Τουρκία: Ποιους καλύπτουν με την «καρατόμηση» του εισαγγελέα;

Τουρκία: Ποιους καλύπτουν με την «καρατόμηση» του εισαγγελέα;

Γνωστά ονόματα επιχειρηματιών στη λίστα με τα 41 πρόσωπα που δεν κλήθηκαν σε απολογία για το σκάνδαλο διαφθοράς, επειδή καθαιρέθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας - Δείτε το έγγραφο της κλήτευσης του υιού Ερντογάν - Εγκαταλείπουν τα τουρκικά ομόλογα οι ξένοι επενδυτές - Στάση ουδετερότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Τουρκία: Ποιους καλύπτουν με την «καρατόμηση» του εισαγγελέα;
Νέες αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά στο φως, αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, στο οποίο εμπλέκονται γιοι υπουργών, αλλα, ενδεχομένως, ακόμα και ο γιος του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κλείσιμο


Η στάση του πρωθυπουργού εν μέσω αποκαλύψεων, μάλιστα, «δυναμιτίζει» ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, καθώς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Το κλίμα «βαραίνει», δε, η παύση του εισαγγελέα που είχε αναλάβει τη σχετική έρευνα, από τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για ευθεία παρέμβαση της πολιτικής στη δικαστική εξουσία.



Σήμερα, το φως της δημοσιότητας είδαν τα 41 ονόματα των ατόμων που επρόκειτο να προσαχθούν για την υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει την Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, καθώς και γνωστοί Τούρκοι επιχειρηματίες. Οι προσαγωγές δεν έγιναν, επειδή απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας.

Τον κατάλογο αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στην ιστοσελίδα της. Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς είχε καταγγείλει, την Πέμπτη, ότι οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να προβούν στις προσαγωγές, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, ενώ είχε τονίσει ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, τον απομάκρυνε από την υπόθεση.



Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, το τηλεοπτικό κανάλι «Ulusalkanal», στην ιστοσελίδα του, αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, προκειμένου να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ξένοι επενδυτές ξεφορτώνονται άρον-άρον τα τουρκικά ομόλογα

Εν μέσω πολιτικών εξελίξεων, κλυδωνίζεται και η οικονομία της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, αυξάνοντας τις ρευστοποιήσεις.

Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη πληγωμένο προφίλ του πρωθυπουργού  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ο αρχιτέκτονας της μεγάλης στροφής της τουρκικής οικονομίας.

Για του λόγου το αληθές, το πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρας του και το 2011 πέτυχε ανάπτυξη περίπου 10%.

Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επενδυτές πλέον φοβούνται ότι οι ταραχές του καλοκαιριού δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο τωρινό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει στείλει στο σπίτι του το μισό υπουργικό συμβούλιο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δήλωση ουδετερότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έναν τόνο... νηφαλιότητας δίνει ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν θα εμπλακεί στις πολιτικές διαφωνίες.

Η ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκδόθηε, έπειτα από σχόλια σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που άφηναν υπονοούμενα για «στρατόπεδα» στον τουρκικό στρατό εν μέσω της εν εξελίξει έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσσει την τουρκική πολιτική σκηνή.

Μάλιστα, στην εφημερίδα Daily Star, σύμβουλος του Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι το σκάνδαλο μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης