Σε «παγωμένο» κλίμα η συνάντηση ευρωπαίων ηγετών-Γιανούκοβιτς

Σε «παγωμένο» κλίμα η συνάντηση ευρωπαίων ηγετών-Γιανούκοβιτς

Πρόσωπο με πρόσωπο θα έρθουν οι ευρωπαίοι ηγέτες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για πρώτη φορά μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής προσφοράς από το Κίεβο για εμπορική σύνδεση με την ΕΕ

Σε «παγωμένο» κλίμα η συνάντηση ευρωπαίων ηγετών-Γιανούκοβιτς
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά την απόρριψη από το Κίεβο της ευρωπαϊκής προσφοράς για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που είναι ουσιαστικά η εμπορική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιανούκοβιτς που επέλεξε τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα παραστεί στο δείπνο που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας προς τιμήν της αποκαλούμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία υπογράφηκε πριν από τέσσερα χρόνια και αφορά συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία.

Στη σύνοδο αυτή αναμενόταν να υπογράψει μια μακρόπνοη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής ένωσης που θα ήταν το επιστέγασμα χρόνιων διαπραγματεύσεων. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, μετά από προφανή έντονη πίεση από τη Μόσχα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την δεινή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, ο Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία της ΕΕ αλλά αντιθέτως επιθυμεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας και σοβαρές αντιδράσεις από την φιλοδυτική ουκρανική αντιπολίτευση.

Δεν είναι σαφές τι ελπίζει να επιτύχει με την παρουσία του στο δείπνο του Βίλνιους ο Ουκρανός πρόεδρος, ειδικά αφού απέρριψε την προσφορά εμπορικής σύνδεσης της ΕΕ ως « ταπεινωτική », παρότι θα προσέφερε στη χώρα οικονομική ενίσχυση περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Γιανούκοβιτς φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει όλες τις επιλογές του ανοικτές, αποδεχόμενος τη βραχυπρόθεσμη στήριξη από τη Μόσχα, η οποία προμηθεύει την Ουκρανία με φυσικό αέριο, και διατηρώντας στο τραπέζι όλο αυτό το διάστημα τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλείσιμο

Οι ηγέτες της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Μέρκελ , του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Κάμερον , θα έχουν μια συνάντηση πριν από το δείπνο στο Βίλνιους για να συνεργαστούν και να ορίσουν τον τρόπο που θα χειριστούν την κατάσταση με Γιανούκοβιτς, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η προσφορά προς την Ουκρανία παραμένει στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα Γιανούκοβιτς να αλλάξει «μυαλό» την τελευταία στιγμή .

Αντ 'αυτού, όμως το δείπνο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να πιέσουν προς την υπόθεση της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, πολιτικό αντίπαλο του Γιανούκοβιτς , η οποία καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας το 2011, μέσα από μια δικαστική απόφαση που η ΕΕ περιγράφει ως επιλεκτική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης