Συρία: Η Τουρκία κινείται προς τη Μανμπίτζ - Ο στρατός μας δεν θα φύγει από την πόλη, λένε οι ΗΠΑ

Συρία: Η Τουρκία κινείται προς τη Μανμπίτζ - Ο στρατός μας δεν θα φύγει από την πόλη, λένε οι ΗΠΑ

Σε ομιλία του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν δραστηριοποιούνται στο Αφρίν αλλά διαθέτουν στρατεύματα στη Μανμπίτζ, τα οποία δεν θα φύγουν αλλά παράλληλα θα λάβουν και μέτρα προστασίας

Συρία: Η Τουρκία κινείται προς τη Μανμπίτζ - Ο στρατός μας δεν θα φύγει από την πόλη, λένε οι ΗΠΑ
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μανμπίτζ της Συρίας, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από κει.

Μετά από δύο μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο στρατός της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή, πως έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την πόλη Αφρίν στη Συρία, εκδιώκοντας τους Κούρδους που την κατείχαν, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. 

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι Σύροι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τον τουρκικό στρατό, ώστε να μπουν στην πόλη και να την καταλάβουν φαίνονται να γκρεμίζουν άγαλμα του Κάουα, ενός μυθολογικού ήρωα της Κουρδικής παράδοσης, που βρισκόταν στην πόλη αρκετές δεκαετίες. Δεν ξενίζει καθόλου αυτό το γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς την περίεργη κατάσταση στις παρατάξεις της Συρίας. Στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών οι ανταρτικές ομάδες άλλαζαν συχνά πυκνά στρατόπεδο, αλλάζοντας παράλληλα και τη ροή του πολέμου. Είναι λοιπόν λογικό, αρκετοί από τις τζιχαντιστικές ομάδες, όπως η αλ-Νούσρα, αλλά ακόμα και το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος, να βρίσκοντααι στις τάξεις του «Δημοκρατικού Στρατού της Συρίας». Έτσι το γεγονός πως πριν από μερικά χρόνια τζιχαντιστές κυνηγούσαν Κούρδους και Ασσύριους και γκρέμιζαν αγάλματα και ναούς, ταυτίζεται με το γκρέμισμα του αγάλματος, ως ένδειξη νίκης επί των Κούρδων «απίστων».

Κλείσιμο
Αφού λοιπόν Τούρκοι και Κούρδοι αντάρτες πήραν την Αφρίν, έθεσαν ως στόχο τους την Μανμπίτζ, ώστε να εκδιώξουν εντελώς τους Κούρδους και να εμποδίσουν την πιθανότητα ενιαίου μετώπου Κούρδων σε Συρία και Ιράκ, εναντίον της Τουρκίας. Το ίδιο διεμήνυσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη βουλή τη Δευτέρα.

Από την άλλη, σε ομιλία του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν δραστηριοποιούνται στο Αφρίν αλλά διαθέτουν στρατεύματα στη Μανμπίτζ, τα οποία δεν θα φύγουν αλλά παράλληλα θα λάβουν και μέτρα προστασίας. 

Ο αγώνας ενάντια στους τζιχαντιστές
Από την πρώτη στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο έλεγε ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία, παρεμβαίνει στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος, δημιουργώντας εμπόδια. 

Τώρα ο Μάνινγκ εξέφρασε την ίδια άποψη, τονίζοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο θα παραμείνουν οι Αμερικανοί εκεί. Στην απάντησή του στο ερώτημα εάν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα προστατεύσει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της Μανμπίτζ, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η αμερικανική παρουσία εκεί είναι πολύ σαφής».

Ο Μάνινγκ είπε: «Το έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μανμπίτζ, και πάλι, αυτό οφείλεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην νίκη επί του ISIS. Είναι σαφές σε όλα τα μέρη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εκεί και εμείς θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει διαμάχη».

Νάουερτ: Ανησυχία για τους ανθρώπους στην Αφρίν
«Βαθιά ανήσυχες» δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της τουρκικής εισβολής.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στο Αφρίν», σημειώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς».

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση, «Οι ΗΠΑ δεν δρουν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται η Αφρίν», ωστόσο ο πολεμοχαρής Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει με εισβολή στο Μανμπίτζ όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος…

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης τη «δέσμευσή της» στη σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και τη «δέσμευσή της» στους εταίρους της, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στην Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές. «Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η εκπρόσωπος.

Η Δαμασκός καταδίκασε «την τουρκική εισβολή»
Από την πλευρά της και η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την «τουρκική εισβολή» στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αξιώνοντας την «άμεση απόσυρση» των στρατευμάτων που η Άγκυρα έχει αναπτύξει στη Συρία.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana, «η ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ελέγχουν πλέον την Αφρίν είναι παράνομη. Η Συρία αξιώνει οι δυνάμεις εισβολής να αποσυρθούν αμέσως από τα συριακά εδάφη που κατέλαβαν» τονίζεται από το ΥΠΕΞ, σε επιστολές που εστάλησαν στον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης