Με «άλωση» της Μέσης Ανατολής απειλεί ο Ερντογάν: Θα μπούμε και στο Ιράκ!

Με «άλωση» της Μέσης Ανατολής απειλεί ο Ερντογάν: Θα μπούμε και στο Ιράκ!

« Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε , μια νύχτα θα μπούμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK», δήλωσε ο «Σουλτάνος» - Η απειλή πολέμου με τις ΗΠΑ - Ανήσυχη η ΕΕ

Μετά την κατάληψη της Αφρίν στη Συρία, φαίνεται ότι «άνοιξε η όρεξη» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και απειλεί με εισβολή ακόμη και στο Ιράκ, προκειμένου να καθαρίσει κουρδικούς θύλακες και εκεί, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν το κάνει από μόνη της.

Όπως δήλωσε ο «Σουλτάνος», οι δύο μηνών επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν ήταν η πιο σημαντική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, με σκοπό να εκδιώξει τις Συριακές Κουρδικές δυνάμεις από τις περιοχές κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα και οι συμμαχικές συριακές δυνάμεις, τώρα θα προελαύνουν ανατολικά, προς την πόλη Μανμπίζ και σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, όπως το Ρας αλ Αΐν και Αΐν αλ Αράμπ, το αραβικό όνομα της γνωστής κουρδικής πόλης, Κομπάνι.  Οι εν λόγω περιοχές ελέγχονται από τις Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ εκεί βρίσκονται και αμερικανικά στρατεύματα. 

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανίσουμε εντελώς αυτόν τον διάδρομο, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ), το Άιν αλ Αράμπ , το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περάσουν στο Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν Κούρδους μαχητές από την περιοχή Σιντζάρ, εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν αναλάβει η ίδια δράση εναντίον τους στην περιοχή. 

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.


Συρία: Αποχωρήστε τώρα!

Την ίδια ώρα σε άμεση εκκένωση της Αφρίν, μετά την «παράνομη εισβολή» της Τουρκίας στην περιοχή των Κούρδων, καλεί και επισήμως την Τουρκία η κυβέρνηση της Συρίας.

Η Δαμασκός, αρκετές μέρες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της, αντιδρά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα εδάφη της, τα οποία έχει καταλάβει.

Στην ίδια δήλωση, η κυβέρνηση της Συρίας κάνει λόγο για «σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» και ζητεί την αντίδραση των διεθνών οργανισμών.

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται αρκετά, καθώς η αντίδραση της Δαμασκού θεωρείται δεδομένο πως τυγχάνει της έγκρισης της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρ' ότι η Μόσχα έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες σε όλα τα μέτωπα με την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες


Απειλή πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Ο ρόλος της Ρωσίας στην άλωση της Αφρίν

Η σφαγή του Αφρίν, με το ανθρώπινο αίμα να ρέει άφθονο και την άλωση της κουρδικής πόλης από τους Τούρκους δεν έγινε τυχαία...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν απέσυρε τη ρωσική αεροπορική «ομπρέλα» για την προστασία της πόλης Αφρίν,επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην τουρκική αεροπορία να βομβαρδίζει κατά βούληση. Αυτό ήταν καθοριστικό: η κουρδική πολιτοφυλακή YPG διαθέτει αποφασισμένους και πεπειραμένους στρατιώτες αλλά δεν έχουν αεράμυνα ή βαριά όπλα και ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους Τούρκους.

Η Ρωσία θέλει επίσης να βάλει τους Τούρκους σε μόνιμη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως συμμάχους των Κούρδων. Και να καταστήσει επίσης την Τουρκία ως ένα βαθμό εξαρτημένη από τη Ρωσία, καθώς οι δυνάμεις της θα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έναν τομέα όπου η Μόσχα θα είναι η ανώτερη δύναμη. 

Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον αν θα επιτευχθεί η εθνοκάθαρση και η "αραβοποίηση" του συροκουρδικού θύλακα Αφρίν. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση των αντίθετων εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων έχει γίνει συχνό χαρακτηριστικό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Για τους Τούρκους η άλωση της Αφρίν μπορεί να ήταν μια εύκολη νίκη, αλλά είναι μια νίκη. Θα τους καταστήσει πιο σημαντικούς παίκτες στη συριακή κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε χτες ότι «στο κέντρο της Αφρίν, σύμβολα εμπιστοσύνης και σταθερότητας κυματίζουν αντί κουρέλια τρομοκρατών».

Σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία

Η καταστροφή κουρδικών συμβόλων στην πόλη Αφρίν δεν αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον. Ορισμένοι ηγέτες της Συρίας φοβούνται ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία.

Σε αντίθεση με την πόλη Αφρίν,στην πόλη Μανμπίτζ, οι  κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται υπό την προστασία των ΗΠΑ. Πολύ ορατές περιπολίες αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων περιπολούν την πρώτη γραμμή γύρω από την Μανμπίτζ. Θα είναι επίσης ευκολότερο για τις  κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να πολεμήσουν κοντά στις κύριες εδαφικές βάσεις του.

Οι Κούρδοι έχουν το φόβο ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τους εγκαταλείψουν, αλλά μόνο από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων. Η Ουάσινγκτον χρειάζεται αναμφισβήτητα μια συμμαχική στρατιωτική δύναμη στη Συρία για να διατηρήσει τη δύναμή της στην περιοχή και οι μόνοι υποψήφιοι είναι οι Κούρδοι. 

"Αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους Κούρδους, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία", δήλωσε ηγετικός στέλεχος των Κούρδων υπό καθεστώς ανωνυμίας.


Απτόητοι οι Κούρδοι

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας δεν πτοούνται.Θα συνεχίσουν να πολεμούν με νύχια και με δόντια τις τουρκικές δυνάμεις και τις ομάδες των ανταρτών που έχουν την στήριξη της Άγκυρας.


Έντονη κριτική από την ΕΕ

Τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε σφόδρα την Τουρκία για την επιχείρηση στην Αφρίν, καλώντας την Άγκυρα να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι διεθνείς προσπάθειες στη Συρία θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και όχι στην κλιμάκωσή της. Αναφερόμενη στην Αφρίν, ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη»

Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, που έχουν αποστρατικοποιημένες ζώνες γύρω από τη Συρία, να σεβαστούν τις συμφωνίες. 

Για την «απογοητευτική» κατάσταση στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, ανέφερε η Μογκερίνι.

«Βλέπουμε σαφώς μια κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 «Καλούμε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να εργαστούν, όπως άρχισαν να κάνουν, για τις ζώνες αποκλιμάκωσης», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ. «Αντ' αυτού βλέπουμε ότι όλα βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση», προσέθεσε.ΣΧΟΛΙΑ (91)

Anonymous

Εν συντομεια , η Τουρκια θα μπλεξει ασχημα , η Ρωσια θα την διαλυσει εν τελει , το 1/3 θε γινει ξανα ελληνικο με την Κωνσταντινουπολη φυσικα δικη μας ( θα μας την δωσουν οχι γιατι θελουν αλλα γιατι δεν θα μπορουν να κανουν αλλιως), το 1/3 θα γινει αρμενιο-ποντιακο-κουρδικο -κτλ και το 1/3 θα παραμεινει τουρκικο αλλα σε μικρη εκταση (βλ. Ανατολια περιοχη ) . Οι Ρωσοι θα νομισουν οτι κατι ειναι και θα προχωρισουν για Ιερουσαλημ , αλλα εκει θα γινει το δικο τους Βατερλω γιατι θα ειναι μονοι τους εναντιων (σχεδων) ολων . Τοτε θα ξενικησει ο 3ος .... Ολα αυτα θα γινουν εντος 3 ετων το πολυ . Να μην πειτε οτι δεν σας τα ειπα .....

Pit

Α ρε κακομοίρη... Διαβάστε λίγο σοβαρές πηγές και αφήστε τον Παίσιο.

planet

Δηλαδή μπορεί να κληθούμε να πολεμήσουμε την Τουρκία για να διατηρήσουμε το δικαίωμα να πληρώνουμε 86% φόρο σε αυτό το κράτος?

ass

@planet.Δεν πολεμάς για τον φόρο αλλά για την οικογένεια σου,και την χώρα σου,τώρα αν εσύ και άλλοι δεν πολεμάτε λόγω φορολογίας ή οι καμμένοι παοκτζήδες που δεν τους δίνουν το πρωτάθλημα τι να σου πώ,για αυτό είμαστε τελειωμένος και καμμένος λαός.Τουλάχιστον διάβασε αυτόν τον πολεμικό παιάνα των Δοξασμένων Αρχαίων Προγόνων που τους ξευτιλίζουμε καθημερινά εμείς οι νεοέλληνες-ραγιάδες μήπως αλλάξει λίγο μυαλό σου που δεν το πιστεύω,αν καταλάβεις τι σημαίνει το νόημα του και αφήσεις λίγο το survivor ktl. Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών.

Αριστειδης

Φαντασου να πας να πολεμησεις πρωτη γραμη . Και να σου ερχετε το ΕΦΚΑ κανονικα το μηνα και να σε απειλη να σου κατασχεει το σπιτι στα μετοπισθεν.χαχαχα τους εχω ικανους

jiannis

δινεις ενα πολυ καλο παραδειγμα το τι σημαίνει να εισαι( ελληνας) το 2018 σε αντιθεση με τους ελληνες του 1821 η το 1940 καποιοι θα καταλαβουν τι ενοω,δεν περιμενω σαφως ομως να καταλαβεις και εσυ Το κακο ειναι οτι αυτη η νοοτροπια μεταφερετε εντος οικογενειας στα παιδια και ετσι φτασαμε σαν χωρα εδω που φτασαμε ,.

Αίολος

Κουρδικό κράτος; Ναι μονο σε μια περίπτωση. Σε ένα γενικευμένο πόλεμο παγκόσμιο ή περιφερειακό με ένα από τους στόχους το διαμελισμό της Τουρκίας αν θελήσει να παίξει την ηγέτιδα δύναμη του Ισλαμισμού στον κόσμο. Κάτι που το ριψοκινδυνεύει ο Σουλτάνος και θα φάει το κεφάλι του. Ο πάλαι Ασθενής της Ευρώπης, η Τουρκία, δεν θσ της επιτραπεί να ανακτήσει το χαμένο μεγαλείο. Σε περίπτωση διάλυσης της Τουρκίας, η Αμερική και το Ισραήλ θα στηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Όσο ομως η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τη Δύση μέσω του Ισλαμισμού, θα την ανεχθούν και πιθανόν να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν είτε με δολοφονία έιτε με ένα άλλο πραξικόπημα και να φέρουν πάλι μια κοσμική κυβέρνηση στην εξουσία και πιθανόν να δώσουν αυτονομία στους Κούρδους με την ευλογία των Αμερικανών κα της ΕΕ. Τώρα σενάρια μπορεί να φτιάξει ο καθένας, το πιο πιθανό είναι ότι οι Αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ως ανάχωμα προς τη Ρωσία. Και η μη εμπλοκή ούτε της Ρωσίας ούτε των ΗΠΑ ακολουθεί το δόγμα δώσε στους Τούρκους χώρο μέχρι να κερδίσουμε χρόνο. Καληνύχτα.

Bamboo

Μάλιστα! Το σύμμαχο του Πούτιν καθεστώς Ασαντ, μετά από δύο μήνες βομβαρδισμών και εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, θυμήθηκε ότι η, ουσιαστικά υπό την προστασία των Ρώσων, εισβολή των Τούρκων στη Συρία είναι παράνομη. Δύο μήνες μετά την εισβολή αφυπνίσθηκε και η συνείδηση της Ευρώπης, η οποία ασκεί έντονη κριτική. Βέβαια τρεις μέρες πρίν, όταν βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο της Αφρίν και πέθαναν έγκυες και παιδιά η σιωπή όλων ήταν εκωφαντική! Σιχαμερά υποκριτικά καθάρματα, όλοι σας!!!

ο

Οι Τούρκοι είναι καβάλα στο άλογο, με τις 2 υπερδυνάμεις να τους καλοπιάνουν για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους, και κάποιοι συνεχίζουν το βιολί τους ότι έρχεται το τέλος τους και άλλα τέτοια. Μόνο που μπερδεύουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα. Αν γίνει Ελληνοτουρκικός πόλεμος ετοιμαστείτε για μεγάλες απογοητεύσεις και καταστροφές.

TED ο τρομερός

Το μόνο που έχω δει απο τους Τούρκους σε όλη την ιστορία τους είναι εθνοκάθαρση και πρωτοκλασάτα φασιστικά πρότυπα Κεμαλ ερντογαν κτλ Όσο για την ΕΕ και την στάση της απέναντι στην Ελλάδα και απειλές της Τουρκίας αλλά και στο ότι αφήνει την Τουρκία να σκοτώνει παιδιά γυναίκες άντρες αυτήν την ώρα ακόμα που γράφω μεσα στην πόλη Αφριν έχω να πω ...πως θα ήταν καλό ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο στην Τουρκία για να τελειώσει σε 2 μήνες όλο αυτο το θέμα ! Όμως τίποτα δεν θα γίνει ...λόγια του αέρα θα υποθουν απλά . Να μείνετε Ευρώπη ...πιο τραβεστι ένωση λαών και πολιτών αλητών δεν υπάρχει .!!

John From NY

O Ταγιπ θα χρεωκοπήσει και μετά θα την κάνει για Κούβα μου φαίνεται. Έχει τεράστιο χρέος με ένα λαό εξαθλιωμένο που ζει από πενιχρά επιδόματα που τους δίνει για να τον ψηφίζουν. Τους πουλάει παραμύθια για επεκτατισμό αλλά μωλις επέμβει καμία Αμερική σε 1 μέρα θα έχει βαρέσει κανόνι. Εδώ η Αμερική πήγε στο Ιράκ και χρεωκόπησε!

ολα γινονται για να ριξουν τον Αλεξη

ο γ παγκοσμιος πόλεμος ειναι πλεκτανη για να πέσει η πρωτη φορα αριστερη μας κυβερνηση,δε μπαινουμε σε αυτο το τριπακι και δε πολεμάμε,μπεεεεεεεεε

AgnostosX

Αυτός νομίζει οτι επείδη κατέλαβε το Αφρίν επείδη οι άλλοι πολεμούσαν με τις σφεντόνες. ότι θα φτάσει και παραπέρα. Δεν είναι μονο η Αμερική ή η Ρωσία. Παρακολουθούν και άλλες ισχυρές δυνάμεις στη περιόχη που μπορούν να αντιδράσουν με τη μπάλα που ξεκίνησε να παίζει ο ερντογάν. Μόνο απο τον ανταρτοπόλεμο που θα ξεκινήσουν οι Κούρδοι θα καταλάβει τι μέτωπο έχει ανοιξει την ίδια ώρα που θα προσπαθεί να κλείσει άλλα..

Τσοπάνος

Εδώ τα δικά μας γίδια έχουν ξυπνήσει ή ακόμα βελάζουν;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boris_johnson_sunodos

«Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο 'κύριος Χωρίς Συμφωνία', τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός φτάνοντας στην G7

donald_trump_greenland

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη, αλλά φαίνεται πως δεν εγκαταλείπει την «υπόθεση Γροιλανδία», καθώς πρόκειται να ανοίξει άμεσα προξενείο στην πρωτεύουσα Νουούκ

3
190821163308_ladaniva

Πολλές είναι οι περιπτώσεις αυτοκινήτων που κατέγραψαν υψηλά ποσοστά πωλήσεων και έμειναν για πάντα στην ιστορία. Ορισμένα εξ αυτών παρέμειναν για πολλά χρόνια στη γραμμή παραγωγής, προσπαθώντας να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση. Ας δούμε 10 αυτοκίνητα που έμειναν ίδια και απαράλλαχτα  για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Yogo

Δεν πρόκειται για ετεροχρονισμένη αγγελία αλλά για ένα εύρημα, ένα Yugo GV το οποίο έμεινε κρυμμένο σε ένα γκαράζ εδώ και 31 χρόνια.

tusk_gallia

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΕ "είναι πρόθυμη να ακούσει" τις ιδέες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit αν είναι "ρεαλιστικές" - Στην Γαλλία έχει φτάσει ο Αμερικανός πρέοδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια