Ανεβαίνει η ένταση στην Κριμαία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ανεβαίνει η ένταση στην Κριμαία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η Μόσχα υποστηρίζει πως έγινε επίθεση στη βάση των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή με δύο νεκρούς - Για «ψευδή ενημέρωση» κάνει λόγο το Κίεβο - Πούτιν: Η Ουκρανία επιλέγει την τρομοκρατία από την ειρήνη - Τι απαντά ο Ποροσένκο

Ανεβαίνει η ένταση στην Κριμαία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Ανεβαίνει επικίνδυνα εκ νέου το θερμόμετρο στην Κριμαία, μετά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί αποτροπής ουκρανικής εισβολής στην περιοχή, με στόχο το διοικητήριο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για δύο νεκρούς από την πλευρά της. Το Κίεβο διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς και προειδοποίησε ότι η στρατιωτική μηχανή της χώρας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή νέα επιθετική ενέργεια του Κρεμλίνου.

Η περιοχή της Κριμαίας αποτελεί το Μήλον της Έριδος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην άλλοτε χώρα της Σοβιετικής Ένωσης και την προσάρτησή της στη ρωσική επικράτεια. Τα τελευταία 24ωρα έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν διακοπεί.

Η μεν Ρωσία υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα, στόχο του οποίου ήταν η έδρα των μυστικών υπηρεσιών στην Κριμαία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις μάχες που διεξήχθησαν σκοτώθηκαν ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας πράκτορας. Το Σαββατοκύριακο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε ικανές μονάδες στρατού να μεταφερθούν στην περιοχή της Κριμαίας.
Ανάμεσα στις μονάδες που μετακινήθηκαν ήταν και τανκ τελευταίας τεχνολογίας, ενώ οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για ενδεχόμενη εισβολή στην Κριμαία, προκειμένου να ανακαταληφθεί από ουκρανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την FSB, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. «Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Κλείσιμο

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες «σαμποτέρ-τρομοκρατών» που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». 

Στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. «Εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι που εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών έχουν συλληφθεί και ομολογούν»συνεχίζει η ανακοίνωση. «Ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών», υποστηρίζει η Μόσχα.

Η απάντηση των Ουκρανών στις ρωσικές διαρροές ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την είδηση περί επέμβασης των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας για την αντιμετώπιση εισβολής στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο, επέμεναν ότι εκδηλώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της βάσης στην Κριμαία, με δύο θύματα από την πλευρά τους, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αναφέρθηκε δε, πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Πούτιν: Η Ουκρανία επιλέγει την τρομοκρατία αντί για την ειρήνη

Ευθείες βολές εναντίον της Ουκρανίας εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως το Κίεβο επιλέγει την τρομοκρατία από την ειρήνη και πρόσθεσε ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα στην Κριμαία και την επιδρομή ουκρανικών δυνάμεων με στόχο τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Πούτιν, μιλώντας στη Μόσχα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Κιέβου «ηλίθιες» και «εγκληματικές» και ως εκ τούτου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα διεξαγωγής συζητήσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία και κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου. Η Ουκρανία από την πλευρά της διέψευσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».


Ποροσένκο: Κυνικό πρόσχημα οι αιτιάσεις της Ρωσίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε πως οι κατηγορίες της Ρωσίας για μια ουκρανική εισβολή στην Κριμαία αποτελούν ένα κυνικό πρόσχημα, ώστε η Μόσχα να προβεί σε νέες στρατιωτικές απειλές ενάντια στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιτύχει να άρει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της με το να προσπαθεί να δυσφημίσει την Ουκρανία και πρόσθεσε πως αναμένει από την Ρωσία να συμβάλει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ.

«Οι ρωσικές κατηγορίες ενάντια στην Ουκρανία για τρομοκρατία στην κατεχόμενη Κριμαία ακούγονται εξωφρενικές και κυνικές όσο οι δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας για την απουσία ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς (περιοχή της Ουκρανίας)» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης