Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με την Συρία

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με την Συρία

Παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, λένε από την Άγκυρα και υποστηρίζουν ότι επί πέντε λεπτά καλούσαν τους χειριστές του ρωσικού SU-24 να απομακρυνθούν - Είναι δικαίωμά μας να αμυνθούμε, δήλωσε ο Νταβούτογλου - Το μαχητικό καταρρίφθηκε από το έδαφος και δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, απαντούν οι Ρώσοι - Αντικρουόμενες πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με την Συρία
Πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-24 κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Άγκυρας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις να απομακρυνθεί. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει πως το μαχητικό ήταν ρωσικό και διακινεί την εκδοχή ότι το αεροσκάφος SU-24 δεν καταρρίφθηκε από άλλα μαχητικά σε αερομαχία, αλλά εβλήθη από αντιαεροπορικά πυρά, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους - αέρος. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Κλείσιμο


Επίσης οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως το μαχητικό Σουκχόι 24 δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι καθ' όλη την διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος βρισκόταν εντός εναέριου χώρου της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως πρόκειται για «πολύ σοβαρό περιστατικό, για το οποίο είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα». Ωστόσο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακύρωσε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Τουρκία.

Σε μια σκληρή δήλωση ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από την Τουρκία πισώπλατη μαχαιριά και κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα ότι χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές του ISIS.



Οι Τούρκοι πάντως επιμένουν πως το μαχητικό προειδοποιήθηκε επί πέντε λεπτά, περισσότερες από δέκα φορές. Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».


Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», ενώ η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει πως η εντολή για την κατάρριψη δόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και ο τηλεοπτικός σταθμός Χαμπέρ Νιους, το αεροσκάφος φαίνεται να γίνεται μια πύρινη «σφαίρα» και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ συντρίβεται στην κορυφή ενός λόφου, στο έδαφος της Συρίας, με μαύρους καπνούς να υψώνονται αμέσως μετά. 

Οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με το CNN Turk, πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν ενεργοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους.

Τουρκικά ελικόπτερα εστάλησαν για την περισυλλογή τους, όμως ο ένας από τους δύο φέρεται να είναι νεκρός και να βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία, όπως και ο δεύτερος, του οποίου η τύχη παραμένει άγνωστη. Οι αντάρτες μάλιστα έστειλαν σε διεθνή μέσα, όπως το Reuters, το παρακάτω βίντεο όπου απεικονίζεται ο νεκρός πιλότος, ενώ υποστηρίζουν πως πυροβόλησαν εναντίον τους όταν εκτοξεύθηκαν από το μαχητικό και πως ο άντρας ήταν ήδη νεκρός όταν προσγειώθηκε.


Στο βίντεο φαίνονται οπλισμένοι άντρες να περικυκλώνουν έναν νεκρό άντρα, που φαίνεται πως είναι ο Ρώσος πιλότος. Έχει ξανθά μαλλιά, ενώ το πρόσωπό του είναι ματωμένο. Οι άντρες εμφανίζονται χαρούμενοι και ακούγονται να ευχαριστούν τον Αλλάχ. «Ο Θεός είναι μεγάλος» λέει κάποιος.

Νεώτερες πληροφορίες ωστόσο θέλουν τους δύο πιλότους να είναι ζωντανοί. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι το μαχητικό συνετρίβη στην ορεινή περιοχή της Λατάκιας και δεν είχε αρχικά διευκρινιστεί αν ήταν ρωσικό ή συριακό. Στην περιοχή μαίνονται μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ, τις οποίες υποστήριζε το αεροσκάφος, και των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. 


Εν τω μεταξύ, η ρωσική πλευρά φαίνεται πως διατηρεί χαμηλούς τόνους. Όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι συζητήσεις στην ρωσική τηλεόραση εστιάζουν στον ρόλο των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή και λιγότερο στις ευθύνες της Τουρκίας. Ο παρουσιαστής του Russia Today Ντμίτρι Κισέλεφ ζήτησε χαρακτηριστικά «να σταματήσει η υστερία, καθώς η Τουρκία είναι φίλη και σύμμαχος της Ρωσίας, όπως και εμπορικός εταίρος». Στο πλαίσιο αυτό, πιθανώς εντάσσονται και οι αιτιάσεις της Ρωσίας πως το μαχητικό δεν κατέπεσε στο πλαίσιο αερομαχίας, αλλά από πύραυλο εδάφους - αέρος. 

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Λίγο αργότερα και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να απαντά σε παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας.



Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Η κατάσταση στη Συρία με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχει «τεντώσει τα νεύρα» στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Στις 16 Οκτωβρίου, η τουρκική αεροπορία είχε καταρρίψει ένα drone στα σύνορα με τη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21 Νοεμβρίου, η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί για τον εντατικό βομβαρδισμό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας κατά χωριών στη βόρεια Συρία όπου κατοικούν Τουρκμένοι. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργικού Εξωτερικών, χωριά της βορειοδυτικής Συρίας όπου κατοικούν Τουρκμένοι, έγιναν στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από ρωσικά αεροσκάφη κοντά στην συνοριακή πύλη της τουρκικής επαρχίας Χατά.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Μεγάλη Βρετανία για να τους ενημερώσει για τις συνθήκες υπό τις οποίες καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, το υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το «ρωσικό Su-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από έδαφος της συριακής αραβικής δημοκρατίας ενώ επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμειμίμ. Τα αντικειμενικά στοιχεία έδειξαν ότι δεν υπήρχε παραβίαση του τουρκικού ενάεριου χώρου».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι η Τουρκία προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους επανειλημμένως πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους, ωστόσο οι χειριστές δεν απάντησαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης