Η πτώση του Αφρίν αποκάλυψε τα τουρκικά σχέδια για προσάρτηση της βόρειας Συρίας

Η πτώση του Αφρίν αποκάλυψε τα τουρκικά σχέδια για προσάρτηση της βόρειας Συρίας

Ποιος ο ρόλος των Ρώσων - Γιατί οι Αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους - Τα επόμενα βήματα για το καθεστώς Άσαντ

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν εξασφάλισε το «πράσινο φως» του Πούτιν για να εισβάλει στο Αφρίν, η τύχη του κουρδικού αυτού καντονίου ήταν προδιαγεγραμμένη. Η υπεροχή του τουρκικού στρατού και σε αριθμό στρατιωτών και σε οπλικά συστήματα ήταν συντριπτική, ακόμα και εάν δεν συνυπολογιζόταν η απόλυτη κυριαρχία στον αέρα. Η μόνη έκπληξη ήταν ότι οι Τούρκοι χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση, ενώ αρχικά υπολόγιζαν μία εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε πως με την εξαίρεση ενός διαδρόμου που το συνέδεε με την περιοχή που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ, το καντόνι του Αφρίν είχε γύρω του εχθρικά εδάφη. Σε ένα μεγάλο μέρος της περιμέτρου είναι η Τουρκία και σε ένα άλλο οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων. Οι εν λόγω οργανώσεις, που καθοδηγούνται από την Άγκυρα, συμμετείχαν πλήρως στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Το σχέδιο των Τούρκων ήταν να προωθηθούν σε όλη σχεδόν την περίμετρο του καντονίου για να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας τουρκικών πόλων από κουρδικά πυρά. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις από Βορρά και Νότο, με σκοπό να καταλάβουν τις δύο ορεινές περιοχές περιοχή. Όταν με δυσκολία το επέτυχαν, ο δρόμος για την πόλη Αφρίν ήταν ανοιχτός και από τις δύο κατευθύνσεις, λόγω του πεδινού εδάφους που επέτρεπε την προέλαση των τεθωρακισμένων.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, οι Κούρδοι έπαψαν να πολεμούν σαν τακτικός στρατός και υιοθέτησαν τακτικές ανταρτοπολέμου, με τις οποίες, άλλωστε, είναι εξοικειωμένοι. Όταν, μάλιστα, ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές βρέθηκαν προ των θυρών, επιτιθέμενοι στην πόλη σε δύο μέτωπα, από δυτικά και ανατολικά (το πρωί της Κυριακής), το YPG επέλεξε να διασώσει τις δυνάμεις του, αντί να τις καταδικάσει σε μία εκ των προτέρων χαμένη μάχη εντός τους αστικού ιστού.

Η κατάληψη του Αφρίν δημιουργεί νέα δεδομένα επί του πεδίου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν την πόλη Κομπάνι, το τελευταίο προπύργιο των Κούρδων. Οι Κούρδοι του YPG, με την βοήθεια των Αμερικανών στον αέρα, κατάφεραν να περάσουν στην αντεπίθεση. Συσπειρώνοντας γύρω τους και Άραβες και Γεζίντι μαχητές (στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους όλη τη βορειοανατολική Συρία.

Στρατηγικός στόχος τους ήταν να κινηθούν προς δυσμάς με σκοπό να ενώσουν το απομονωμένο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και στη συνέχεια να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η Μεσόγειος, άλλωστε, δεν απέχει πολύ από το Αφρίν. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, πέρασαν από ανατολικά προς δυτικά τον Ευφράτη και μετά από σκληρές μάχες κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη Μπανμπίτζ.

Η εξέλιξη αυτή εξώθησε την Άγκυρα να εισβάλει στη βόρεια Συρία με σκοπό ακριβώς να ματαιώσει τα σχέδια των Κούρδων. Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», οι Τούρκοι κινήθηκαν προς νότο, λίγο δυτικότερα της Μανμπίτζ. Οι τζιχαντιστές παρέδωσαν την παραμεθόριο συριακή πόλη Τζαραμπλούς αμαχητί. Ο τουρκικός στρατός έφθασε μέχρι την κωμόπολη Αλ Μπαμπ, την οποία κατέλαβε με δυσκολία από το Ισλαμικό Κράτος. Κατ' αυτό τον τρόπο έκλεισε τον δρόμο των Κούρδων προς δυσμάς.

Για εκείνη την τουρκική επιχείρηση, ο Ερντογάν είχε εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και του Πούτιν, με τον οποίο ήδη συνέπλεε, αλλά και της Ουάσιγκτον, η οποία δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με την Άγκυρα. Για ένα διάστημα διαμορφώθηκε μία ασταθής ισορροπία. Αυτή ανετράπη, όταν οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως θα συγκροτηθεί μία δύναμη 30.000 μαχητών με κορμό τους Κούρδους, η οποία θα έχει αποστολή τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία.

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος στην περιοχή που βρίσκεται το Αφρίν ελέγχεται από τους Ρώσους, ο Ερντογάν εξασφάλισε από τον Πούτιν το «πράσινο φως» για την εισβολή στο Αφρίν. Οι Κούρδοι δεν είχαν δεχθεί τη ρωσική πρόταση να το παραδώσουν στον έλεγχο του Άσαντ, με αποτέλεσμα η ρωσική δύναμη που υπήρχε εκεί και συνεργαζόταν με την κουρδική διοίκηση να αποχωρήσει. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ούτε είχαν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή, ούτε καν το προσπάθησαν έστω σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν ήθελαν να αντιπαρατεθούν στον Ερντογάν, ελπίζοντας ότι τελικώς θα τον επαναφέρουν στο δυτικό στρατόπεδο.

Όταν με καθυστέρηση οι Κούρδοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν για πολύ, ζήτησαν να παραδώσουν την περιοχή στο καθεστώς Άσαντ. Ήταν, όμως, αργά. Οι πολιτοφύλακες που έστειλε η Δαμασκός δεν ήταν ικανοί να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Ήταν περισσότερο μία συμβολική κίνηση. Η Μόσχα, άλλωστε, είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ελευθερία κινήσεων, εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα. Ο Άσαντ φοβάται δικαιολογημένα ότι οι Τούρκοι δεν θα φύγουν εύκολα από τα συριακά εδάφη, αλλά δεν είχε περιθώρια να αντιταχθεί.

Η πτώση του Αφρίν ακυρώνει -τουλάχιστον για το ορατό μέλλον- τη στρατηγική των Κούρδων να κινηθούν προς δυσμάς. Με αυτή την έννοια, πρόκειται για επιτυχία της Άγκυρας, η οποία στις κατεχόμενες συριακές περιοχές ήδη οικοδομεί πρόπλασμα τουρκικών κρατικών δομών, επιβεβαιώνοντας την ανομολόγητη, αλλά προφανή πρόθεσή της μελλοντικά να προσαρτήσει την περιοχή. Ουσιαστικά, δηλαδή, να επαναλάβει αυτό που είχε κάνει με την Αλεξανδρέττα στη δεκαετία του 1930.

Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η στρατιωτική και πολιτική εξουδετέρωση του κουρδικού παράγοντα σε όλη τη βόρειο Συρία. Ο Ερντογάν, μάλιστα, είχε απειλήσει τους Αμερικανούς πως εάν επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον τουρκικό στρατό θα δοκιμάσουν «οθωμανικά χαστούκια». Πέρα, όμως, από τους λεονταρισμούς, αυτό που συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν-Τίλερσον είναι οι Κούρδοι να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη και να παραδώσουν την Μπανμπίτζ σε μία μικτή διοίκηση Αμερικανών, Τούρκων και ντόπιων.

Η σύμπραξη της Άγκυρας με τη Μόσχα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον -και μαζί της όλη η Δύση- περιέλθει σε εμφανώς μειονεκτική θέση στο συριακό μέτωπο. Εκεί, το πλεονέκτημα το έχουν πλέον οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ, και εν μέρει οι Τούρκοι. Ο λόγος που οι Αμερικανοί είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν ολοσχερώς τον κουρδικό παράγοντα δεν είναι η πίστη τους σε έναν αξιόμαχο σύμμαχο. Είναι ότι χωρίς αυτόν, ουσιαστικά θα βρεθούν έξω από την «καρδιά» της Μέσης Ανατολής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά όταν το δίδυμο Τραμπ-Πομπέο έχει ανοίξει μέτωπο με την Τεχεράνη.
Στην πραγματικότητα, ούτε η Μόσχα ούτε η Τεχεράνη θέλουν ενίσχυση της Τουρκίας, αλλά για τον Πούτιν μετράει περισσότερο να κρατάει τον Ερντογάν δίπλα του. Οι Τούρκοι έχουν ήδη εγκατασταθεί εντός της συριακής επικράτειας και με πρόσχημα ότι το κουρδικό YPG απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν εκεί. Στις περιοχές που ήδη κατέχουν, άλλωστε, αλλοιώνουν με συστηματικό τρόπο την πληθυσμιακή σύνθεση, εγκαθιστώντας σε κουρδικές περιοχές φανατικούς σουνίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τζιχαντιστική δράση.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Άσαντ, έστω και εμμέσως, έστω και ελλιπώς, ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Κούρδων να στείλει δυνάμεις στο Αφρίν. Είναι σαφές πως τους προτιμάει από τους Τούρκους. Οι Κούρδοι δεν έχουν στραφεί εναντίον του καθεστώτος του και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να επιτευχθεί η στρατιωτική συρρίκνωση του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που βοήθησε αποφασιστικά το καθεστώς να επιβιώσει και να ανακτήσει τον έλεγχο πολύ μεγάλου μέρους της νότιας και κεντρικής Συρίας.

Εκτός αυτού, διεκδικούν αυτονομία εντός του συριακού κράτους και όχι απόσχιση. Ένα καθεστώς αυτονομίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία από μία άποψη βολεύει τον Άσαντ, επειδή θα λειτουργεί σαν γεωπολιτικό «μαξιλάρι» μεταξύ αυτού και της επικίνδυνης Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Άσαντ ήταν υποχρεωμένος να ευθυγραμμισθεί με τις ρωσικές οδηγίες.

Η Μόσχα και περισσότερο η Τεχεράνη μπορεί να συνεργάζονται με την Άγκυρα, αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Όχι μόνο, επειδή η Τουρκία είναι οργανικά συνδεδεμένη με τη Δύση, αλλά και επειδή τα συμφέροντά τους με στρατηγικούς όρους είναι αντιτιθέμενα. Αυτή την περίοδο συμπλέουν μαζί της με τακτικούς όρους και σε κλίμα δυσπιστίας. Έτσι, ενώ δεν θέλουν να στραφούν εναντίον της, δεν θέλουν και την ενδυνάμωσή της. Γι’ αυτό και της άναψαν το πράσινο φως όσον αφορά την επιχείρηση εναντίον του Αφρίν.

Ο Πούτιν προσπαθεί να ισορροπήσει. Από τη μία άναψε «πράσινο φως» στον Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στο Αφρίν, αλλά από την άλλη θα του είναι δύσκολο να αποδεχθεί μία μόνιμη τουρκική κατοχή στη βορειοδυτική Συρία. Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν θα τεθεί το ζήτημα ποιος θα ελέγξει την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Μη τσιμπάτε...

Οι Τούρκοι είχαν τακτικό στρατό, ενώ οι Κούρδοι ψαροτούφεκα. Και πάλι πήρε 2 ολόκληρους μήνες, για να καταλάβουν μια πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων, το Αφρίν.

.....

Η Τουρκία έχει τον 2ο μεγαλύτερο (αριθμητικά) στρατό στο ΝΑΤΟ και τον 8ο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο (λαμβάνοντας υπόψιν 50 διαφορετικές παραμέτρους) σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη του Global Firepower. Η διεθνής κοινότητα βλέπει την Τουρκία σαν μεγάλη και υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη ενώ εμάς μας βλέπει σαν κουνούπι και ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Οπότε τι κάθεστε και κάνετε αναλύσεις επί αναλύσεων, είναι θράσος πραγματικά να γίνονται στρατιωτικές συγκρίσεις ανάμεσα στην Τουρκία των 80εκ και στο ρακένδυτο και ξεχαρβαλωμένο Ρωμέικο των ΔΥ και των 40χρονων συνταξιούχων στρατιωτικών. Ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα ήταν εξαιτίας της ελεημοσύνης των μεγάλων δυνάμεων και ότι νίκες έχουμε κάνει ήταν λόγω τρίτων. Από τον πόλεμο του 21 (όπου χωρίς Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους δεν θα βλέπαμε ανεξαρτησία ούτε με κιάλι), την ήττα του 1897 (όπου χωρίς παρέμβαση των Βρετανών οι Οθωμανοί θα κάναν παρέλαση στην Αθήνα), τους Βαλκανικούς πολέμους (καμία τύχη χωρίς την σύμπραξη Σέρβων και Βουλγάρων οι οποίοι μάλιστα είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ειδικά οι Βούλγαροι που πολέμησαν στα έμπροσθεν και ανέκοψαν την διέλευση των Τούρκων στην Μακεδονία), την απελευθέρωση από τους Γερμανούς στον Β Παγκόσμιο, κατόπιν την νίκη κατά των κομμουνιστών στον εμφύλιο αλλά και την προστασία από το σοβιετικό μπλοκ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Όλα λόγω τρίτων. Τα Ιόνια τα πήραμε το 1864 χωρίς πόλεμο (δωράκι από τους Βρετανούς), την Θεσσαλία την πήραμε το 1881 χωρίς πόλεμο (κατόπιν πίεσης των μεγάλων δυνάμεων στους Οθωμανούς), τα Δωδεκάνησα τα πήραμε το 1947 χωρίς πόλεμο (κατόπιν ήττας των Ιταλών). Ούτε μία φορά δεν νικήσαμε τους Τούρκους (ή οποιονδήποτε άλλο) μόνοι μας στρατιωτικά. Διαβάστε λίγη ιστορία παιδιά, δεν κάνει κακό, καλά τα παραμύθια, οι κόκκινες μηλιές, οι μαρμαρωμένοι βασιλιάδες κτλ αλλά δεν βλάπτει και μία στοιχειώδη έστω αντίληψη της πραγματικότητας.

ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΙ ΤΗ Χ

@.....20/03/201812:46,ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΙΔΙΩΣ ΑΝΩ ΤΟ 50 ΜΕ ΤΗ ΡΕΤΣΙΝΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΡΙΒΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΠΟΙΟ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΔΙΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΡΑΧΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΥΠΡΙΟΣ

αν όντως μελετούσες ΤΟΥΡΚΕ, θα ήξερες πως στο ναυτικό η Τουρκία είναι ΜΟΛΙΣ μια θέση πάνω από την Ελλάδα. Κι ας περάσει τον Έβρο αν έχει αχρ....α.

Όλα λάθος

Πράκτορα της MIT αυτά που γράφεις είναι ιστορικές αλήθειες για iq Μογγόλων. Κατά εσένα οταν οι Έλληνες νικάνε πάντα υπάρχει πάντα κάποιος ξένος που πολεμάει αυτός αντί για αυτούς. Έβαλες στην εξίσωση και τους Βούλγαρους. Βέβαια για το γεγονός ότι οι Βούλγαροι ηττήθηκαν κατά κράτος από τους Έλληνες στο β βαλκανικό το κάνεις γάργαρα. Από την άλλη πλευρά πάντα κατά εσένα όταν οι Τούρκοι νικάνε το κάνουν μόνο με την αξία τους και δεν τους βοηθάει κάνεις. Δυστυχώς για σένα όμως η ιστορική αλήθεια είναι διαφορετική. Δεν θα χρειάζεται να φτάσω στο 1821 και να αναφέρω την καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια ή το Ναυαρίνο όπου αν δεν υπήρχαν οι Αιγύπτιοι να να σηκώσουν το βάρος του πολέμου οι Έλληνες δεν θα χρειάζονταν την συμμετοχή των δυτικών. Αρκεί να επικεντρωθώ στα τελευταία 100 χρόνια όπου στο ναυτικό δεν ξέρεις τι σημαίνει νίκη. Ακόμα αν δεν είχες τη βοήθεια των δυτικών οι Έλληνες θα είχαν καταλάβει την πρωτεύουσα σου το 1922. Δυστυχώς με τη βοήθεια των ξένων νικήσες. Από τότε δεν έχεις πολεμήσει ποτέ τακτικό στρατό. Μόνο με ξυπολητους πολεμάς. Εξαίρεση αποτελεί η Κορέα οποία το δικό σου σώμα αποδεκατίστηκε. Αντίθετα η Ελλάδα το 1940 συνέτριψε την ιταλική πολεμική μηχανή που ήταν αναλογικά πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την σημερινή τουρκική. Εν κατακλείδι δεν έχεις νικήσει ποτέ. Το έκανες το 1923 με τη βοήθεια των δυτικών και της σοβιετικής Ένωσης γιατί ένας Εβραίος ντονμε , ο Κεμάλ τους έπεισε ότι η Τουρκία θα σταματούσε να είναι ισλαμικό κράτος. Σήμερα όμως είσαι ξανά μουσουλμάνος και το τέλος σου πλησιάζει γοργά.

Λαμογια

Οι κουρδοι ηταν παντα τα σκυλια των τουρκων, οι παππουδες μας μας τα ελεγαν οτι οι τουρκοι σφαζανε πιο πολυ τους ελληνες παρα οι τουρκοι. Οι κουρδοι ηταν χειροτεροι των τουρκων το 1922, αυτα απο του παππουδες μας που εζησαν την κακια των κουρδων!!! Σκυλια των τουρκων ηταν και τωρα πληρωνουν τις σφαγες των ελληνων το 1922

Κώστας

Έγινε ανθέλληνα, θα διαβάσουμε

Κώστας

Περσινά ξινά σταφύλια...

Giannis

Έτσι ακριβώς να μην ξεχναμε

Γιαγκουλας

Ελα!! Δεν ειχαμε καταλαβει οτι ο Ερντογαν παει για αλλαγη συνορων δια της πλαγιας..Αστονα εκει να χτυπιεται με τους ανατολιτες μεχρι να αρχιζει να μπαινει στο ρουθουνι ενος εκ των δυο μεγαλων Ρωσων η ΗΠΑ.. Αστονα να χανει λεφτα, προσωπικο και πυρομαχικα.. Ηδη η λιρα εχει κανει μεγαλη βουτια προς τα κατω , γι αυτο και τωρα αρχιζει και πιεζει για φραγκα τους ευρωπαιους με προσχημα το προσφυγικο. Τωρα θα χτυπησει και το Ιρακ λεει. Ω ρε γλεντια... Θελω να τον δω καποια στιγμη να συντριβεται, που θα παει, καποια στιγμη θα γινει.. Οτι ανεβαινει λεει , γκρεμοτσακιζεται βασει των νομων της Φυσικης...

Βασίλειος Βουλγαροκτόνος

Οι τούρκοι πάντως προθερμαίνονται στο Αφρίν εμεις αντί να προθερμανθούμε στα σκόπια και να τελειώνουμε μια και καλή και με ονομασίες καθόμαστε και περιμένουμε πότε θα μας αιφνιδιάσει ο ερντογάν ο τραχανοπλαγιάς. Ντου σε Σκόπια θα είναι ηχηρό μήνυμα σε όλους αλλά από αδερφές πολιτικούς τι να περιμένεις

ΦΟΥΦΟΥΤΙΝΟΣ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΒΑΝΤΙΜΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΗΤΑΝ (ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Κ.Τ.Λ.Π) ΕΜΕΙΣ ΝΑΝΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΜΙΑ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ!!!!!

Αλέξανδρος

Πάντα πίστευα και αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι είναι πολύ μάγκες στην εξωτερική πολιτική.

Ok

Μπράβο σου και ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας. Άξιος απόγονος της γενιάς του '21 και όσων έδωσαν τη ζωή τους για να μπορείς να μοιράζεσαι μαζι μας το θαυμασμό σου για τους Τούρκους.

telopon

Καημένη Ελλαδίτσα, κατά τα άλλα θα μας σώσει το ξανθό γένος.... και θα μας δώσουν και τη Πόλη...<<< επιβεβαιώνονται>>> οι προφητείες του κ#λ@υ και οι φελλοί ρωσόφιλοι δημοσιογράφοι-πολιτικοί

Η Αλήθεια του 21 Αιώνα, Αλλά Ισραήλ

Οργάνωση αλλά Ισραήλ εάν θέλουμε να Επιβιώσουμε. Επιτέλους stop στη ηλιθιότητα των Χριστιανο προφητειών και για τη βοήθεια απο το Ξανθό γένος. Πρέπει να ξυπνήσουμε. Η καταστροφή της Αρχαίας Ελλάδος και γενικά του Ελληνισμού διαπράχθηκε απο το Βυζάντιο. Ότι συμβαίνει τώρα στην Ρωσία με τους αντιπάλους του Πούτιν συνέβαινε και με τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου με την διαφορά ότι οι Αυτο/βυζαντινοί κατέστρεφαν και κάθε Αρχαίο Ελληνικό και έσφαζαν και κάθε Αρχαιολάτρη Έλληνα ή μή.

Συμφωνώ

Οργάνωση όπως οι Εβραίοι . Η καταστροφή μας άρχισε απο την προσήλωσή μας στις Θρησκοληψίες του Παππαδοβυζαντίου και στις στολές των ΠαππαδοΔεσποτάδων

Jack

Οι τουρκοφλωροι αποτελούν έναν τραγικό λαό ανικανων που δρουν ως αγέλη τρωκτικων λόγω του πληθυσμού τους. Δεν προσέφεραν το παραμικρό στον ανθρώπινο πολιτισμό πάρα μόνο, τον όλεθρο. Ο αυτοκράτορας μας Παλαιολόγος τους είχε αποκαλέσει "γρουνια"!! Είναι θλιβερο μετά από τόσους αιώνες να παραμένουν αηδιαστικά ίδιοι. Η πατρίδα της καρδιάς τους είναι η λίμνη Βαικαλη στην Μογγολία. Ας πάρει τους σκλάβους του ο Ερντογαν και ας πάει από εκεί που ήρθε!!

Greek Keftes

Ερντι προχωρα παρτα ολα !

Κώστας

Να πάρει πρώτα εσένα;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

barnier_main

Για ισορροπημένη συμφωνία που ο Τζόνσον μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο μιλά ο Μισέλ Μπαρνιέ -Η  Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου

rotterdam_epeisodia

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο μετά την έναρξη της διαδήλωσης που είχαν διοργανώσει οι Κούρδοι- "Μπορείτε να διαδηλώνετε σε αυτήν τη χώρα, αλλά το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο", σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε

vwfactory1234

Μετά την δημοσιοποίηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ως υποψήφια χώρα για την κατασκευή του εργοστασίου της VW φαίνεται πως είναι και η Σερβία που φαίνεται ότι θα κάνει τα πάντα για να προσελκύσει την επένδυση του γερμανικού εργοστασίου ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.