Χάιντς Κρίστιαν Στράχε: Ο Ορμπάν της Αυστρίας

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε: Ο Ορμπάν της Αυστρίας

Το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων διπλασίασε τα ποσοστά του στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε: Ο Ορμπάν της Αυστρίας
Να υψωθούν φράχτες με αγκαθωτό συρματόπλεγμα γύρω από την Αυστρία, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού και να ληφθούν μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών, παρόμοια με εκείνα που λαμβάνει η Ουγγαρία, ζητά ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης που θριάμβευσε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Άνω Αυστρίας διπλασιάζοντας το ποσοστό του κόμματός του από τις εκλογές του 2009.

Το κόμμα του Στράχε, που κατέλαβε την δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τους Σοσιαλδημοκράτες, απορρίπτει τον ευρωπαϊκό συγκεντρωτισμό και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εθνικών κρατών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που αυτή δεν αλλάξει την πορεία της.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στην Άνω Αυστρία, το τρίτο σε πληθυσμό (1,4 εκατομμύρια κάτοικοι) από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια με την «σεισμικής» διάστασης άνοδο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που ξεπέρασε το 30%, έδειξε δύο πράγματα: 1. Απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην έκβασή τους το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα , τον οποίο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Ακροδεξιά και 2. επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τις δημοσκοπήσεις.

Κλείσιμο
Ως αιτίες της νέας ανόδου της αυστριακής Ακροδεξιάς, οι αναλυτές αναφέρουν την γενικότερη τάση διαμαρτυρίας στο εκλογικό σώμα και την παραπλανητική εμφάνιση του Κόμματος των Ελευθέρων ως το κόμμα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ευαισθησίες που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του πληθυσμού της Αυστρίας απέναντι στην επέλαση των ξένων και την αθρόα μετανάστευση.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που ηγείται της τοπικής κυβέρνησης αδιάλειπτα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας παραμένει, παρά τις τεράστιες απώλειες του, πρώτο κόμμα αποσπώντας ποσοστό 36,4% έναντι του 46,8% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2009, με δεύτερο πλέον κόμμα τους Ελεύθερους και ποσοστό 30,4% (15,3% πριν από έξι χρόνια). Στην τρίτη, από την μέχρι τώρα δεύτερη, θέση βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες έχοντας επίσης μεγάλες απώλειες και διαθέτοντας πλέον ποσοστό 18,4% (από 25%), με τέταρτο κόμμα τους Πράσινους, οι οποίοι βελτίωσαν ελαφρώς την δύναμή τους από το 9,2% σε ένα 10,3%, ενώ το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), δεν κατάφερε να λάβει το εισιτήριο για να μπει στη βουλή ( 4% ). Με ποσοστό 3,5%, παραμένει εκτός της τοπικής Βουλής.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις απώλειες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, επεσήμανε ότι το προσφυγικό θέμα, εκτόπισε τα άλλα θέματα και από αυτό επωφελήθηκαν εκείνοι οι οποίοι φανατίζουν τον κόσμο, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες θα κρατήσουν τη γραμμή τους και σε δύσκολους καιρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Άνω Αυστρία θεωρείται η κατ' εξοχήν περιοχή της Αυστρίας με βαριά βιομηχανία και είχε δοκιμαστεί προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 από μία σειρά κρίσεων, τις οποίες όμως κατόρθωσε να ξεπεράσει με διάφορα προγράμματα καινοτομίας, κυρίως στον τομέα της οικολογικής ενέργειας, ενώ σήμερα αποφασιστικής σημασίας για τους ψηφοφόρους εμφανίζονται τα θέματα: προσφυγικό-μεταναστευτικό, θέσεις εργασίας, ολοήμερα σχολεία, διοικητική μεταρρύθμιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης