Μακελειό στην Άγκυρα - 28 νεκροί και τουλάχιστον 61 τραυματίες

Μακελειό στην Άγκυρα - 28 νεκροί και τουλάχιστον 61 τραυματίες

Στόχος λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στρατιώτες - Για «δικαίωμα αυτοάμυνας» έκανε λόγο ο Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση - Ακύρωσε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου - Με τον Τούρκο πρωθυπουργό επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας

Μακελειό στην Άγκυρα - 28 νεκροί και τουλάχιστον 61 τραυματίες
Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 61 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα, κοντά στον οδό Εσκισεχίρ σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την τουρκική εθνοσυνέλευση, την προεδρία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τα αρχηγεία της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan κάνει λόγο για επίθεση με στόχο υπηρεσιακά οχήματα που μετέφεραν αξιωματικούς του στρατού, ενώ όπως δήλωσε ο νομάρχης της Άγκυρας, την ώρα που διερχόταν ένα από τα στρατιωτικά βαν, εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας: «
Η τρομοκρατία επιτέθηκε ύπουλα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε την επίθεση
Κλείσιμο
».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αξιωματούχους ασφαλείας δήλωσε πως «
οι θάνατοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξαντλεί την υπομονή μας».

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η Τουρκία δε θα διστάσει «να εφαρμόσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε κάθε περίπτωση».

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, επιτρέποντας μόνο την επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το περιστατικό.

Οι περίοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικό ήχο που έγινε αισθητός ακόμα και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ πλήθος πολιτών εγκατέλειψαν πανικόβλητοι κοντινούς σταθμούς του μετρό.

Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει πως η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που λεωφορείο ήταν σταθμευμένο σε κόκκινο σηματοδότη.

Την ίδια στιγμή, αναφορές ήθελαν να σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό δήλωσε: «Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με την έκρηξη» και ακύρωσε την αυριανή του επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το προσφυγικό.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν. 

Την ίδια ώρα, τον αριθμό των θυμάτων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, ο νομάρχης της Άγκυρας, Μεχμέτ Κιλιτσλάρ, καθώς και το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολίτες και στρατιώτες.

Όπως έγινε γνωστό οι τραυματίες νοσηλεύονται σε 14 διαφορετικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

«Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις, σαν να ελέγχονται από το ίδιο σημείο, προσπαθώντας να εκφοβίσουν την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς.

«Η Τουρκία δεν ικανοποιείται πια από απλά, κενά μηνύματα καταδίκης. Περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό μας», πρόσθεσε ο Κουρτουμλούς.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πως όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά προκάλεσε την έκρηξη στοχεύοντας σε στρατιωτικά οχήματα και προσωπικό του στρατού.

Την υπόθεση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλά σχεδιασμένη», διερευνούν επτά εισαγγελείς, αλλά δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα εντοπίσουν τους δράστες.

Μετά το περιστατικό, έχει σημάνει «συναγερμός» σε όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και το προσωπικό τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Λίγη ώρα μετά τη φονική έκρηξη, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν ύποπτα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν σε περιοχές της Άγκυρας.

«Άκουσα μία τεράστια έκρηξη. Υπήρχε καπνός και μία πολύ έντονη οσμή, ακόμα και βρισκόμασταν πολλά τετράγωνα μακριά», δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό και φλόγες τύλιξαν το λεωφορείο, με τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν έντρομοι στα μπαλκόνια για να δουν τι συνέβη, όπως αναφέρει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στο σημείο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων και στρατιωτικές κατοικίες, έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και οχήματα της πυροσβεστικής.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι πίσω από την έκρηξη ενδέχεται να κρύβονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από το μακελειό του περασμένου Οκτωβρίου, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι.

Βέβαια, το μέτωπο ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τουρκική κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό, με πολλές επιθέσεις να έχουν σημειωθεί από μέλη του κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο στρατού καταδίκασε την επίθεση και σε ανακοίνωσή του τόνισε πως ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν στρατιώτες, χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Άγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό και πρόσθεσε πως η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας «αυτή τη δύσκολη στιγμή. Καταδικάζω απόλυτα την τρομοκρατία».

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας, προσθέτοντας πως οι εταίροι είναι ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τη στιγμή της φονικής επίθεσης, το οποίο αποτυπώνει τη σφοδρότητα της έκρηξης.

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας για το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η στιγμή της φονικής έκρηξης στην Άγκυρα


Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης