Φωτογραφίες: Συνεχίζονται αμείωτες οι διαδηλώσεις στο Κίεβο

Φωτογραφίες: Συνεχίζονται αμείωτες οι διαδηλώσεις στο Κίεβο

Καθώς η νύχτα πέφτει και το πολικό ψύχος καλύπτει την πόλη οι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους - Ο Γιανούκοβιτς δεν επιθυμεί συμβιβασμό, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης


Φωτογραφίες: Συνεχίζονται αμείωτες οι διαδηλώσεις στο Κίεβο
Συνθήματα για «επανάσταση» αντηχούν μέσα σε μία «θάλασσα» από σημαίες της Ουκρανίας και της Ε.Ε., την ώρα που η πλατεία Ανεξαρτησίας «βουλιάζει» ξανά σήμερα από διαδηλωτές.  Αγνοώντας το πολικό ψύχος (ο υδράργυρος ολίσθησε στο Κίεβο στους μείον 9 βαθμούς Κελσίου) οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους. Οι ένθερμοι διαδηλωτές δίνουν δυναμικό παρών εδώ και τρεις εβδομάδες.



Ο Γιανούκοβιτς δεν επιθυμεί συμβιβασμό, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Κλείσιμο
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βασίλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι οι ολονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών στο Κίεβο, δείχνει ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεν ενδιαφέρεται για συμβιβασμό.

«Με ό, τι συνέβη εχτές το βράδυ, ο Γιανούκοβιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο για οποιονδήποτε συμβιβασμό» είπε ο Β.Κλίτσκο σε συνέντευξη Τύπου.



«Σχεδιάζαμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τον Γιανούκοβιτς. Καταλαβαίνουμε ότι ο Γιανούκοβιτς δεν έχει καμία επιθυμία να μιλήσει με το λαό και καταλαβαίνει μόνο την σωματική βία, την οποία χρησιμοποιεί κατά των διαδηλωτών» είπε.

Νωρίς το πρωί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση κατά των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το δημαρχείο του Κιέβου.

Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν.

Τελικά, περίπου δύο ώρες αργότερα, οι διαδηλωτές έπεισαν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων να αποσυρθούν από το δημαρχείο.



Καταδικάζει η Δύση

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διασωθεί το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ουκρανίας και ότι ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, δήλωσε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Έπειτα από μια συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς, η Νούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει (από το αδιέξοδο) και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας αυτής, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας».



Η Νούλαντ σημείωσε ότι είχε μια «σκληρή αλλά ρεαλιστική συζήτηση» με τον Γιανούκοβιτς που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ του διαμήνυσε ότι όσα συνέβησαν την Τρίτη στο Κίεβο ήταν «εντελώς απαράδεκτα» σε ένα δημοκρατικό κράτος.

«Ξεκαθάρισα με τον πιο άμεσο τρόπο ότι όσα συνέβησαν χθες βράδυ […] είναι απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα και για μια δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός.

Οι δυτικές χώρες εξέφρασαν την καταδίκη τους για τη χρήση βίας από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση των ουκρανικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με αστυνομικές δυνάμεις, μπουλντόζες και γκλομπ, αντί με σεβασμό για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.



Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, βρίσκεται μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας προσέλκυσης της Ουκρανίας προς τη Δύση.

Η Άστον συναντήθηκε με τον Γιανούκοβιτς για περισσότερες από τρεις ώρες, ενώ αναμένεται να τον συναντήσει εκ νέου την Τετάρτη. Σε σημερινή ανακοίνωσή της «καταδίκασε» τη χρήση βίας εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών».

«Καταδικάζω τη χρήση βίας και ισχύος, που δεν μπορούν να είναι η απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις, και καλώ σε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Λιθουανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, σχολίασε σήμερα ότι οι ουκρανικές αρχές «έχασαν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους» μετά τη χθεσινή επίθεση της αστυνομίας.



«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις βίαιες δράσεις και τις προκλήσεις, να ερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις χρήσης βίας και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσιους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές «έδειξαν δημοσίως ότι αγνοούν τις εκκλήσεις των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της ΕΕ που είναι παρόντες στο Κίεβο».

























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης