Σκωτία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάλμοντ

Σκωτία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάλμοντ

Ο πρόεδρος του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραιτηθεί επισήμως στις 13 Νοεμβρίου - «Το όνειρο δεν πεθαίνει ποτέ», τόνισε ο Σάλμοντ

 

Σκωτία: Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάλμοντ

Μετά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP), Άλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος στις 13 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα παραδέχθηκε την ήττα του.

Επισήμανε, μάλιστα, πως δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, ενώ τόνισε πως το όνειρο δεν πεθαίνει ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τον αντικαταστήσει η Νίκολα Στέρτζον, η οποία θα είναι η κύρια υποψήφια στη μάχη για τον επόμενο επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος.

«Χάσαμε το δημοψήφισμα, αλλά η Σκωτία μπορεί να συνεχίσει την πολιτική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Σάλμοντ και πρόσθεσε ότι ο χρόνος του στην ηγεσία λήγει, αλλά για τη Σκωτία η εκστρατεία συνεχίζει και το όνειρο δεν πεθαίνει ποτέ.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για την εκστρατεία του ναι και κυρίως για τους 1.6 εκατ. ψηφοφόρους που ενώθηκαν για αυτό τον σκοπό», πρόσθεσε συγκινημένος ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Πίστεψα στην ανεξαρτησία της Σκωτίας σε όλο μου τον πολιτικό βίο. Θα κάνω τα πάντα για να συνεισφέρω σε αυτό τον σκοπό», συμπλήρωσε και ερωτηθείς αν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του «ναι», δήλωσε πως καμία καμπάνια δεν είναι τέλεια και όσα λάθη έγιναν είναι δικά του.

«Έχουμε την ευκαιρία να κρατήσουμε το Γουέστμινστερ σε ανάμενα κάρβουνα έπειτα από την υπόσχεση που έδωσε για περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό θέτει τη Σκωτία σε μία πολύ ισχυρή θέση», δήλωσε και εξήγησε πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ώστε να επιτρέψει στον νέο ηγέτη να εκλεγεί μέσω βουλευτικής διαδικασίας.

«Μέχρι τότε θα συνεχίσω να υπηρετώ ως πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσω να υπηρετώ ως μέλος της σκωτσέζικης βουλής», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, δε, πως ήταν προνόμιο ζωής να είναι πρωθυπουργός και ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι μπορεί να έχασε το δημοψήφισμα αλλά η πολιτική πρωτοβουλία συνεχίζεται. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η Σκωτία μπορεί να αναδειχθεί ως η πραγματική νικήτρια», επισήμανε.

Ξεκάθαρο «όχι» στην απόσχιση από τη Μεγάλη Βρετανία

Tο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο αφού το 55,3% των Σκωτσέζων είπαν "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα αφού η διαφορά μεταξύ "όχι" και του "ναι", ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους (επικρατούσε το "όχι " με τέσσερις μονάδες διαφορά).

Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 84,6%. Οι μεγάλες πόλεις της Σκωτίας, όπως η Γλασκόβη, που τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης, δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των υποβαθμισμένων περιοχών, όπως επισημαίνει ο ξένος Τύπος. Αλλά και οι αναποφάσιστοι την ώρα της κάλπης αποφάσισαν να μην ρισκάρουν.

















Ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός, Άλεξ Σάλμοντ, παραδέχεται την ήττα του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας 




Οι ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης