Άγριο πογκρόμ Ερντογάν σε στρατό, αστυνομία και δικαιοσύνη

Άγριο πογκρόμ Ερντογάν σε στρατό, αστυνομία και δικαιοσύνη

Με συνοπτικές διαδικασίες ο «σουλτάνος» ξήλωσε 6.000 στρατιωτικούς και δικαστές - Μαζικές εκκαθαρίσεις και στην αστυνομία - Απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία για τους δημοσίους υπαλλήλους

Άγριο πογκρόμ Ερντογάν σε στρατό, αστυνομία και δικαιοσύνη
Με συνοπτικές διαδικασίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξήλωσε 8.777  στρατιωτικούς και δικαστές έπειτα από το
αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που βάφτηκε στο αίμα.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» του «σουλτάνου» και να τον κατηγορεί ότι είχε έτοιμες τις λίστες των προγραφών, ωστόσο, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν συνεχώς από τα ξημερώματα της Παρασκευής πληροφορίες αναφορικά με συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αστυνομικών, γεγονός που δείχνει ότι μετά την αποτυχημένη κατάληψη της εξουσίας στην Τουρκία, δεν θα υπάρχεικανένα θεσμικό ή εξωθεσμικό αντίβαρο στον Ερντογάν! 

Συνελήφθη και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας

Κλείσιμο




Χειροπέδες σε κυβερνήτες επαρχιών, δημόσιους λειτουργούς και ανώτατους  αξιωματικούς
Μέχρι στιγμής, 30 τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως 103 ανώτατοι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777 καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές.

Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το Ανατολή δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.

Είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους.

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

Ακόμη και ο υπασπιστής του Ερντογάν συμμετείχε στο πραξικόπημα
Ανάμεσα σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί είναι ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Εντύπωση όμως προκαλεί η είδηση ότι στο πραξικόπημα συμμετείχε ακόμη και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου. Την Κυριακή συνελήφθη και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί, σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αεροπορίας και άλλοι αξιωματούχοι



Ανησυχεί η ΕΕ για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» Ερντογάν, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Αυστριακού Επιτροπού Γιοχάνες Χαν.

Προσερχόμενος την Δευτέρα στο Συμβούλιο και ερωτηθείς για την άποψη του για την Τουρκία, παρατήρησε πως οι μαζικές συλλήψεις των πραξικοπηματιών και των συνεργών τους έγιναν πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει τον Επίτροπο να συμπεραίνει πως οι λίστες των υπόπτων ήταν «έτοιμες από καιρό, για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή».

Αναλυτικά, ο Αυστριακός Επίτροπος τόνισε πως: «Είναι όπως τα φοβόμαστε. Στη δήλωση μου μαζί με την Φεντερίκα Μοργκερίνι μετά το πραξικόπημα, είπαμε πως αναμένουμε η δράση της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν». Στη συνέχεια συμπλήρωσε σε ερώτηση για την ταχύτητα των μαζικών συλλήψεων: «Ήταν τουλάχιστον προετοιμασμένο και το γεγονός πως οι λίστες είναι διαθέσιμες ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος, μας δείχνει πως όλα ήταν έτοιμα από πριν για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης