«Κάστρο» το Κάρντιφ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

«Κάστρο» το Κάρντιφ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε κλοιό διαδηλωτών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας- Η βρετανική αστυνομία αναμένει ειρηνικές διαμαρτυρίες από περίπου 20.000 διαδηλωτές

«Κάστρο» το Κάρντιφ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
Τα μέτρα ασφαλείας στο Νιούπορτ της Ουαλλίας όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται από τον Βρεττανικό Τύπο πρωτοφανή καθώς ξεπερνούν ακόμη και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Εκτός από την τοπική δύναμη της αστυνομίας του Κάρντιφ που έχει διαθέσει περί τους 1500 άνδρες έχουν έλθει αστυνομικοί από όλη την Μεγάλη Βρετανία. Μεγάλες περιοχές του Νιούπορτ όπως και του γειτονικού Κάρντιφ είναι αποκλεισμένες με περιφραγμένες περιοχές και σημεία ελέγχου, ενώ τα σχολεία έχουν τροποποιήσει τα ωράριά τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλύσει στο Κάρντιφ στο παλαιό κάστρο της πόλης που είναι από χθες αποκλεισμένο με συρματοπλέγματα και αυξημένη αστυνομική δύναμη. Στον εναέριο χώρο έχει δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Στην Σύνοδο θα μετάσχουν ο πρόεδρος Ομπάμα, η καγκελάριος Μέρκελ και συνολικά 60 ηγέτες καθώς επίσης και 180 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφού εκτός από τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πάρουν μέρος και πολλές χώρες που συνεργάζονται ή μετέχουν σε αποστολές της Συμμαχίας. Στο Σέλτικ Μάνορ του Νιούπορτ που θα γίνει η Σύνοδος θα βρίσκονται περί τα 4000 μέλη κυβερνητικών αντιπροσωπειών. Και βέβαια χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν έλθει από χθες και έχουν κατακλύσει τους χώρους του συνεδριακού κέντρου όπου τους επίτρέπεται η πρόσβαση.

Κλείσιμο
Οι αρχές όμως είναι προετοιμασμένες για να υποδεχθούν και τους αναμενόμενους διαδηλωτές που τους εκτιμούν περί τα 20.000 άτομα. Αν και περιμένουν ότι θα είναι φιληρεινικοί δεν αποκλείουν ταραχές όπως είχε συμβεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και στο Στρασβούργο. Τα γεγονότα με τους τζιχαντιστές και η βεβαιότητα των βρεττανικών αρχών ότι μετέχουν στους αποκεφαλισμούς των αμερικανών δημοσιογράφων άτομα που είχαν ζήσει στην Βρεττανία έχει αυξήσει έτι περαιτέρω την υστερία για τα μέτρα ασφαλείας.

Στην ατζέντα της Συνόδου τώρα υπάρχουν επισήμως δύο θέματα η ασφάλεια στο Αφγανιστάν και η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Ρωσία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν από μία συνεδρίαση για το αντίστοιχο θέμα ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και οι συσκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας όπως και οι συναντήσεις των στρατιωτικών αποστολών που επίσης λαμβάνουν μέρος. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Ουκρανικό και τις σχέσεις με την Ρωσία μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν την σύσταση δύναμης ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης κάτι που η Ρωσική κυβέρνηση εκλαμβάνει ως απειλή και ήδη προειδοποίησε ότι θα αλλάξει το αμυντικό της δόγμα. Παράλληλα ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μην μεταφέρουν τις δομές της συμμαχίας πιο κοντά στα σύνορά της με την ένταξη της Ουκρανίας ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι θα αλλάξει την συνταγματική διάταξη της χώρας του που επιτάσσει ουδετερότητα. Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι μία τέτοια κίνηση θα περιπλέξει το ουκρανικό και θα δυσχαιράνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης