ΗΠΑ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο;

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο;

Οι απειλές των σκληροπυρηνικών του Teaparty και η εμμονή του Τζον Μπένερ στο «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης – Τα «αντίποινα» εστιατόρων της Ουάσιγκτον που χρεώνουν διπλή τιμή στο μενού που καταναλώνουν τα μέλη του Κογκρέσου

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο;
«Σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει το απίστευτο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταργήσει την μεταρρύθμιση για την υγεία, ο Τζον Μπένερ ώθησε την χώρα στο λουκέτο της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε μία τραγική οικονομική πορεία»... Κάπως έτσι ξεκινά δημοσίευμα των New York Times που θεωρεί κεντρικό πρόσωπο του περίφημου «shutdown», το κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπένερ.

Κλείσιμο


Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ως υπαίτιο της κατάρρευσης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς τα στελέχη του μοιάζουν αμετακίνητα στις θέσεις τους, επιμένοντας να απορρίπτουν το μήλον της έριδος, που δεν είναι άλλο από το Obamacare.



Οι Ρεπουμπλικάνοι με πρώτο τον Μπένερ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό ως μέσο πίεσης για να προωθήσουν τις αλλαγές που θέλουν, ωστόσο αυτή η «εμμονή», όπως τη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, οδηγεί στο απόλυτο χάος και ενδέχεται να συμπαρασύρει την διεθνή οικονομία στον όλεθρο.



Όπως αναφέρει, όμως, συντριπτική μερίδα του αμερικανικού Τύπου, ο άνθρωπος-κλειδί που έχει τη λύση στα χέρια του, χωρίς να τη θέτει σε εφαρμογή είναι ο ίδιος άνθρωπος που πυροδότησε την κρίση.



Ο Τζον Μπένερ, λοιπόν, όπως αναφέρει η Washington Post έχει στη διάθεση του τα πολιτικά εργαλεία ώστε να ξανανοίξει το δημόσιο, όμως, θα έπρεπε να υποστηρίξει μία όχι τόσο βολική συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και κάποιους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Η συμφωνία αυτή, που θα μπορούσε να θέσει τέλος στο αδιέξοδο και θα άνοιγε την πόρτα στους 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, αφορά στο ψήφισμα ενός νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού χωρίς να συμπεριλαμβάνει το μπλόκο στη μεταρρύθμιση της υγείας που αποτέλεσε και την θρυαλλίδα για την κρίση.

Μία τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να «σώσει» τους Ρεπουμπλικανούς που τις τελευταίες ημέρες δέχονται πυρά για την στάση τους από μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού.

«Ωστόσο, ο Μπένερ έχει κολλήσει. Μία δυναμική ομάδα των Ρεπουμπλικανών τον αναγκάζουν να συνταχθεί με μία σειρά σκληροπυρηνικών που, τις τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν κάνει άθλια η ζωή του», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2011, κάποιοι από τους ακραίους νομοθέτες, αμφισβήτησαν τον ηγετικό του ρόλο και τον συντηρητισμό του, προκαλώντας τον με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, όπως εξηγεί η Washington Post.
Επομένως, αν τολμήσει να πει «ναι» σε μία λύση που θα ενθουσίαζε τους Δημοκρατικούς και θα ανακούφιζε τους Αμερικανούς πολίτες, τα μέλη του Tea Party θα τον περιμένουν στη γωνία, ζητώντας νέο πρόεδρο, αμφισβητώντας ανοιχτά την πίστη του στην ιδεολογία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος «έκανε ένα καταστροφικό λάθος με το να πιστέψει στην πρόθεση του Μπένερ να πράξει σύμφωνα με τη λογική», την ώρα που ο ίδιος ο Μπένερ ανήμπορος να δράσει διαφορετικά  –προς το παρόν- στέλνει μήνυμα στους Ρεπουμπλικανούς καλώντας τους να τον εμπιστευθούν.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που ισχυρίζεται ο αμερικανικός Τύπος, ότι κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση του Μπένερ, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Times της Νέας Υόρκης «το κυνικό παιχνίδι των Ρεπουμπλικανών δεν θα λειτουργήσει. Η απερίσκεπτη εμμονή των Ρεπουμπλικανών να καταστρέψουν την μεταρρύθμιση της υγείας με το να φέρει πλήγμα στον πρόεδρο έχει αποκαλυφθεί. Όσο η οργή του λαού για μια κρίση που δεν χρειαζόταν μεγαλώνει, θα έπρεπε να στοχεύει σε ένα κόμμα και έναν επικεφαλής που είναι ανίκανος να διοικήσει».



Εστιατόρια της Ουάσιγκτον χρεώνουν διπλά τα μέλη του Κογκρέσου

Την ώρα που 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν οδηγηθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, τα εστιατόρια και οι καφετέριες της Ουάσιγκτον χρεώνουν διπλά την κατανάλωση για τα μέλη του Κογκρέσου.
Το… ειδικό μενού αποκλειστικά αφιερωμένο στους νομοθέτες, αναρτάται στο εξωτερικό των καταστημάτων που φέρουν την επιγραφή: «Τα μέλη του Κογκρέσου πληρώνουν τα διπλά».
Βέβαια, όπως υποστηρίζει ιδιοκτήτης καφετέριας στην Huffington Post κανένα μέλος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του, ή έστω δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, ωστόσο φαίνεται πως το ξεκάθαρο μήνυμα που περνά αυτή η απόφαση έχει κερδίσει τους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που προσφέρουν δωρεάν φαγητό ή φαγητό σε ειδικές τιμές σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, ενώ ακόμα και μπαρ θα σερβίρουν αλκοόλ είτε δωρεάν είτε σε χαμηλότερες τιμές σε όσους επιδεικνύουν την ειδική ταυτότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης