Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Ρωσία - Τουρκία

Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Ρωσία - Τουρκία

Στρατηγικής σημασίας ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου - Τι είπαν Πούτιν - Γιλντιρίμ κατά την συνάντηση τους στη Μόσχα - Ο ρόλους του ενεργειακού αγωγού «Turkish Stream» στην Ευρώπη

Η ενέργεια φέρνει πιο κοντά Ρωσία - Τουρκία
Στο ζενίθ οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ένα χρόνο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους κοντά στα σύνορα με τη Συρία,
που στοίχισε το θάνατο στους δυο πιλότους και προκάλεσε αντικρουόμενες δηλώσεις τύπου «μπήκε στον εναέριο χώρο μας, δεν υπάκουσε στις εντολές», «οφείλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» αλλά και «πισώπλατο χτύπημα, έγκλημα με σοβαρές συνέπειες». 

Το ταξίδι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη Ρωσία πριν από δυο ημέρες, δεν ήταν τυχαίο. Μετά από επίσημη πρόσκληση του Ρώσου Ομολόγου του Ντιμίτρι Μεντβέντεβ, οι δυο πλευρές συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τον οικονομικό τομέα αλλά και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. 

Κλείσιμο
Με δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδέχτηκε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δυσάρεστη και ότι πια ανήκει στο παρελθόν. Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι είναι ευγνώμων προς τον Τούρκο Πρόεδρο που υπέγραψε τη συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό Turkish Stream.

Πλέον, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών δεν ενισχύει μόνο σε ατομικό επίπεδο το πεδίο της ενέργειας αλλά σηματοδοτεί και την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό αλλά ήδη οι εργασίες βρίσκονται επί ποδός και για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου. «Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση του Άκκουγιου το 2023» δήλωσε ο Γιλντιρίμ από τη Μόσχα.

Για αυτό άλλωστε βρισκόταν μαζί του και ο υπουργός Ενέργειας, ο οποίος μίλησε με τον ομόλογο του για να επιταχύνουν το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν περιορίστηκε μόνο στην προγραμματισμένη συζήτηση περί ενέργειας και πυρηνικού σταθμού καθώς μίλησε για διεύρυνση των μεταξύ τους συμφωνιών και σε άλλους τομείς. «Ο εμπορικός μας όγκος έχει μειωθεί πολύ. Ελπίζω να κάνουμε τα απαραίτητα ενεργειακά βήματα για να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική κατάσταση στις σχέσεις μας» είπε ο ίδιος. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει μια νότα αισιοδοξίας και υπόσχεται πολλά για το άμεσο μέλλον στον τομέα της οικονομίας των δυο χωρών, με έμφαση εκείνον της Τουρκίας, που τους τελευταίους μήνες η λίρα υποχωρεί μέρα με τη μέρα έναντι του δολαρίου εξαιτίας δυο σημαντικών παραγόντων. Της μείωσης του τουρισμού και της πολιτικής αστάθειας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης