Μεγάλο «deal» για κοινό πυρηνικό πρόγραμμα και S-400 από Πούτιν-Σαλμάν

Μεγάλο «deal» για κοινό πυρηνικό πρόγραμμα και S-400 από Πούτιν-Σαλμάν

Πάνω από 10 δισ. δολάρια θα επενδύσουν κράτος και αραβικές εταιρείες στη ρωσική τεχνογνωσία και οικονομία - Η συμφωνία Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας επεκτείνεται σε γεωργία, εμπόριο, τεχνολογία και διαδίκτυο

Μεγάλο «deal» για κοινό πυρηνικό πρόγραμμα και S-400 από Πούτιν-Σαλμάν
Το μεγάλο «deal» για την προώθηση του κοινού πυρηνικού προγράμματος που θα θέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε εφαρμογή, υπέγραψαν την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Μία συμφωνία που θα έχει ως βάση τις επενδύσεις στην ενέργεια, ύψους ενός δισ. δολαρίων, αλλά θα επεκτείνεται σε πολλούς ακόμα τομείς, διευρύνοντας τη συνεργασία των δύο ισχυρών δυνάμεων.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών επικυρώθηκαν μία σειρά από συμφωνίες συνεργασίας, οι οποίες θα αποφέρουν σημαντικότατα οφέλη και στις δύο πλευρές. Η συνεργασία Μόσχας-Ριάντ είναι ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες στην αραβική χερσόνησο, καθώς είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση που χαρακτηρίζει τη Σαουδική Αραβία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλείσιμο
Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση, τα αραβικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την απόκτηση της ρωσικής τεχνογνωσίας σε επίπεδο πυρηνικής ενέργειας και προγραμμάτων, θα ανέλθουν στο ένα δισ. δολάρια, ενώ τα σχέδια για το μέλλον αφορούν εξίσου μεγάλα προγράμματα, ύψους πολλών δισ. δολαρίων.



Εκτός των πυρηνικών, η συμφωνία επεκτείνεται τόσο σε επίπεδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και σε εγκαταστάσεις πετροχημικών. Οι συμφωνίες θα πραγματωθούν μέσω της αραβικής Aramco και του Ρωσικού Fund Επενδύσεων (RDIF), ενώ εμπλέκεται και η ρωσική εταιρεία Sibur.

Εκτός από το πρόγραμμα των πυρηνικών, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε επίπεδο γεωργίας, τεχνολογίας, εμπορίου, επενδύσεων και διαδικτυακών συνδέσεων.

«Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει ένα τεράστιο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, μέσω του οποίου υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ.

Εκτός των παραπάνω, η συμφωνία περιλαμβάνει την εγκατάσταση εκατοντάδων εταιρειών από τη Σαουδική Αραβία στη Ρωσία, καθώς στην αποστολή μετείχαν 200 εκπρόσωποι εταιρειών και 85 CEO μεγάλων πολυεθνικών. «Δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών από τη Σαουδική Αραβία ήρθαν στη Ρωσία για να ξεκινήσουν επαφές και να συνεργαστούν με ρωσικές εταιρείες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Σαουδική Αραβία προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 10 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, σε ένα deal που είναι ικανό να ανατρέψει την κατάσταση στην περιοχή.

Το Ριάντ αγοράζει πυραυλικά συστήματα S-400 

Η Σαουδική Αραβία, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη στην Ρωσία, κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, σοαυδαραβικής ιδιοκτησίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, μετέδωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης βάσει του οποίου προβλέπει την συνδρομή των προσπαθειών του βασιλείου από μέρους της Ρωσίας να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία.

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται, σύμφωνα με το Σαουδάραβα ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε σήμερα στην Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, ότι νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Ο Αλ Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, πιστεύουν στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προτάσσοντας την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας. Παράλληλα τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ώστε να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση και πως οι συμφώνησαν στο ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας όπως και οι κρατικοί θεσμοί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης