Συνεχίζει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις για το Κόσοβο ο Ράμα

Συνεχίζει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις για το Κόσοβο ο Ράμα

«Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι μία πραγματικότητα», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, λίγο πριν επισκεφτεί το Πρέσεβο - Για «πρόκληση» έκανε λόγο ο Σέρβος ομόλογός του, ενώ ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ράμα

Συνεχίζει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις για το Κόσοβο ο Ράμα
"Το Πρέσεβο είναι μία γέφυρα και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι μία πραγματικότητα".

Τα παραπάνω δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, λίγες ώρες έπειτα από το πολιτικό "θερμό" επεισόδιο που σημειώθηκε "on air" χθες στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του. 

Κλείσιμο
Άμεση ήταν και αυτή τη φορά η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για "πρόκληση", ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς , αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ο Έντι Ράμα συνεχίζει τις εμπρηστικές του δηλώσεις, αυτή τη φορά λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ζουν 60.000 Αλβανοί και οι οποίοι του ετοιμάζουν θριαμβευτική υποδοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, στο Πρέσεβο, που γειτονεύει με το Κόσοβο, εκδηλώθηκε το 2001 μικρής διάρκειας ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον σερβικό στρατό και σε αυτονομιστές προσκείμενους στον απελευθερωτικό στρατό του Κοσόβου "UCK".

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι δηλώσεις του Ράμα δεν μεταφράστηκαν από το σερβικό δίκτυο "RTS TV", όμως όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενό τους ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του, κάνοντας λόγο για "πρόκληση".

"Σχετικά με το Κόσοβο έχουμε διαφορετικές απόψεις, όμως η πραγματικότητα είναι μία και δεν τίθεται θέμα γι΄αυτό. Η αναγνώριση του Κοσόβου από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλης σημασίας", τόνισε ο Ράμα και πρόσθεσε: "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έκανε τα Βαλκάνια πιο ασφαλή. Εκτιμούμε και προωθούμε το διάλογο μεταξύ Αλβανίας-Σερβίας και βλέπουμε αυτό το διάλογο ως ευρωπαϊκή επιτυχία".

Το χθεσινό "θερμό" επεισόδιο μεταξύ των πρωθυπουργών της Αλβανίας, Έντι Ράμα και της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, μπροστά στις κάμερες για το Κοσσυφοπέδιο στιγμάτισε την πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι εδώ και 68 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. 

Στο ήδη τεταμένο κλίμα εξαιτίας του πρόσφατου επεισοδίου στον ποδοσφαιρικό αγώνα όπου "πέταξε" σημαία της λεγόμενης "Μεγάλης Αλβανίας", ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή αναφορά του Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, την πρώτη μέρη της ιστορικής επίσκεψής του στη Σερβία. 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κι αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάντρ Βούτσιτς. 

"Δεν περίμενα μία τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει με αυτό, το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι", ήταν η οργισμένη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού. 

Την ώρα εκείνη, ο Αλβανός πρωθυπουργός «άναψε» περισσότερο τα «αίματα», αφού επανέλαβε την θέση του για το Κόσοβο, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να αποδεχθεί αυτό που αποδέχθηκαν δεκάδες χώρες αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης