεται την Τουρκία, φοβούμενη ότι θα συλληφθεί, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης