Διπλωματικό σκάκι για την Ουκρανία

Διπλωματικό σκάκι για την Ουκρανία

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Σερκέι Λαβρόφ, έπειτα από το «ραντεβού» στο Παρίσι -
Τζον Κέρι: Προτιμάμε μία ειρηνική λύση, αλλά θα αγωνιστούμε για την Ουκρανία - Αναθεωρεί κάθε συνεργασία με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ

Διπλωματικό σκάκι για την Ουκρανία
Το διπλωματικό rendezvous που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Παρίσι, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών ώστε να χαραχτεί μία κοινή πορεία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, έπειτα από την κλιμάκωση της κατάστασης που επικρατεί στην Κριμαία και ύστερα από τις αιματηρές διαδηλώσεις που αιματοκύλισαν την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε, έπειτα από την ολοκλήρωση των συζητήσεων, ο Σερκέι Λαβρόφ.

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, εντούτοις, δήλωσε  εξερχόμενος από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «όλοι μας προβληματιζόμαστε με ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Κλείσιμο
Όπως είπε συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που είχε συναφθεί  στο Κίεβο την 21η Φεβρουαρίου. Η αμερικανική διπλωματία, εντούτοις, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία».

«Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

«Δεν υπήρξαν συμφωνίες σε αυτή τη συνάντηση και δεν πρόκειται να υπάρξουν χωρίς την άμεση συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης», δήλωσε από την άλλη ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τζον Κέρι: Προτιμάμε μία ειρηνική λύση, αλλά θα αγωνιστούμε για την Ουκρανία

Σε δηλώσεις του μετά τις πρώτες συζητήσεις στο Παρίσι, ο Τζον Κέρι, είπε πως δεν είχε καμία προσδοκία ότι ο Ρώσος και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντιόνταν στο Παρίσι.

Σημείωσε πως η Ρωσία έκανε την επιλογή της με το να μεταφέρει στρατεύματα στην Κριμαία. «Έχουμε δηλώσει πως είναι μία λάθος επιλογή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν η ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας και η εν λόγω παράβαση δεν θα περάσει έτσι».

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί», υπογράμμισε, λέγοντας πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό να επιλυθεί μέσω διαλόγου.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κέρι τόνισε πως «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις έντονες συζητήσεις για να βρούμε λύση στην κατάσταση», ωστόσο είναι κάτι «δύσκολο και σκληρό και μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Θα προτιμούσα να είμαι εδώ που είμαστε σήμερα από εκεί που ήμασταν χθες».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ακόμα, είπε ότι αισθάνεται πως μέσα από τις συνομιλίες που έγιναν στο Παρίσι έχει κάτι συγκεκριμένο να μεταφέρει στον Ομπάμα, όπως και ο Λαβρόφ στον Πούτιν.

Το ζήτημα είναι η «αποκλιμάκωση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «θα προτιμούσαμε να βρούμε την κατάλληλη διπλωματική λύση, αλλά θα αγωνιστούμε με όποιο τρόπο για την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Άμεση ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία εισηγούνται Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Κίεβο

Ως πρώτη θετική ένδειξη στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις των ΥΠΕΞ, πάντως, ερμηνεύεται η συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ουκρανίας κυρίων Τζον Κέρι, Γουίλιαμ Χέιγκ και Αντρέι Ντεσίτσια σχετικά με την αποστολή διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Και οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν πως είναι κρίσιμης σημασίας η πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη διευκόλυνση αν αυτή χρειαστεί μελών της διεθνούς κοινότητας, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να αποσταλούν αμέσως διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά και την Κριμαία», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως καταβάλουν προσπάθειες όλες οι πλευρές ώστε να υπάρξει επαφή ανάμεσα στις δύο χώρες και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επιχειρούμε κάνοντας χρήση κάθε διπλωματικής ευκαιρίας ώστε να φέρουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία σε άμεση επαφή, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συνομιλήσουν».

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι στην Ουκρανία «έγινε πραξικόπημα και ανετράπη ο νόμιμος πρόεδρος», ενώ κατηγόρησε την Δύση ότι συντάχθηκε με δυνάμεις που κατέλαβαν παράνομα την εξουσία.

Επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα εξετάζει η Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ που πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει «αποκλιμάκωση» μέχρι τότε, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φαμπιούς είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι αυτού του τύπου τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και πάγωμα των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα αύριο διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και αύριο μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής», είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις προτάσεις για τον σχηματισμό μίας διεθνούς «ομάδας επαφής» που θα απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους εμπλεκόμενους στην ουκρανική κρίση.

Σημειώνεται ότι ο Φαμπιούς έκανε αυτές τις  δηλώσεις ο Φαμπιούς πριν από τις συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και άλλες χώρες στο περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.


Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ

Και όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν εκ νέου την Τετάρτη στο τοπικό κυβερνείο στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.  Οι περίπου 200 διαδηλωτές άνοιξαν τις μπροστινές πύλες και μπήκαν στο κτίριο αψηφώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό μετά την εκκένωσή του.

Ένοπλοι απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία

Ένοπλοι, μάλιστα, απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, στην Κριμαία, ο οποίος ωστόσο δεν απήχθη, όπως είχε μεταδοθεί αρχικώς, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει την δραστηριότητά του στην περιοχή, λόγω αντιδράσεων από φιλορώσους διαδηλωτές και πολιτοφύλακες. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Σρο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την Τετάρτη ανακοίνωσε την αποστολή συνολικά 35 στρατιωτικοί παρατηρητές από 18 χώρες μέλη του Οργανισμού, οι οποίοι βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ουκρανία και την Οδησσό.

Αναθεωρεί κάθε συνεργασία με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, υπό αναθεώρηση τίθεται κάθε συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η πρώτη κοινή επιχείρηση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία αφορούσε τη ρωσική συνοδεία του αμερικανικού πλοίου Cape Ray, που θα έπλεε προς τη Συρία, με στόχο την καταστροφή των χημικών όπλων. Επίσης, αναστέλλονται οι συναντήσεις προσωπικού (πολιτικού ή στρατιωτικού) μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ κατηγόρησε τους Συμμάχους ότι εφαρμόζουν ψυχροπολεμικές πρακτικές απέναντι στη Ρωσία. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

ΕΕ: Βοήθεια 11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι προσφέρει 11 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία σε βάθος διετίας και «πάγωσε» τους λογαριασμούς 18 Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με το ανατραπέν καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι το πακέτο εγγυήσεων και δανείων «σχεδιάστηκε για να βοηθήσει μια αποφασισμένη, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και ενωτική κυβέρνηση» στο Κίεβο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας υπολόγισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη σωτηρία της ουκρανικής οικονομίας στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης