Συρία: Δείτε πού χτύπησαν οι Αμερικανοί τους τζιχαντιστές

Συρία: Δείτε πού χτύπησαν οι Αμερικανοί τους τζιχαντιστές

Νέο βίντεο με τις επιδρομές κατά θέσεων εξτρεμιστών - Δείτε το χάρτη με τους στόχους που έπληξαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ

Συρία: Δείτε πού χτύπησαν οι Αμερικανοί τους τζιχαντιστές

Για δεύτερη μέρα, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στον διεθνή συνασπισμό σφυροκοπούν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία και, όπως, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, αεροπορικές επιδρομές κατά φανατικών ισλαμιστών πραγματοποιήθηκαν και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία, τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε σήμερα η Ουάσιγκτον σε περιοχές στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ. Οι επιδρομές στη Συρία δεν περιορίζονται μόνο στις θέσεις ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους αλλά στοχεύουν και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Ένα από αυτά είναι το "Μέτωπο Αλ Νούσρα", που δρα στη Συρία και έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το CNN, το Μέτωπο ανακοίνωσε ότι από τα αεροπορικά πλήγματα στις θέσεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκε και το ηγετικό στέλεχός τους, ο Αμπού Γιουσέφ αλ Τούρκι («ο Τούρκος»).

Κλείσιμο


Την ίδια ώρα, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους  τζιχαντιστών κοντά στο κουρδικό Κομπανί, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο. Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν από αεροσκάφη που ήρθαν από την τουρκική πλευρά και «δεν ήταν συριακά», σύμφωνα με τις αναφορές οργανώσεων ακτιβιστών. Τα αεροσκάφη, όπως ανέφεραν, ήρθαν από τα βόρεια, δηλαδή την τουρκική πλευρά της μεθορίου. Σύμφωνα με το Reuters, Κούρδοι αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές έστειλαν περισσότερες δυνάμεις γύρω από την πόλη Κομπανί. Η απόπειρα των φανατικών ισλαμιστών να καταλάβει την πόλη έχει πυροδοτήσει κύμα προσφύγων στην Τουρκία και νέο κάλεσμα των κουρδικών ομάδων -ανάμεσά τους και του PKK- στα όπλα. Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία ανέφερε επιδρομές και στη μεθόριο με το Ιράκ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι επιδρομές έπληξαν και το Αλμπού Καμάλ, μία κωμόπολη στα σύνορα.



Ο διεθνής συνασπισμός που έχει συσταθεί κατά των εξτρεμιστών δεν έχει στόχο μόνο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χορασάν, η οποία αποτελεί μια πολύ πιο «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη απ' ό,τι το Ισλαμικό Κράτος, όπως επισημαίνει η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Χορασάν προσπαθούσε να παρασκευάσει βόμβες σε σωληνάρια οδοντόκρεμας για να ανατινάξει αεροπλάνα. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα βρισκόταν κοντά στη φάση της εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ. "Η οργάνωση είχε ως στόχο μια σειρά από αεροπορικές επιθέσεις. Για το λόγο αυτό, εργαζόταν τον τελευταίο καιρό με πυροτεχνουργούς από την Υεμένη, προκειμένου να κατασκευάσει μια σειρά από βόμβες που θα μπορούσαν να περάσουν από τον έλεγχο στα αεροδρόμια [και να μεταφερθούν στα αεροσκάφη]. Ανάμεσα στις βόμβες αυτές συγκαταλέγονται εκρηκτικές ύλες μέσα σε σωληνάρια οδοντόκρεμας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ουίλιαμ Μέιβιλ.



Η ηγεσία της ομάδας Χορασάν απαρτίζεται από στελέχη του περιβάλλοντος του Οσάμα μπιν Λάντεν και είναι μεν σχετικά άγνωστη αλλά θεωρείται ενεργή και επικίνδυνη
Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησαν χθες τους βομβαρδισμούς στη Συρία και λίγες ώρες αργότερα, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως το εύρος της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των πέντε προαναφερθέντων αραβικών κρατών, δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην δεύτερη αυτή επιχείρηση αεροπορικών επιδρομών.

Κι ενώ η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στις εναέριες επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ προωθούν σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για την καταστολή των ξένων εξτρεμιστών μαχητών. Από την πλευρά της, η Τουρκία, σε μια στροφή των αρχικών της θέσεων, άφησε να εννοηθεί ότι θα παράσχει στήριξη σε επίπεδο στρατιωτικό ή επιμελητείας. «Θα δώσουμε την απαραίτητη στήριξη στην επιχείρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό "NTV".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τουρκία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για το Ισλαμικό Κράτος, όσο και για τους Κούρδους μαχητές, είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τον Ασάντ. Έτσι, αρνήθηκε να παίξει στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, ακόμα και όταν 46 τούρκοι πολίτες κρατούνταν όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Νέο βίντεο με τους στόχους που έπληξαν οι ΗΠΑ




Την ίδια ώρα, οι New York Times δημοσίευσαν χάρτη με τις επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία όπου απεικονίζονται οι θέσεις τζιχαντιστών σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκ των οποίων στο Χαλέπι, τη Ράκκα και την Αμπού Καμάλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πρώτη ημέρα των επιδρομών στη χώρα υποστηρίζουν πως καταστράφηκαν πολλαπλοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σε κεντρικές περιοχές, αλλά και απομονωμένα σημεία της Συρίας.

Παράλληλα, αμερικανικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν 68 στόχους εξτρεμιστών στο βόρειο Ιράκ τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο με τις επιθέσεις στη Συρία, στο οποίο φαίνεται να βομβαρδίζεται κτίριο όπου ο αμερικανικός στρατός πιστεύει πως λειτουργούσε ως ορμητήριο των τζιχαντιστών.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης