Ο Ομπάμα στέλνει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ

Ο Ομπάμα στέλνει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ

Η Ουάσιγκτον δεν θα αναλάβει «μάχιμο» ρόλο - «Όχι» του Ομπάμα σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών - Δεν στέλνει κομάντος η Ουάσιγκτον όπως είχε διαρρεύσει αρχικώς -

Στοχευμένη δράση αν κριθεί απαραίτητο



Ο Ομπάμα στέλνει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ

Την ώρα που οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε σπέρνουν τον πανικό και το θάνατο στο Ιράκ και ενώ ο ιρακινός στρατός μοιάζει ανίκανος να τους αντιμετωπίσει, η αμερικανική κυβέρνηση απαντά στο κάλεσμα του Νούρι αλ Μαλίκι για ενίσχυση.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως το ΙΚΙΛ αποτελεί απειλή στον ιρακινό λαό και τις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας, δήλωσε πως εργάζεται ώστε να διασφαλιστεί το προσωπικό της πρεσβείας στο Ιράκ και επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν τον ιρακινό στρατό.

«Θα αποστείλουμε 300 ειδικούς στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουμε τις ιρακινές δυνάμεις να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών», δήλωσε ο Ομπάμα διαψεύδοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα και ήθελαν την αποστολή κομάντος.

Τόνισε ότι αμερικανικά στρατεύματα δε θα αποσταλούν, αλλά «θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες».

Κλείσιμο

Βέβαια, πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για στοχευμένη δράση αν κριθεί απαραίτητο.

Επισήμανε, βέβαια πως η καλύτερη απάντηση θα δοθεί από τις ιρακινές δυνάμεις και τους ηγέτες, συμπληρώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με τους Ιρακινούς επικεφαλής ώστε να μην μετατραπεί το Ιράκ καταφύγιο τρομοκρατών.

«Μόνο οι ηγέτες θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση. Οι ΗΠΑ δε θα επιλέξουν τους επικεφαλής του Ιράκ», είπε και ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να συναντηθεί με τους εταίρους.

Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δε θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση καθώς αυτή δεν αποτελεί τη λύση, όπως είπε.

«Αυτό που πρέπει να διερωτηθούμε είναι πιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και σε αυτό θα επικεντρωθούμε, θα ενημερώσουμε τον αμερικανικό λαό, θα είμαστε προσεκτικοί και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως το Ιράκ είναι μία κυρίαρχη χώρα με τη δική της πολιτική και αυτό που προσπαθεί η κυβέρνησή του είναι να δώσει τις καλύτερες συμβουλές για το πώς θα λύσουν τα προβλήματά τους τώρα που αντιμετωπίζουν κρίση.

«Δε θα είναι απλή στρατιωτική δράση σε αυτή την περίπτωση. Είναι σαφές ότι η Βαγδάτη δε μπορεί να ελέγξει μεγάλα τμήματα της χώρας. Μόνο αν υπάρχουν Σουνίτες επικεφαλής στις τοπικές κυβερνήσεις μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενες στις εκλογές που διεξήχθησαν είπε ότι ήταν ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές είπαν το «ναι» για το σχηματισμό της κυβέρνησης και την τήρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι ιρακινοί επικεφαλής δεν έχουν πολύ χρόνο, καθώς το ΙΚΙΛ επιχειρεί να ρίξει και πάλι τη χώρα στο χάος.

«Προχωρήστε με αυτή την κυβέρνηση. Θα είναι πιο εύκολο να σχηματιστεί μια στρατιωτική δράση και για εμάς πιο εύκολο να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Τώρα, όπως είπε, οι επικεφαλής πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και μπορούν να λάβουν αποφάσεις, καθώς τώρα κρίνεται η τύχη του Ιράκ και αυτό θα είναι το τεστ αν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Δε μπορούν οι ΗΠΑ να το κάνουν για εκείνους, ούτε οι στρατιωτικές δυνάμεις ων ΗΠΑ μπορούν, εμείς μπορούμε να τους παρέχουμε τα εργαλεία για να το κατορθώσουν», τόνισε.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης